Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Μετά από 12-18 μήνες η έξοδος της ευρωζώνης από την κρίση - Νέα δύσκολη περίοδος ξεκινά τον Δεκέμβριο - Μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από την παρέμβαση της ΕΚΤ - Θα έχουμε ανταρτοπόλεμο στην αγορά ομολόγων

Goldman Sachs: Μετά από 12-18 μήνες η έξοδος της ευρωζώνης από την κρίση - Νέα δύσκολη περίοδος ξεκινά τον Δεκέμβριο - Μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από την παρέμβαση της ΕΚΤ - Θα έχουμε ανταρτοπόλεμο στην αγορά ομολόγων
Ακόμη 12 με 18 μήνες αναταράξεων στις αγορές λόγω της ευρωπαίκής κρίσης χρέους βλέπει η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεση της, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από την κρίση πριν το 2014.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω παρά επιπλέον χρόνο στους πολιτικούς για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προοπτική, δεν είναι βέβαιη για το αποτέλεσμα που θα φέρει καθώς η αποφασιστικότητα ορισμένων κυβερνήσεων να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολη.
Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κίνδυνοι στην ευρωζώνη, ενώ αυτοί θα αποτυπώνονται στις αγορές. Αυτή η τάση δεν θα τελειώσει σε καμία περίπτωση πριν παρέλθει το 12μηνο, ή στην χειρότερη των περιπτώσεων το 18μηνο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman.
Η Goldman θεωρεί ότι το χρονικό διάστημα από το τέλος του έτους μέχρι και τις αρχές του επόμενου είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τους επενδυτές και τις αγορές, με ορισμένους πιθανούς κινδύνους που ενδεχομένως επηρεάσουν άμεσα.
Μάλιστα, εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι:
1. Ο διαφαινόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές και την ταυτόχρονη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους, υπάρχουν πολλά περιθώρια για πολιτική αστάθεια στη χώρα.
2. Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει επίσης επικίνδυνη, με την εκταμίευση της δόσης να παραμένει σε εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την τραπεζική ένωση και το αίτημα της Ισπανίας για την ένταξη της στον μηχανισμό στήριξης
3. Η πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πετρελαϊκό σοκ
Τέλος, αναφέρει ότι δεν θα πρέπει οι επενδυτές να αναμένουν κάποια θεαματική βελτίωση στην αγορά ομολόγων, χαρακτηρίζοντας την ΕΚΤ περιορισμένα φιλόδοξη. Μάλιστα, θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την τακτική του "ανταρτοπόλεμου" στοχεύοντας στο τέλος της καμπύλης των ομολόγων που έχει ανακοινώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης