Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Kατεβάζει εκ νέου τον πήχη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η ελληνική κυβέρνηση - Στα 25 δισ. ευρώ μειώνεται ο στόχος για τα έσοδα μέχρι το 2020 - Μόλις στα 6,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα μέχρι το 2014

Kατεβάζει εκ νέου τον πήχη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η ελληνική κυβέρνηση - Στα 25 δισ. ευρώ μειώνεται ο στόχος για τα έσοδα μέχρι το 2020 - Μόλις στα 6,6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα μέχρι το 2014
Μετάθεση για μετά το 2020 παίρνει ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για την άντληση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο ο στόχος για την άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις έχει ως εξής:
- Μετά το 2020 η άντληση 50 δισ. ευρώ.
- Μέχρι το 2014 υπολογίζεται ότι θα αντληθούν τουλάχιστον 6,6 δισ. ευρώ.
- Μέχρι το 2016 υπολογίζεται ότι θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ.
- Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα αντληθούν 25 δισ. ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του στόχου για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποδίδεται αφενός στη γενικευμένη επιδείνωση των τιμών των ελληνικών assets και αφετέρου στις καθυστερήσεις που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Στο προσχέδιο του Μνημονίου επισημαίνεται ρητά πως η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διατυπώνονται σαφείς αιχμές για τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Για την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων η ελληνική κυβέρνηση καλείται να φανεί περισσότερο αποτελεσματική και να μειώσει τις τιμές των ελληνικών assets, προκειμένου να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όπως τονίζεται στο νέο Μνημόνιο, πρέπει να επιταχυνθεί η μεταφορά των assets στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη του 2012, θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να προωθηθεί η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων, των κρατικών λαχείων, των λιμανιών.

(Πρώτη ενημέρωση: 01:02)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης