σύμβολα :
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Το κομμάτι από το χρηματιστηριακό ταμπλό που φαίνεται πως απαξιώνεται μέρα με τη μέρα περισσότερο
Μετά την προσέγγιση των 780 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έφτασε μία ανάσα από τις 1.000 μονάδες και χθες κατέγραψε την πρώτη αξιόλογη πτώση-διόρθωση του 2023.
Σε αυτό το διάστημα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο περίπου 25% και ο τραπεζικός δείκτης 40%.
Περισσότερες από 100 μετοχές είχαν άνοδο στο εν λόγω διάστημα και πάνω από 30 μετοχές είχαν απόδοση ίση ή και ανώτερη του Γενικού Δείκτη.
Τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά βρέθηκαν ψηλά στον πίνακα των αποδόσεων αλλά και συνολικά μετοχές που βάσει θεμελιωδών μεγεθών δικαιολογούσαν καλύτερα επίπεδα.
Ωστόσο, 30 μετοχές είχαν υστέρηση και η ανάλυση της πορείας αυτών των μετοχών δείχνει πως οι επενδυτές αδιαφόρησαν για όσες έχουν οικονομικά θέματα και διαπραγματεύονται στην επιτήρηση, αλλά και για όσες παρατηρείται αδιαφορία.
Μετοχές δηλαδή όπου ο βασικός μέτοχος δεν έχει δείξει πως ενδιαφέρεται για την πορεία της μετοχής.
Αυτό το κομμάτι από το χρηματιστηριακό ταμπλό φαίνεται πως απαξιώνεται μέρα με τη μέρα περισσότερο.
Ίσως αυτό να μη συμβαίνει άδικα…
Οι επιτηρούμενες στο περιθώριο
Η ΒΙΣ λόγω και της αύξησης κεφαλαίου έχει τις μεγαλύτερες απώλειες στο εν λόγω διάστημα (-52%).
Απώλειες 30% έχει η Βιοτέρ, 25% η Yalco η οποία περιμένει διαγραφή δανείων, 19% η Λιβάνης, 15% η Οίκος Σπύρου και μικρότερες η Επίλεκτος (-7%).
Από την άλλη μετοχές που δεν έχουν καλή πορεία οικονομικών και δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές είχαν επίσης απώλειες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα Αττικές Εκδόσεις (-17%), Μαθιός (-11%), Fieratex (-11%), Κεπενού (-11%), ΑVE (-9%), Ελγέκα (-5,5%).
Οι αδιάφορες
Υπάρχουν και εκείνες οι μετοχές που εκτός από την υποχρεωτική παρουσία (αποτελέσματα, αγορές ιδίων κ.α.) στο κομμάτι της ενημέρωσης δεν έχουν δείξει διάθεση να βελτιώσουν την εικόνα τους στο ταμπλό.
Μουζάκης, ΕΛΒΕ, Πλαστικά Κρήτης είναι μερικές περιπτώσεις εταιρειών όπου οι μετοχές δεν κινήθηκαν μέσα στο τετράμηνο και είχαν μικρές απώλειες, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπως της Space Hellas που είδαμε αξιόλογη πτώση 15% και που μπορεί να οφείλεται σε ένα συνδυασμό λόγων και ίσως όχι τόσο στην αδιαφορία.
Θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπου λόγω αποτελεσμάτων έχουν βρεθεί να έχουν απώλειες, αλλά λόγω και της κρατικής συμμετοχής δε φημίζονται πως υπάρχει ενδιαφέρον για την πορεία των μετοχών.
Prodea και Trastor επίσης είχαν περιορισμένες απώλειες λόγω της ελάχιστης διασποράς.
Επιπλέον θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στην «κατηγορία αδιάφορες» και κάποιες άλλες που ενώ έχουν καλά ή και ισχυρά μεγέθη δεν είδαν βελτίωση, αλλά δεν είχαν και απώλειες όπως Μοτοδυναμική, Έλτον, ΟΛΘ και Premia.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών