Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων εν μέσω θολής ορατότητας στο ΧΑ -0,48% στις 819 μον. - Ακόμη τα χειρότερα είναι εμπρός

Συντήρηση δυνάμεων εν μέσω θολής ορατότητας στο ΧΑ -0,48% στις 819 μον. - Ακόμη τα χειρότερα είναι εμπρός
Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών δεν είχε διάρκεια γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί και κάθε ανοδική αναλαμπή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd12) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 819 μονάδες, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες μετά τη διήμερη άνοδο, ενώ αρνητική παρέμεινε η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, με τον ΟΤΕ στο -2,42% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Η αβεβαιότητα από την έκρηξη του πληθωρισμού λόγω του ενεργειακού κόστους παραμένει…  με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη με τα χειρότερα να είναι εμπρός.
Η διήμερη άνοδος των διεθνών αγορών και κατά επέκταση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν απόρροια των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, όπως έπραξε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας κατά 0,25% από εκτίμηση 0,50%, συμβάλλοντας στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ωστόσο, σήμερα 5/10 στην αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση, με το 10ετές ελληνικό στο 4,68% ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στο ιταλικό 10ετές στο 4429%, μετά την προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's για υποβάθμιση τσε junk των ιταλικών ομολόγων, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Η δημοσίευση ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη μεταποίηση, τις κατασκευές  και τις θέσεις εργασίας, αύξησαν τις ελπίδες ότι η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική σύσφιξή της καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, οπότε πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του στόχους μείωσης του πληθωρισμού και την αποτροπής βαριάς ύφεσης στις οικονομίες.
Οι αγορές στηρίζονται στις προσδοκίες αλλά ενίοτε εθελοτυφλούν απέναντι στα γιγάντια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με ετεροχρονισμό φάσης θα προκαλέσουν τσουνάμι προβλημάτων και χάος στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες ακόμη και να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων… δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα
Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών δεν θείχε διάρκεια γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί και κάθε ανοδική αναλαμπή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις.
Η οποιαδήποτε άνοδος οριοθετείται και είναι θέμα χρόνου να επανέρχονται τα δυσοίωνα σενάρια.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, το βασικό σενάριο είναι ότι θα δει τις 700 με 680 μονάδες το επόμενο διάστημα οπότε ότι βλέπεται τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να πουλήσετε ή να επανατιμολογήσετε τους κινδύνους.
Οι τραπεζικές μετοχές οριοθέτησαν το μέγιστο της ανοδικής τους κίνησης το 1 ευρώ για Eurobank και Alpha bank, τα 3,35 ευρώ για την Εθνική και περί το 1,20 ευρώ για την Πειραιώς.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -2,64%, ήπια υποχώρησαν  Alpha Bank -0,92%, Eurobank -0,11% και ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,32%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ -3,17%, ΟΤΕ -2,42% ..ενώ ανοδικά ξεχώριε η Viohalco +2,86%.

Αλλαγή στάσης από Βρυξέλλες - Κομισιόν: «Ναι» σε πλαφόν στο αέριο, αλλά προσωρινά - Οι... εξαιρέσεις για το ρωσικό πετρέλαιο

Με τη Ρωσία να προχωρά στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών και τα σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων να έχουν δημιουργήσει πανικό, η Κομισιόν προχωρά σε... εν μέρει αλλαγή στάσης, και δέχεται το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά προσωρινά.
Την ίδια στιγμή, έκλεισε η συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, που -όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης- θα περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εάν η τιμή υπερβαίνει το πλαφόν που θα συμφωνήσει το G7.
Πάντως, από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι εάν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα διακοπεί η εφοδιασμός της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν αρχικά είχε απορρίψει αίτημα 15 κρατών-μελών της ΕΕ (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,12%.
Περί τις 11:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank και Eurobank άνω του -1,5%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,44%.
Περί τις 13:00 το αρνητικό κλίμα στις τράπεζες, με την Πειραιώς πλησίον του -3% επεκτάθηκε και στα μη τραπεζικά blue chips, με ΟΠΑΠ -1,49%, Mυτιληναίος -1,41%.... και ο Γενικός Δείκτης  κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,48% στις 819 μονάδες έχοντας υψηλό στις 824,46 μονάδες και χαμηλό τις 818,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,6 εκατ. ευρώ  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,09 εκατ. ευρώ και όγκου 842 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 585 χιλ. τεμάχια αξάις 501 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 151,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,87 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 54 χιλ. τεμάχια αξίας 279 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 46 χιλ. τεμάχια αξίας 338 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 6,2 χιλ. αξίας 101 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 819 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται τις 835 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες, οι 859 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 532 μονάδες, με βασική την στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 535 – 540 μονάδες και ακολουθούν οι  550 μονάδες, οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,68% - Η Moody's απειλεί να υποβαθμίσει σε junk τα ιταλικά ομόλογα, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις 

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 5/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα  ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται τα ιταλικά ομόλογα μετά την προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's για υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων σε junk.
Eιδικότερα, σε μία προκλητική προειδοποίηση προς τη νέα ιταλική κυβέρνηση και την θριαμβεύτρια των εκλογών Giorgia Meloni, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ο Moody's απειλεί να υποβαθμίσει σε junk τα ιταλικά ομόλογα, εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Στην περίπτωση της Moody's,  μια υποβάθμιση θα οδηγούσε το ιταλικό χρέος στην περιοχή «μη επενδυτικής βαθμίδας (junk)», γεγονός που θα απέκλειε τις αγορές ιταλικών τίτλων από πολλούς θεσμικούς επενδυτές.

Αβέβαιες παραμένουν οι  προοπτικές της αγοράς εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και η ενεργειακή κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την ΕΚΤ που ακολουθεί την μια λανθασμένη συνταγή μετά την άλλη…
Και ενώ υπάρχει ο μηχανισμός – μνημονιακού τύπου – παρέμβασης από την ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων… η κερδοσκοπία συνεχίζεται.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,68% και το 10ετές ιταλικό 4,42% με το μεταξύ τους spread στις 26 μ.β.
Η ίδια εικόνα και στα αμερικανικά ομόλογα, με  το 10ετές στο 3,76% και στο 2ετές στο 4,18 με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Επίσης, στην Ελλάδα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά

Το παράδοξο της «ευλογίας» των επιτοκίων - Αυξάνει τις τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank

Στην τελευταία ανάλυση της για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank, αναφέρει ότι ενώ το σημερινό περιβάλλον προκαλεί κάποιες ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική επιδείνωση,  οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια , με τις ελληνικές τράπεζες να είναι από τις καλύτερα τοποθετημένες στην Ευρώπη για την αξιοποίησή τους.
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλύτερα προστατευμένες από τις περισσότερες στην Ευρώπη, βοηθούμενες από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.
Οι καλύτερες προσδοκίες οδηγούν σε σημαντικό περιθώριο ανόδου σε σχέση με τις αποτιμήσεις, αλλά η Deutsche Bank δεν κρύβει τις ανησυχίες της ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να παραμείνουν στο περιθώριο, ιδίως δεδομένου ότι οι αγορές βρίσκονται σαφώς σε κατάσταση μείωσης του κινδύνου και ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες.
Επιπλέον, η διαφορά στα P/E και P/BV έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (αν και εξακολουθεί να είναι μεγάλη) έχει περιοριστεί τελευταία ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων που παρατηρούνται.
Σε αυτό το πλαίσιο αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,55 ευρώ, από 1,45 ευρώ, της Πειραιώς στα 1,60 από 1,35, της Eurobank στα 1,45 από 1,20 και της Εθνικής στα 5,10 από 4,40 ευρώ.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 5/10 οι ασιατικές αγορές ακολουθώντας την άνοδο της Wall Steeet, εν μέσω προσδοκιών ότι η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας θα ωθήσει τη Fed να πατήσει φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,48%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +5,9%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,74%.
Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Βουτιά στη Wall Street 

Πτωτικά κινούνται σήμερα 5/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προxωρούν σε κατοχύρωση των κερδών τους, μετά το τριήμερο ράλι. 
Boυτιά καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχονται οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, την ίδια ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, ωθούμενες από στοιχεία που έδειξαν ανθεκτική ζήτηση και σφιχτή αγορά εργασίας.
Στα χαμηλά 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, εξαλείφοντας πιθανότατα κάθε ελπίδα ότι η νομισματική ένωση θα αποφύγει την ύφεση, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πίεση στην ΕΚΤ να δράσει.
Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, υποχώρησε στο 48,1 τον Σεπτέμβριο, από 48,9 τον Αύγουστο.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση στις γερμανικές εισαγωγές τον Αύγουστο, κατά 3,4%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άνοδο 1,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) την Τετάρτη.
Οι περισσότερες εισαγωγές προήλθαν από την Κίνα τον Αύγουστο, με αγαθά αξίας 15,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Iσχυρή άνοδος καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το  συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο +7,2% στα 173,50 ευρώ.
Επίσης, ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,70% στα 92,44 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,36% στα 86,87 δολ. το βαρέλι καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του OPEC+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως μετέδωσε το Reuters .
Η μείωση της παραγωγής είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει οριακή πτώση -0,60% στις 2.034 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,90%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,2%, ο S&P 500 στο -1,6%, ο Nasdaq στο -2,2% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 22,70 δολ.).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Αρνητικό ήταν το κλίμα στις τράπεζες με εμφανείς τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τη διήμερη άνοδο και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,15 ευρώ, με άνοδο +0,32% με όγκο 806 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8570 ευρώ, με πτώση -0,92%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0710 ευρώ, με πτώση -2,64% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8834 ευρώ, με πτώση -0,11%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,096 ευρώ, με πτώση -0,21% με όγκο 31 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -3,17%, ΟΤΕ -2,64%, Sarantis -1,61%, Aegean -1,5%....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Viohalco +2,86%, ΔΕΗ +1,45%, ΕΥΔΑΠ +1,24%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,73 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση στα 8,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -2,42% και αποτίμηση 6,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,58 ευρώ, με άνοδο +1,45% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6640 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 386 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,59 ευρώ, με πτώση -1,25% και αποτίμηση 4,54 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 884 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με πτώση -0,15% και  κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,85 ευρώ, με πτώση -0,41% κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με πτώση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,34 ευρώ, με άνοδο +1,24% και  κεφαλαιοποίηση 782 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3720 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0296 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,68% - Το spread με την Ιταλία στις 26 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 5/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,68% και το 10ετές ιταλικό 4,42%, με το μεταξύ τους spread στις 26 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 270 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,42%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2022 στο 2,02%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,56% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,10% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,42% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,87%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης