σύμβολα :
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
γράφει :
Τιμή στόχος 31,4 ευρώ - Μερίσματα 1,36 ευρώ 2023-2027
Ας δούμε, όμως, πως αποτιμήθηκε η εταιρεία με βάση την μέθοδο των μερών (με χαμηλότερους δείκτες έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών), αλλά και τις προεξοφλημένες μελλοντικές ταμειακές ροές.
Συγκεκριμένα, με τη μέθοδο πρόσθεσης των μερών (SOTP), η ανάλυση της Alpha Finance δίνει αποτίμηση 1,5 δισ. στον μεταλλουργικό τομέα, με δείκτη εταιρικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ ebidta 5,5 φορές), όταν ο μέσος όρος των ανταγωνιστών κινείται στο 6.
Ο ενεργειακός τομέας αποτιμήθηκε συνολικά 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 αφορούν τις ΑΠΕ, 1 δισ. ευρώ η παραγωγή ενέργειας, 266 εκατ, ευρώ η εμπορική εταιρεία ρεύματος, 302 εκατ. ευρώ η προμήθεια και trading και 372 εκατ. ευρώ η κατασκευή ενεργειακών projects, ενώ η ΜΕΤΚΑ και η παραχωρήσεις σε 117 εκατ. ευρώ.
4,5 δισ. ευρώ η αποτίμηση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές
Από τη συνολική αποτίμηση μεταλλουργίας και ενέργειας 5,7 δις. ευρώ αφαιρέθηκε ο καθαρός δανεισμός 1 δις. ευρώ, οι μειοψηφίες και
προέκυψε αξία (equity value 4,6 δις. ή 32, 76 ευρώ ανά μετοχή.
Στην παραπάνω αποτίμηση της ενέργειας στις ΑΠΕ ο δείκτης ΕV/ebidta ήταν 8 φορές και 4 φορές για την παραγωγή ενέργειας όταν οι ανταγωνιστές διαπραγματεύονται αντίστοιχα πάνω απο 11 φορές και 6,7 φορές αντίστοιχα.
Mε τη μέθοδο των προεξοφλημένων μελλοντικών ταμειακών ροών, το μοντέλο της χρηματιστηριακής δίνει αποτίμηση 4,5 δισ. ευρώ ή 30,4 ευρώ, συνυπολογίζοντας επιτόκιο 3%, equity risk premium 7,5%, μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου 9,4% και τελικό επιτόκιο 1%.
Η Alpha Finance στην ανάλυση της επισημαίνει, ότι οι σταθερές ταμειακές ροές από τον τομέα Αλουμινίου, δημιουργούν τις συνθήκες για μερίσματα κατα μέσο όρο 1,36 ευρώ την περίοδο 2023-2027, ενω την ίδια περίοδο ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς ebidta θα μειωθεί σε 0,7 έως το 2027.
Με τη νέα δομή επίσης, τη μεγαλύτερη συμβολή σε τζίρο όσο και λειτουργικά κέρδη θα καταλαμβάνει ο τομέας ενέργειας και ειδικότερα γαι το 2023, η ενέργεια θα παρουσιάσει υπεριδιπλάσια λειτουργικά κέρδη 611 εκατ. ευρώ, έναντι 266 εκατ. ευρώ του Αλουμινίου.
Με την παλαιότερη δομή, τα κέρδη Εbidta ήταν αντίστοιχα 370 εκατ. ευρώ για ενέργεια και 266 εκατ. ευρώ για Αλουμίνιο.
Η νέα δομή δίνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην ενέργεια, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ο τομέας παραχωρήσεων ως κύριος οδηγός αξίας.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών