( upd14) Ανοδικά συντηρήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 834 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες, ειδικότερα την Alpha Bank +4,27% και την δεικτοβαρή Coca Cola +2,59% αλλά με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Διάχυτη είναι η ανησυχία καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία..
Στο επίκεντρο, η διήμερη συνεδρίαση της FED που ολοκληρώνεται σήμερα 27/7, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης χωρίς να αποκλείονται και οι 100 μονάδες βάσης, μετά τον πληθωρισμό –σοκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 830 μονάδες, ενώ η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ξεκάθαρα μη επενδύσιμη οικονομία με εμφανή την αποτυχία της κυβέρνησης να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές .
Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε έως τις 770 μονάδες πρόσφατα αλλά δεν ολοκλήρωσε τον καθοδικό του κύκλο, οπότε οποιαδήποτε άνοδος αποτελεί ευκαιρία για πωλήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο θα το ξαναδούμε στις 680 μονάδες και σίγουρα δεν πρόκειται να το δούμε στις 1200 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +4,27%, και ακολούθησαν Πειραιώς +2,55%, Eurobank +2,4% και Εθνική +1,41%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση α΄6μήνου των τραπεζών όπου θα δείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τα NPEs μειώνονται, θα υποχωρήσουν όλων των τραπεζών σε μονοψήφια ποσοστά, π.χ. στην Alpha bank στο 8% ενώ τα κέρδη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται…
Θα φανεί ότι όλα βαίνουν καλώς…αλλά το 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μείωση κερδοφορίας 35% με 50%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +2,59%, Jumbo +1,75% και ΟΤΕ +1,53% ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Ελλάκτωρ -2,81%, ΑΔΜΗΕ -2,58%, Lamda -2,13%.
Σημειώνεται ότι σήμερα 27/7, ολοκληρώθηκε η προαιρετική δημόσια πρότασης της Reggeborgh προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ, στα 1,75 ευρώ, αυξάνοντας το ποσοστό της, από 30,52% σε 46,16%.
Στη σημερινή συνεδρίαση την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η MIG +12,5% με αυξημένο όγκο άνω των 4 εκατ. τεμαχίων λλά και η Attica Group η οποία ενισχύθηκε +6,47%.
Σημειώνεται ότι στις 19/7 η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε στην STRIX Holdings το 11,8437% του συνόλου των μετοχών.
Τότε θεωρήθηκε στην αγορά ότι μπορεί σύντομα να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις στην εταιρεία, καθώς υπήρχε πρόθεση από την τράπεζα να πουλήσει τις συμμετοχές.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφονται ήπιες πωλήσεις, μετά τις αγορές του τελευταίου διημέρου, με το 10ετές ελληνικό στο 3,02% από 4,72% πρόσφατα και το Ιταλικό 10ετές στο 3,42%, με το μεταξύ τους spread να έχει διευρυνθεί στις -40 μονάδες βάσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο Πέμπτη 28/7 ανακοινώνονται στις ΗΠΑ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και την Παρασκευή 29/7 τα στοιχεία για την απασχόληση.
Παράλληλα, την Παρασκευή 29/7 θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία από τον πληθωρισμό Ιουλίου της Ευρωζώνης η οποία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν προβλέπεται στο βασικό σενάριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταρρέει απρόσμενα τον Ιούλιο 2022.
Έρχονται μαύρες μέρες για την οικονομία…
Τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω Πανδημίας, παρουσιαστήκαν ως μια οικονομική επανάσταση για την Ελλάδα όταν το 85% της Ελλάδος είναι μη επιλέξιμο για χρηματοδότηση.
Τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έχουν καμία επίδραση, απευθύνονται σε ελάχιστους που έχουν ήδη υψηλή ρευστότητα.
Από την άλλη, ο τουρισμός πάει καλά, τα έσοδα θα φθάσουν τα 18 δισεκ. το 2022 κοντά στα 18,7 δισεκ. έσοδα του 2019… και αυτά θα κρατήσουν υψηλά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτά θα περνούσε σε ύφεση η Ελλάδα.
Όμως, ούτε τα έσοδα από τον τουρισμό θα κάνουν κάποια διαφορά, θα συντηρήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας υψηλά, τεχνικά ενώ λογιστικά θα μειωθεί και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ… λόγω πληθωρισμού…
H Ελλάδα της οικονομικής μετριότητας πέταξε σχεδόν 50 δισεκ. για πανδημία, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό δημιουργώντας υπέρογκα ελλείμματα και τοξικά μη βιώσιμο χρέος.
Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μαύρες μέρες για την οικονομία είναι εμπρός αφού η Ρωσία δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί με τους Ουκρανούς λύση – διευθέτηση, όπως και η Ουκρανία δεν έχει κανένα λόγο για ανακωχή, το διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου… περνάει καλά με τα δισεκ. της Δύσης.
Το ενεργειακό σοκ ακόμη δεν έχει χτυπήσει την Ελλάδα και αυτό θα συμβεί μαζί με άλλες αλληλεπιδράσεις στην οικονομία θα δημιουργήσουν σκηνικό δύσκολων ημερών… για μια ακόμη φορά στην ασθενική ελληνική οικονομία.
Επίσης η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, πρόκειται για μια βαθμολογική απάτη των οίκων αξιολόγησης, που προειδοποιούν την Ιταλία….και την εθνικιστική δεξιά…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν αξιολογούν την οικονομία αλλά τις πολιτικές αποφάσεις των κοινωνιών.
Λόγω των δύσκολων στιγμών που θα προκύψουν στο μέλλον, ήδη πολλά deals θα χαλάσουν, θα ακυρωθούν.
Παρά τις πιέσεις για deal στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά και δεν είναι μόνο αυτό που κινδυνεύει να χαλάσει…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,44% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,04%.
Λίγο μετά τις 13:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +4,27%, Eθνική +3,22%...αλλά και στην δεικτοβαρή Coca Cola +2,86% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,05% και ο Γενικός Δείκτης +0,77%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 834 μονάδες έχοντας υψηλό στις 835,65 μονάδες και χαμηλό τις 831,50 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,2 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,93 εκατ. ευρώ και όγκου 755,5 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 418 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 211 χιλ. τεμάχια αξίας 3,11 εκατ. ευρώ, η Autohellas 25 χιλ. τεμάχια αξίας 241 χιλ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξάις 155 χιλ. ευρώ..
Επίσης, τρία πακέτα 171,9 χιλ. αξίας 1,719 εκατ. ευρώ πραγματοποήθηκαν στο δεύτερο εταιρικό ομόλογο της CPLP Shipping Holdings την πρώτη ημέρα διαπραγματευσής του.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 834 μονάδες, με βασική αντίσταση τις 840 – 850 μονάδες και ακολουθούν οι 867 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 - 770 μονάδες και ακολουθούν οι 750, οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 508 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 500 - 520 μονάδων και ακολουθούν οι 550, οι 570, οι 590 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,02% - Το spread με την Ιταλία στις -40 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 27/7 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την αβεβαιότητα να παραμένει, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σήμερα στις αποφάσεις της Fed, ενώ ο πληθωρισμός 9,1% του Ιουνίου στις ΗΠΑ προεξοφλεί την αύξηση κατά 75 μ.β. ή και στις 100 μ.β.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια στο 0,50% από 0%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,02% και το 10ετές ιταλικό στο 3,42% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης, με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία η οποία οδευει σε πρόωρες εκλογές μετά την παραίτησή του Mario Draghi.
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,76% ενώ στο 3,05% το 2ετές και στο 2,85% το 5ετές ομόλογο ...
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το νέο εργαλείο (Transmission Protection Instrument - TPI) της ΕΚΤ, με στόχο να επιτύχει διάχυση της νομισματικής της πολιτικής σε συνδυασμό με τις νέες επί τα χείρω προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία προειδοποιώντας πως ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, έκανε τους επενδυτές να στραφούν στην αγορά των ομολόγων για μεγαλύτερη ασφάλεια..
Ωστόσο ο νέος μηχανισμός προστασίας των ομολόγων ουσιαστικά δημιουργήθηκε για χώρες που βρίσκονται υπό πίεση όπως η Ιταλία η οποία περνάει μεγάλη πολιτική δοκιμασία και οδεύει σε πρόωρες εκλογές και η Ελλάδα που δεν διαθέτει και επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και τις αγορές 39 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που έχουν πραγματοποιηθεί.
Στην ουσία, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που απλά έχει αλλάξει όνομα…
Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο καθώς πρόκειται για ένα νομισματικό μηχανισμό που απαιτεί οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία από κάθε χώρα, όπως άλλωστε και ένα μνημόνιο…
Στο 1 ευρώ η Alpha bank με P/BV 0,41 από 0,34 – Μειώθηκαν τα NPEs στο 8%... αστειότητες τα σενάρια περί Ολλανδών
Η Alpha bank στις 2 Αυγούστου 2022 θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2022 και αναμένεται να εμφανίσει παραπλήσιες επιδόσεις με το α΄ τρίμηνο στα 125 εκατ ευρώ.
Με τα κεφάλαια σταθερά πάνω από 5,6 δισεκ. και με νέα εξέλιξη την μείωση του NPEs ratio στο 8% από 13% λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής εξυγίανσης… η Alpha bank είναι η 3η τράπεζα που εντάσσεται στο club των τραπεζών με μονοψήφιο ποσοστό προβληματικών ανοιγμάτων.
Κάποτε είχε NPEs στο 45% για να υποχωρήσει με μεθοδικές κινήσεις στο 8%.
Η Alpha bank για την χρήση 2022 δεν θα διανείμει μερίσματα και υπάρχουν ερωτηματικά για το τι θα συμβεί και το 2023 παρά την κερδοφορία…
Τι συμβαίνει με την αποτίμηση και την μετοχή;
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank διαμορφώνεται στα 1,92 δισεκ. ευρώ ή 0,82 ευρώ που μεταφράζεται σε τιμή προς λογιστική αξία P/BV 0,34.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η δίκαιη τιμή της Alpha bank είναι στο 1 ευρώ ή τιμή προς λογιστική αξία 0,41.
Αν και στο ορατό μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε την μετοχή της Alpha bank και πολύ χαμηλότερα ο μεσοπρόθεσμος στόχος για την μετοχή είναι το 1 ευρώ.
Θεωρούσαμε και το είχαμε αναφέρει ότι τιμές στα 1,45 ευρώ ήταν αδικαιολόγητες και υπερφίαλες.
Υπάρχουν ξένοι που τοποθετούνται; - Αστειότητες τα περί... ολλανδών
Ορισμένοι ξένοι και δεν αναφερόμαστε στο Capital Group που ήδη ελέγχει το 4,9% των μετοχών προβαίνουν σε σποραδικές τοποθετήσεις στα χαμηλά.
Όμως οι αναφορές από ορισμένους ότι επενδύει κεφάλαια η Reggeborgh από την Ολλανδία είναι παντελώς ανυπόστατα και αβάσιμα.
Το family office Reggeborgh δεν αυξάνει καμία θέση στην Alpha bank και αυτό είναι 100% διασταυρωμένο.
Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος μεγάλος επενδυτής, ο μεγαλύτερος με ποσοστό 9% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Capital με ποσοστό 4,9% και λιγότερα ποσοστά Blackrock και Fidelity.
Γενικώς οι περισσότεροι μεγάλοι… επενδυτές στην Alpha bank έχουν ποσοστά μεταξύ 1,4% με 2,2%.
Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου της Alpha bank θα είναι ενθαρρυντικά.
Η μετοχή αξίζει για 1 ευρώ αλλά προειδοποιούμε ότι πριν φθάσει στο 1 ευρώ θα μπορούσε να γράψει και πολύ χαμηλότερες τιμές.
Το bankingnews έχει προειδοποιήσει ότι η Eurobank θα μπορούσε να δει… σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο τα 0,55 ευρώ από 0,8350 ευρώ της τρέχουσας περιόδου…
Η αναφορά γίνεται για παραλληλισμό…
Θεωρούμε την μετοχή της Alpha bank ως την τράπεζα με upside με ανοδικά περιθώρια μεγαλύτερα του μέσου όρου της τραπεζικής αγοράς.
Όμως εάν υπάρξει δυνατή διόρθωση… η μετοχή θα πιεστεί πολύ καθώς διάσπαση των 0,80 ευρώ θα φέρει τα 0,74 και ακολούθως τα 0,66 ευρώ.
Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 27/7 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,13%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,11% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,23%
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 27/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια
Την Πέμπτη 28/7 αναμένονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ β΄τριμήνου και την Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση.
Παράλληλα, την Παρασκευή 29/7 θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία από τον πληθωρισμό Ιουλίου της Ευρωζώνης η οποία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης,
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία για τον Αύγουστο 2022, καθώς οι τιμές αυξάνονται και η διαφαινόμενη κρίση φυσικού αερίου βαραίνει πολύ το κλίμα.
Η GfK σημειώνει ότι ο φόβος πως δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο τον χειμώνα είναι ο κύριος λόγος που προκαλεί πτώση του καταναλωτικού κλίματος.
O δείκτης υποχώρησε στο -30,6 από -28,9 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στο επίκεντρο και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ειδικότερα, στο 1 δισ. έφτασαν τα κέρδη της Deutsche Bank το β' 3μηνο του 2022 ενώ στα 1,6 δισ. ήταν σχεδόν οι ζημίες της Credit Suisse
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +6% στα 212 ευρώ
Άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,2% στα 101,72 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,14% στα 96,06 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει οριακή άνοδο +0,44% στις 2.201 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο 1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P500 στο +1,1%, ο Nasdaq στο +2,2% και το ETF GREC στο +0,83% ( 23,17 δολ. ).
Άνοδος στις τράπεζες χωρίς δυναμική και τζίρο - Εξαίρεση η Alpha Bank +4%
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, χωρίς όμως δυναμική και τζίρο με εξαίρεση την Alpha Bank η οποία έκλεισε με κέρδη +4,27% στο υψηλό της ημέρας ενώ ό όγκος της κάλυψε άνω του 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0240 ευρώ, με άνοδο +1,41% με όγκο 843 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8550 ευρώ, με άνοδο +4,27%, με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8450 ευρώ, με άνοδο +2,55% και όγκο 1,7 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,06 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8550 ευρώ, με άνοδο +2,9% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0755 ευρώ, με άνοδο +4,86%, με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,81%, ΑΔΜΗΕ -2,58%, Lamda -2,13%.
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola, Jumbo και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 23,34 ευρώ, με άνοδο +2,59% και κεφαλαιοποίηση στα 8,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 7,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με πτώση -0,72% και αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,81 ευρώ, με πτώση -2,58% και κεφαλαιοποίηση 420 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,49 ευρώ, με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 5,11 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,02 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 863 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,4 ευρώ, με πτώση -1,2% κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,11 ευρώ, με άνοδο +1,75% κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,73 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,76 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 826 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3960 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0279 ευρώ, με άνοδο +12,50% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 27/7 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συνεδρίαση της Fed η οποία ολοκληρώνεται σήμερα 27/7 και τις αποφάσεις της για τα επιτόκια μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,50% μετά από 11 χρόνια αποφάσισε η ΕΚΤ αλλά και το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα (Transmission Protection Instrument - TPI), αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,02%, το 10ετές ιταλικό 3,42% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,76%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 208 μονάδες βάσης από 203 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,71% ή 171 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 97 μονάδες βάσης…
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 27/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 27 Ιουλίου του 2022 στο 3,42%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/7/2022 στο 0,94%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,57% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,05% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,42% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,965.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών