Η επιθετικότερη νομισματική πολιτική από τις Κεντρικές τράπεζες, αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης προβληματίζουν έντονα την επενδυτική κοινότητα ενώ στην εγχωρία αγορά η πολιτική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια έχουν επιβαρύνει το κλίμα
Εν τω μεταξύ, μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,43% και το Ιταλικό 10ετές στο 4,09% και με το μεταξύ τους spread στις 34 μονάδες βάσης ενώ η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει, έφτασε στις 262 μονάδες… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
Νέο φιάσκο στα παραμύθια ανάκαμψης, καθώς τόσο η Moody's από τις ΗΠΑ όσο και η DBRS από τον Καναδά δεν αναβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Moody’s αναφέρει πως η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά ο δείκτης NPL παραμένει συγκριτικά υψηλός.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα γεγονός που έρχεται να αποδείξει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Το bankingnews έχει προβλέψει ότι είναι αδύνατη η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023 και θα μετατεθεί για το 2024 και εάν... και εφόσον...
Οι κινήσεις των Κεντρικών Τράπεζων σε επιθετικότερη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης προβληματίζουν έντονα την επενδυτική κοινότητα ενώ στην εγχωρία αγορά η πολιτική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια έχουν επιβαρύνει το κλίμα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 21/9 στη συνεδρίαση της Fed, καθώς μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου, η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. θεωρείται δεδομένη χωρίς να αποκλείεται και 100 μ.β.
Αυξάνεται ο φόβος ότι η Fed θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση με την πολύ γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτική προκειμένου να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833 μονάδες, με τη διόρθωση να μην έχει τελειώσει, ενώ η διάσπαση της πρώτης στήριξης των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 και 750 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με θετικό πρόσημο έκλεισαν Εθνική +1,05%, Alpha Bank +0,31% και Πειραιώς +0,08%, ενώ ήπια υποχώρησε η Eurobank -0,22%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Lamda -2,7%, Viohalco -2,66%, αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,35% και ΟΤΕ -0,83%...ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Quest +4,03% και ακολούθησε η ΔΕΗ +1,57%.
Σήμερα, δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η Jumbo.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,57% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,85%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,88%, Eurobank -2,71%. ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,97%.
Περί τις 13:00 με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Jumbo -3,4%, ΕΛΠΕ -2,16%....και με τις τράπεζες με αρνητικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,07%.
Λίγο πριν το κλείσιμο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +1,67% και Alpha Bank +1,22% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,34% στις 834 μονάδες έχοντας υψηλό στις 835,25 μονάδες και χαμηλό τις 827,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 10,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 214 χιλ. ευρώ και όγκου 52 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Quest.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833 μονάδες, με βασική την στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 865 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880, οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 559 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 565 - 575 μονάδων, και ακολουθούν οι 590 - 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 500 μονάδων, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,43% - Στις 263 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την ανησυχία να παραμένει από την έκρηξη του πληθωρισμού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,43% και το 10ετές ιταλικό 4,09% με το μεταξύ τους spread στις 34 μ.β.
Ομοίως, ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,51% και το 2ετές στο 3,94% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Η αποτυχία της ΔΕΗ «νομιμοποιεί την κρατικοποίηση» Τσίπρα – Λάθος πρόταση ο κρατικός πυλώνας για Εθνική τράπεζα
Οι προτάσεις Τσίπρα που παρουσιάστηκαν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κινήθηκαν στην σφαίρα της κρατικοποίησης τόσο για την ΔΕΗ όσο και για την Εθνική τράπεζα.
Ο Τσίπρας υιοθέτησε μια λαϊκίστικη προσέγγιση, προωθώντας την λύση της κρατικοποίησης που ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά στις τράπεζες…
Η αποτυχία της ΔΕΗ «νομιμοποιεί την κρατικοποίηση» Τσίπρα
Ο Τσίπρας ανέφερε ότι θα κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ τουλάχιστον με ποσοστό 51% μέσω αύξησης κεφαλαίου για να ασκηθεί η νέα ενεργειακή πολιτική.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η κρατική ενίσχυση – στήριξη – κρατικοποίηση είναι ευρωπαϊκή πρόταση.
Ωστόσο ο Τσίπρας βρήκε πρόσφορο έδαφος ειδικά για την ΔΕΗ καθώς οι αναφορές του για χειραγωγούμενη μετοχή ή πολιτικές που οδήγησαν σε απαξίωση την δήθεν εξυγιασμένη ΔΕΗ… έχουν βάση.
Η ΔΕΗ σήμερα αποτιμάται στα 5,10 ευρώ και 1,98 δισεκ. κεφαλαιοποίηση αλλά εάν αφαιρέσουμε την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ και την πώληση του 49% του Διαχειριστική Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας… η χρηματιστηριακή της αξία είναι χαμηλότερη σήμερα σε σχέση με την εποχή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε μια οριζόντια προσέγγιση για την ΔΕΗ η οποία απέτυχε χρηματιστηριακά και με όρους business plan αφού η ΔΕΗ συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες.
Η μετοχή όντως είναι χειραγωγούμενη, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ ήταν πλασματική και εξαπατήθηκαν οι επενδυτές που καταγράφουν τεράστιες ζημίες.
Η προοπτική κρατικοποίησης ωστόσο θα απομακρύνει πολλούς επενδυτές αφού η κρατική παρέμβαση θα ανακόψει το σχεδιασμό εξυγίανσης… οπότε ίσως δικαιωθούν οι κερδοσκόποι του Λονδίνου που βλέπουν την μετοχή στα 3,5 ευρώ για τα οποία έχει αναφέρει αναλυτικά το bankingnews.
Θα πρέπει να αναφερθεί ουσιαστικά το εξής, η ΔΕΗ ως χρηματιστηριακό story, ως επιχειρηματικός σχεδιασμός και ως ενεργειακή πολιτική έχει αποτύχει...
Η ΔΕΗ έγινε όργανο κερδοσκοπικών παιχνιδιών και επί της ουσίας και με την διακυβέρνηση ΝΔ λειτουργεί κάτω από την κρατική υποστήριξη…
Η ΔΕΗ με ζημιές, μείωση κεφαλαίων, αύξηση δανεισμού και με χρηματιστηριακή τιμή -45% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Επίσης ο Στάσσης ο διευθύνων σύμβουλος κρίνεται ανεπαρκής…
Η πρόταση κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας από τον Τσίπρα είναι λάθος
Στην ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι η Εθνική στην οποία συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,3% θα παραμείνει στο κράτος ως κρατικός πυλώνας.
Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος, θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στο τραπεζικό σύστημα και θα πλήξει μεσοπρόθεσμα τον ισολογισμό της Εθνικής τράπεζας.
Ενώ είναι εγκληματικό λάθος να πουληθεί η Εθνική τράπεζα σε στρατηγικό επενδυτή, π.χ. Άραβες, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ… το ίδιο εγκληματικό λάθος είναι η Εθνική να κρατικοποιηθεί.
Η άποψη του bankingnews είναι η εξής.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί ποσοστά 40,3% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank.
Η πιο ορθή πρόταση είναι σε βάθος χρόνου και στις κατάλληλες χρηματιστηριακές συνθήκες να πραγματοποιηθούν placement υπό τον όρο ότι θα διατεθούν σε πλήθος επενδυτών δεν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή…
Το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστό 10% στην Εθνική και να διαθέσει το 30% σε ξένους επενδυτές και σε έλληνες μικρομετόχους και θεσμικούς.
Το κράτος ως μέτοχος μειοψηφίας με το 10% μπορεί να ασκεί διακριτικό έλεγχο χωρίς veto…
Ταυτόχρονα να κρατήσει επίσης 10% στην Πειραιώς διαθέτοντας το 17%, στην Eurobank να κρατήσει το 2,34% και στην Alpha bank να κρατήσει το ΤΧΣ ποσοστό 5% ή ακόμη και το υφιστάμενο ποσοστό του 9%.
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει ταχθεί κατά της οριστικής αποχώρησης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες αλλά ως κοινός μέτοχος δεν μπορεί να έχει ειδικά προνόμια, όπως veto…
H πρόταση «κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας» του Τσίπρα οδηγεί σε άλλα τραπεζικά μοντέλα που είναι ξεπερασμένα.
Είναι λάθος η πρόταση Τσίπρα, αφού και στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με πολύ μικρά ποσοστά ήλεγχε έμμεσα την Εθνική τράπεζα.
Λάθος η κριτική για την πολιτική μερίσματος της Eurobank
Η Eurobank και η Εθνική λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους, της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και της μείωσης των NPEs στο 5% έχουν αναφέρει ότι για την χρήση 2022 θα διανείμουν μέρισμα.
Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί και από τον SSM τον Οκτώβριο του 2022 και είναι σωστή αφού μέρισμα θα λάθει και το 2,34% που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank, όσο και το 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα.
Η διανομή μερίσματος αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα και δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται…
Συν τοις άλλοις όλες οι τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια 44,5 δισεκ. και μαζί με τα 18,5 δισεκ. κρατικές ενισχύσεις συνολικά 63 δισεκ. κρατική υποστήριξη… όσο το τρίτο μνημόνιο…
Επειδή έχουν λάβει οι τράπεζες κρατική βοήθεια… αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διανείμουν μέρισμα;
Όχι είναι λάθος.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί επιβράβευση όλων των μετόχων και πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές…
Ο κρατικός πυλώνας στις τράπεζες είναι λύση του παρελθόντος και θα αποτύχει, όπως συνταγή του παρελθόντος είναι το ξεπούλημα των τραπεζών σε δήθεν στρατηγικούς επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες, χρειάζονται πολυμετοχικότητα και ενίσχυση του ρόλου των μικρομετόχων όχι άλλα πειράματα.
H Intrakat ανακοινώνει νέο στρατηγικό σχέδιο – Θα καταστεί μια σύγχρονη κατασκευαστική εταιρία χωρίς τα γερασμένα βαρίδια
Η Intrakat με νέα διοίκηση, νέα ξεκάθαρη και ισχυρή μετοχική βάση, νέους ανθρώπους με υψηλό know how, με αξιοπρέπεια, ήθος, αφοσίωση και στοχοπροσήλωση στην ανάπτυξη της εταιρείας, απαλλαγμένη από ηλικιακά γερασμένα βαρίδια και αγκυλώσεις των προηγούμενων ετών, υψηλό ιστορικό ανεκτέλεστο σε ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση της στις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας.
Οι πρόσφατες διοικητικές και μετοχικές αλλαγές του καλοκαιριού επέφεραν ένα διάστημα αναπροσαρμογής και ανασύνταξης της δομής και της λειτουργίας της εταιρείας προκειμένου να μπουν τα θεμέλια της νέας Intrakat σε γερές βάσεις.
Σύντομα όμως, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών αναδιοργάνωσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού από τη διοίκηση της εταιρείας.
Κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου 2022 θα παρουσιαστεί το νέο business plan.
Ένα είναι βέβαιο, ότι η Intrakat μεταλλάσσεται σε μια σύγχρονη, ευέλικτη, ισχυρή και δυναμική εταιρεία αφήνοντας πίσω της οικογενειοκρατίες και την κουλτούρα των δεκαετίων του πενήντα και του εξήντα στην διαχείριση και την ανάπτυξη της δραστηριότητας της.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές.
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 19/9 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,35%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,04%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,14% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,28%.
Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 19/9 στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, με τον πληθωρισμό να καλπάζει παγκοσμίως, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (21/9) στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, η οποία είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -3,6% στα 181 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -1,65% στο 89,84 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -1,98% στα 83,08 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,38% στις 2440 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,75% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% .
Κλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο, λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,20% και το ETF GREC με απώλειες -0,51% (23,27 δολ ).
Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Αδύναμες εμφανίστηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,27 ευρώ, με άνοδο +1,05%, με όγκο 507 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9018 ευρώ, με άνοδο +0,31%, με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, με άνοδο +0,08% και όγκο 1,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,92 ευρώ, με πτώση -0,22%, με όγκο 2,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0985 ευρώ, με πτώση -1,5% με όγκο 251 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 121 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -2,7%, Viohalco -2,66%, Sarantis -2,1%.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Quest +4,03% και ακολούθησαν ΔΕΗ, Μυτιληναίος....
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,86 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση στα 8,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,83% και αποτίμηση 6,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,18 ευρώ, με άνοδο +1,57% και αποτίμηση 1,98 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8040 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,03 ευρώ, με πτώση -0,69% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,38 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -1,36% κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,47 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,54 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4120 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 530 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,292 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,43% - Το spread με την Ιταλία στις 34 μ.β.
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/9 τα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,43% και το 10ετές ιταλικό 4,09%, με το μεταξύ τους spread στις 34 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 263 μονάδες βάσης από 248 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,09%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/9/2022 στο 1,80%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,38% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,85% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,96% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,48%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών