Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έξτρα φόρους 1 δισ. από τις αλλαγές σε εισόδημα και ακίνητα προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν - Νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές 21%, 36% και 45% για τα φυσικά πρόσωπα - Στο 33,4% οι φόροι για τα εταιρικά κέρδη

Έξτρα φόρους 1 δισ. από τις αλλαγές σε εισόδημα και ακίνητα προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν - Νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές 21%, 36% και 45% για τα φυσικά πρόσωπα - Στο 33,4% οι φόροι για τα εταιρικά κέρδη
Πρόσθετους φόρους 1 δις. ευρώ σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή.
Τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου περιγράφει έκθεση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες στην διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 αλλάζουν τα πάντα στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αφού καθιερώνεται νέα κλίμακα με μόλις τρεις συντελεστές (21%, 36% και 45%) αντί για οκτώ που είναι σήμερα.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και θα προκαλεί εμμέσως την αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.
Από την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης ευνοούνται κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.000 μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους προκύπτουν μειώσεις στις ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 1.770 ευρώ.
Ακόμη καταργείται η πλειονότητα των φοροαπαλλαγών και το έξτρα αφορολόγητο για τα παιδιά το οποίο θα αντικατασταθεί με απευθείας εισοδηματική επιδότηση με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου.
Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου για νοσήλια, ιατρικά έξοδα και διατροφή μεταξύ συζύγων.
Εκτός, από τα φυσικά πρόσωπα οι φόροι «αγριεύουν» και για τους ελεύθερους επαγγελματίες , αφού καθιερώνεται νέο σύστημα φορολόγησης με μηδενικό αφορολόγητο και συντελεστή 26% έως το επίπεδο του εισοδήματος των 50.000 ευρώ και 35% για πάνω από αυτό το εισόδημα.
Για τα εταιρικά κέρδη προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 26% από το 20%. Εφόσον η εταιρία διανείμει μέρισμα στους μετόχους αυτά θα φορολογούνται με 10% από 25% που επιβάλλεται σήμερα.
Από αυτές τις αλλαγές, η φορολογία των επιχειρηματικών κερδών διαμορφώνεται συνολικά στο 33,4%, αντί 40% που είναι σήμερα.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει την δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν στο μέλλον νέες χαριστικές ρυθμίσεις, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει θεσπιστεί ένας μόνιμος μηχανισμός αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Ο μηχανισμός αυτός θα υπόκειται στην εποπτεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών.
Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται οι κινήσεις όλων των τραπεζικών λογαριασμών.
Στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους φόρους προβλέπει ακόμη ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει διοριστεί ο νέος γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων.
Επίσης, θα προβλέπεται κατάργηση της νομοθεσίας που προβλέπει ότι όλες οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων δέκα ετών θα πρέπει να ελέγχονται υποχρεωτικά.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης