Με τα νέα συστήματα θα γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών υπηρεσιών της Κεφαλαιαγοράς
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του οποίου οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει:
Στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, μέσω της διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου, της πιο αποτελεσματικής εφαρμογής του, της ενίσχυσης της ενημέρωσης και της διαφάνειας στην αγορά και της απλούστευσης των διαδικασιών.
Στη χρήση νέων τεχνολογιών και διαμόρφωση σύγχρονων μεθόδων εποπτείας με έμφαση στην προληπτική εποπτεία της αγοράς.
Στη διατήρηση της προτεραιότητας ως προς την προστασία των επενδυτών.
Στη βιωσιμότητα και διαμόρφωση του τρόπου εποπτείας των σχετικών θεμάτων και στην καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2023
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΕΚ για το 2023 αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο της Οργανισμού στη διασφάλιση της ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στο εξωτερικό περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2023 είναι ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση του ετήσιου σχεδιασμού της ΕΚ, με εργαλεία κυρίως τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τους ίδιους πόρους της ΕΚ.
Στο Επιχειρησιακό σχέδιο αναπτύσσονται οι Επιχειρησιακοί Άξονες ανά Στρατηγικό Στόχο, οι οποίοι αναλύονται σε ετήσιους στόχους, δράσεις και έργα ανά οργανική μονάδα της ΕΚ.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (ΕΣΑΑ) εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 από το Συμβούλιο Οικονομικών Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).
Το ΕΣΑΑ περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε 4 πυλώνες και συγκεντρώνει 31,16 δισ. ευρώ εκ των οποίων ευρωπαϊκοί πόροι 30,5 δισ. Ευρώ (18,43 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια) για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέσα σε αυτό υπάγεται και η μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της εποπτείας και της αξιοπιστίας της κεφαλαιαγοράς.
Το αντικείμενο του Έργου συνίσταται στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ωρίμανση, την παρακολούθηση, διαχείριση, υλοποίηση και ολοκλήρωση των Υποέργων της Δράσης «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς».
Υποέργα
Τα Υποέργα της συγκεκριμένης Δράσης του ΕΣΑΑ, είναι τα ακόλουθα:
Υποέργο 1: Εισαγωγή συστήματος επιτήρησης της αγοράς (Market Surveillance system), το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την υπάρχουσα υποδομή της ΕΚ, όσον αφορά την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών, επιτρέποντας την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών και εποπτικών υπηρεσιών της.
Υποέργο 2: Εισαγωγή συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων, και η ενοποίηση όλων των δεδομένων που συλλέγονται επί του παρόντος (και στο μέλλον) από το προσωπικό του ΕΚ, θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάλυση, ανασκόπηση και επισκόπηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, τη λεπτομερή ρύθμιση των διαδικασιών και των παρεμβάσεων, όπως απαιτείται για τη διατήρηση μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης κεφαλαιαγοράς.
Υποέργο 3: Κυβερνοασφάλεια, άμυνα και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (και ανάκτηση καταστροφών), συνίσταται στην υλοποίηση ενός συστήματος για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα σχετικά με την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (cyber defense and cyber resilience - CDR) της ΕΚ Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο έργο για την ΕΚ εγκρίθηκε το 2022 και η υλοποίησή του θα εκκινήσει το 2023, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα πραγματοποιηθεί το 2025.
«Όραμα και καθήκον μας είναι να καταστήσουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά ως ένα από τους πλέον ασφαλείς, αξιόπιστους και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, λειτουργώντας με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, με σκοπό να υπηρετούμε ακόμα καλύτερα τους επενδυτές, το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο.
Αποστολή είναι η εποπτεία της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.
Συμμετέχουμε επίσης καθοριστικά στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που άπτεται του αντικειμένου της σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας ενεργά στις εργασίες των ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων.
Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την ασκούμενη οικονομική πολιτική και ταυτόχρονα λαμβάνουμε υπόψη τον βαθμό βιωσιμότητας και τη δυναμική των εταιρειών που εποπτεύουμε αλλά και την κατάσταση των εργαζομένων μας στην EK και του εσωτερικού μας περιβάλλοντος εν γένει, προκειμένου να επιλέγουμε την κατάλληλη κάθε φορά στρατηγική», αναφέρει η διοίκηση στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών