Ο…. πληθωρισμός κτύπησε και την εταιρική διακυβέρνηση της ΕΧΑΕ.
Μετά τα διπλώματα εταιρικής διακυβέρνησης (9800 ευρώ) που είχε αποκαλύψει το Bankingnews τα ίδια πρόσωπα που συνέταξαν τον κώδικα της ελληνικής εταιρικής διακυβέρνησης συνεχίζουν απτόητα να παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση με νέο πρόγραμμα, κόστους 10.000 ευρώ αυτή τη φορά.
Το Ελληνικό Συμβούλιο εταιρικής διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) της ΕΧΑΕ και το Κέντρο για την εταιρική διακυβέρνηση (Corporate Governance Hub) σε συνεργασία με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο ΙNSEAD παρέχουν εκπαίδευση- στους έλληνες διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές και ανώτερα στελέχη- ένα πενταήμερο εκπαίδευσης (Hellenic Director Programme ) στην Γαλλική πόλη του Φονταινεμπλό το οποίο θα διοργανωθεί στις 23-27 Ιανουαρίου 2023.
Οι κύριοι στόχοι της εκπαίδευσης όπως αναφέρει το σχετικό φυλλάδιο είναι τι πρέπει να γνωρίζουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων για να θέσουν την κατεύθυνση της επιχείρησης, ποια είναι τα σχετικά όρια εντός των οποίων πρέπει να λειτουργεί μια επιχείρηση και πόσο καλύτερα μπορούν να εξασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.
Επίσης, στο πρόγραμμα θα συζητηθούν οι τάσεις της εταιρικής διακυβέρνησης και οι αρχές αποτελεσματικότητας των διοικητικών συμβουλίων.
Ένα μέλος της διοίκησης του ΕΣΕΔ (κ. Ξ. Καζόλη) όμως, που προτείνει όλες τις παραπάνω βαρύγδουπες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια.
Καταφανέστατα δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων όταν έχει συντάξει τον εταιρικό κώδικα και παράλληλα παρέχει εκπαίδευση έναντι αμοιβής σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Corporate Governance Hub, στην οποία συμμετέχει μαζί με την κα. Μ. Γκούσκου.
Επιπλέον, ενώ δημιουργούνται και θέματα ανεξαρτησίας καθώς το εκτελεστικό μέλος της διοίκησης του ΕΣΕΔ είναι παράλληλα μέλος σε εποπτικό όργανο άλλων εισηγμένων (ΕΕΣΥΠ).
Με λίγα λόγια, έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια μιας αστείας εταιρικής διακυβέρνησης την οποία προωθεί η ΕΧΑΕ προς τις εισηγμένες εταιρείες.
Πώς αντιμετωπίζει άραγε ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλος την σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΧΑΕ ;
Εκτός των άλλων, όμως, δημιουργείται επίσης και ένα θέμα με την αντιμετώπιση των εισηγμένων εταιρειών τα στελέχη των οποίων θα σπεύσουν να καταβάλλουν τα 10.000 ευρώ για την καινοτόμο εκπαίδευση.
Βεβαίως, οι εισηγμένες οι οποίες εφαρμόζουν εδω και χρόνια την εταιρική διακυβέρνηση δεν χρειάζονται τα διπλώματα από το ΙΝSEAD, ούτε να μάθουν τις αρμοδιότητες από όλους όσοι παραβιάζουν τα βασικά της εταιρικής διακυβέρνησης.
To EΣΕΔ, και το CGH μάλιστα βιάζονται και αποστέλλουν στα μέλη τους μήνυμα προκειμένου να καταθέσουν σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας προκαταβολή 3000 ευρώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να κατοχυρώσουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται όσο περισσότερα στελέχη συμμετέχουν (λ.χ 40) τότε το κόστος των 10000 ευρώ μειώνεται στο μισό.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών