Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Ρωσία απειλεί με ενεργειακό κραχ την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο, από 8,1% τον Μάιο.
Ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις 800 μονάδες, απόδειξη ότι βρίσκεται στο περιθώριο, δεν προσελκύει επενδυτές και γενικώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας γεγονός που αποδεικνύεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η εικόνα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια περιθωριακή θνησιγενής αγορά που δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα…ενώ, μολύνει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι επενδύσιμη οικονομία.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ήπια υποχώρησαν Εθνική -0,66%, Πειραιώς -0,29% από χαμηλό ημέρας -2,64% και Alpha Bank -0,16% ενώ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Eurobank +2,62% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -1,9%
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ -1,51% και ακολούθησε η Viohalco -1%...ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Motor Oil στο +3,3%
Επίσης, ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή +3,09% και ΓΕΚ Τέρνα +1,57% καθώς οι μεγάλες διαφορές που είχαν προκύψει μεταξύ της Macquarie και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής φαίνεται ότι έχουν γεφυρωθεί και είναι πλέον θέμα ημερών – ίσως και ελάχιστων ημερών – να ανακοινωθεί η συμφωνία του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία Macquarie…
Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή φαίνεται ότι αφορά το τίμημα αφού τα 25 ευρώ είναι ανύπαρκτα και πλέον με βάση ορισμένες πηγές εξετάζεται το σενάριο το τίμημα να κινηθεί σε ένα εύρος 19,80 με 20,20 ευρώ….
Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση καθώς το «λουκέτο» του Nord Stream 1 προαναγγέλλει η Κομισιόν, καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, η… χρονική παράταση των εργασιών συντήρησης του αγωγού είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με πρόσχημα κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως π.χ. η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας, θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 21/7 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, ενώ εξετάζεται και η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Η προσοχή και στο νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα στις 26 – 27/7 συνεδριάζει η Fed, για να ανακοινώσει το ύψος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της.
Επίσης αύριο 20/7 θα λάβει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης ο Draghi στην Ιταλία…ενώ μια αποχώρηση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την Ευρωζώνη, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για να αποτρέψει την περαιτέρω απαξίωσης της χρηματιστηριακής αγοράς
Η κυβέρνηση προσπαθεί με ορισμένες άμυνες και δυνάμεις φιλικές να λάβει ορισμένα μέτρα αποτροπής της περαιτέρω απαξίωσης της χρηματιστηριακής αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό
1)Καμία μεγάλη τράπεζα έως τις εκλογές του Ιουνίου 2023 δεν θα προβεί σε καμία κίνηση ενίσχυσης των κεφαλαίων της, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
2)Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε όσες τράπεζες πληρούν τα κριτήρια να μπορέσουν να διανείμουν μερίσματα έστω και το 20% των καθαρών κερδών τους.
3)Η κυβέρνηση επίσης για το ορατό μέλλον και ειδικά το 2022 αποκλείει οποιοδήποτε σχέδιο για placement μετοχών στις τράπεζες.
4)Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση αρχίζουν να αποδέχονται, ένα σενάριο που είχε παρουσιάσει το bankingnews, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο μέτοχος με 40,34% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank να κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας π.χ. 5% ή 8% αλλά χωρίς πρόσθετα δικαιώματα μετόχου, χωρίς veto και χωρίς καμία πρόσθετη εξουσία ή νομικά πλεονεκτήματα…
Ωστόσο αυτό αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα…
5)Το CVC που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στους κλάδους υγείας και ασφαλειών, σχεδιάζει να αποκτήσει επιπλέον μετοχές στην ΔΕΗ με στόχο να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης από 9 ευρώ σε χαμηλότερες τιμές...
6)Στην αγορά ομολόγων η κυβέρνηση αναμένει το εργαλείο της ΕΚΤ που θα συνδέει το spread των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η περαιτέρω κερδοσκοπία.
7)Φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά το deal Macquarie – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,80 ή 20,20 ευρώ.
Επόμενο επεισόδιο η αποχώρηση Λάτση από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα 19,80 με 20,20 ευρώ θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ώθηση και στην ΔΕΗ με παραμφερή δραστηριότητα...
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,10% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,57%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -1,9% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,79%.
Λίγο μετά τις 12:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις, με Αlpha Bank -1,37%, Πειραιώς -2,64% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,21%.
Λίγο μετά τις 16:30 με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, Tέρνα Ενεργειακή +3,64%, Motor Oil +2,94%, ΓΕΚ Τέρνα +2%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,27%.
Στις δημοπρασίες, με την Eurobank να κλείνει στο υψηλό της ημέρας +2,62% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,64%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,23% στις 806 μονάδες έχοντας υψηλό στις 806,42 μονάδες και χαμηλό τις 797,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στυις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 15,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,1 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,97εκατ. ευρώ και όγκου 1,02 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 450 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ. ευρώ, η Eurobank 522 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ και η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 278 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 806 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 800 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 830 – 840 μονάδες , οι 850, οι 870 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 880 και οι 900 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 462 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 490 - 500 μονάδες και ακολουθούν οι 520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,45%
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ ( 21/7) και της Fed (26/7 και 27/7).
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,45%, το 10ετές ιταλικό 3,38% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,98%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,98% ενώ στο 3,16% το 2ετές και στο 3,10% το 5ετές ομόλογο ...
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στις 21 Ιουλίου 2022, η ΕΚΤ θα προβεί σε ποσοτική σύσφιξη, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,25% ενώ εξετάζεται ακόμη και η αύξηση επιτοκίου κατα 0,50%
Επίσης, θα παρουσιάσει την πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να εκτοξεύεται στο 4,73% για να υποχωρήσει στην συνέχεια στο 3,50% - έφθασε έως το 3,36% - ενώ το κυριότερο πρόβλημα είναι αν η ΕΚΤ θα πείσει τις αγορές ότι το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Ταυτόχρονα το νέο εργαλείο θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα, δεν μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρίς οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα σαν ένα μνημόνιο δηλαδή…
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι για να χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο, οι χώρες πρέπει να προσφύγουν σε βοήθεια που αυτό σημαίνει άτυπο μνημόνιο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Για ορισμένους ήδη σχεδιάζεται το κεκαλυμμένο μνημόνιο…
Η ΕΚΤ προσπαθεί να παραπλανήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.
Στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ πρέπει να εξαπατήσει τις αγορές χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ποσοτική σύσφιξη και χαλάρωση.
Η σημασία του deal των ΕΛΠΕ με τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil
Στην ExxonMobil μεταβιβάζεται το ποσοστό της Total στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική για τον Όμιλο.
Ειδικότερα, η Total αποχωρεί και το ποσοστό της παίρνει κατά κύριο λόγο η EXXON που αυξάνει το δικό της στο 70% ενώ τα ΕΛΠΕ διατηρούν το 30%.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η EXXON καθίσταται ο LEADER στης κοινοπραξίας σε έναν κομβικό τομέα που απαιτεί τεχνογνωσία και κεφάλαια, ενώ τα ΕΛΠΕ παραμένουν διατηρώντας τις επιχειρηματικές προοπτικές ακέραιες.
H εξέλιξη είναι άκρως συφέρουσα για τα ΕΛΠΕ καθώς ανεβάζουν το πσοσοτό τους στην κοινοπραξία σε μια στιγμή, όπου οι υδρογονάνθρακες έχεουν επιστρέψει στο ενεργειακό γίγνεσθαι, χωρίς να επιβαρυνθούν, ενώ αποκτούν μια ιδιαίτερα ισχυρή συμμαχία με την EXXON η οποία από πλευράς κεφαλαίων, τεχγογνωσίας και κερδοφορίας εμφανίζεται πανίσχυρη.
Η συμφωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας και η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού με επενδυτικό ένδιαφέρον στα ελληνικά ύδατα ανεβάζει δίνουν ειδικό βάρος στις έρευνες.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 19/7 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,65%, δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,89%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,18% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,56%.
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικά κινούνται σήμερα 19/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ, για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και δέκα χρόνια, την προσεχή Πέμπτη (21/7).
Στο επίκεντρο οι πληθωριστικές πιέσεις και τις οικονομικές προοπτικές αλλά και οι πολτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Επίσης, εντάσεις προκαλούν στην Ευρώπη οι ανησυχίες για το εάν η Ρωσία θα ξαναρχίσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Εν τω μεταξύ στη σκιά του επικείμενου ενεργειακού κραχ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,6% τον Ιούνιο, από 8,1% τον Μάιο.
Η μετοχή της EDF εκτινάχθηκε πάνω από 14,80% αφού η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας που θα της λύσει τα χέρια για να διευθύνει τον όμιλο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +3,17% στα 162,25 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -1,1% στα 105,10 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -1,27% στα 98,16 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει απώλειες -2,21% στις 2.050 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,80%, ο S&P500 στο +1%, ο Nasdaq στο +1% και το ETF GREC +1,95% (22,51 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλό τζίρο - Ξεχώρισε η Eurobank +3%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να ξεχωρίζει στις δημοπρασίες στιο υψηλό της ημέρας +2,62%.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8550 ευρώ, με πτώση -0,66% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7450 ευρώ, με πτώση -0,16%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7476 ευρώ, με πτώση -0,29% και όγκο 1,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 935 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7898 ευρώ, με άνοδο +2,62%, με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9340 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 417 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0787 ευρώ, με άνοδο +5,21% με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,55 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil +3,3%, Τέρνα Ενεργειακή +3,09%, ΓΕΚ Τέρνα +1,57%...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ -1,51%, Viohalco -1%, Lamda -0,99%...
H Coca Cola έκλεισε στα 22,86 ευρώ, με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση στα 8,50 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,32 ευρώ, με πτώση -1,51% και αποτίμηση 7,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,10 ευρώ, με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 1,95 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8240 ευρώ, με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 423 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -0,58% και αποτίμηση 4,85 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, με πτώση +0,81% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με άνοδο +3,3% κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,36 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4260 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0239 ευρώ, με άνοδο +3,91% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,45% - Το spread με την Ιταλία στις 7 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 26/7 και 27/7 και οι αποφάσεις της FED μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,45%, το 10ετές ιταλικό 3,38% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,98%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 221 μονάδες βάσης από 217 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,81% ή 181 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 19/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Ιουλίου του 2022 στο 3,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/7/2022 στο 1,24%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,82% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,36% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,38% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,18%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών