Ο Γενικός Δείκτης έφτασε τα υψηλά 101 μηνών έχοντας συμπληρώσει 9 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, με σωρευτικά κέρδη +20,80% από την αρχή του έτους ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα αθροίζει τα υπέρογκα κέρδη των 42,26%
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε τα υψηλά 101 μηνών έχοντας συμπληρώσει 9 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, με σωρευτικά κέρδη 20,80% από την αρχή του έτους ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα αθροίζει τα υπέρογκα κέρδη των 42,26%, με το P/BV να πλησιάζει στο 1.
Γενικότερα, επικρατεί η ευφορία ότι δεν θα υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και η ΝΔ θα επανεκλεγεί… ενώ η ΕΚΤ θα κρατήσει υψηλά τα επιτόκια… αφού ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αργά.
Επίσης η πλειοψηφία των αγορών διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη ανακάμπτει, επικρατεί ένα γενικό κλίμα ευφορίας… αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δημιουργούνται επικίνδυνες φούσκες που οι επενδυτές λόγω των κερδών αγνοούν ή ηθελημένα παραβλέπουν…
Η διόρθωση θεωρείται επιβεβλημένη καθώς υπάρχει μεγάλη υπερβολή στις αποτιμήσεις, εμείς θα συνεχίσουμε να προειδοποιούμε… αφού το χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί σε φούσκα…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Alpha Bank +5,91% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική +5,7%, Eurobank +5,09% και Πειραιώς +4,2%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Autohellas +2,93%, ΕΛΠΕ +2,54%, Μυτιληναιος +1,52%....
Στο επίκεντρο, η μετοχή της Τιτάν +1,54%, μετά και την είσοδο της μετοχής στον FTSE All World και στον Emerging Europe Mid Cap, με τις αλλαγές να ισχύουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Μαρτίου.
Επίσης, στον micro cap εισέρχονται Έλαστρον και MIG και εξέρχονται Space Hellas και Ικτίνος, αλλά σημειώνεται πως αυτές οι μικρές κατηγορίες δεικτών δεν έχουν ιδιαίτερες ροές ξένων κεφαλαίων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Πέμπτη 23/2 όπου ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 από τον όμιλο ΟΤΕ, και ακολουθεί την Παρασκευή 24/2 η Τρ.Πειραιώς η οποία ανοίγει την αύλαια των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών και η Helleniq Energy ( ΕΛΠΕ).
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,30%, το ιταλικό 10ετές στο 4,29% και το γερμανικό 10ετές στο 2,43%.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται υψηλότερα από άλλες μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης - Πλησιάζουν P/BV στο 1…
Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν προσεχώς τα αποτελέσματα τους για την χρήση 2022 και σε όλες τις τράπεζες θα είναι εντυπωσιακά θετικά...
Στις 24 Φεβρουαρίου η Πειραιώς, στις 9 Μαρτίου η Eurobank και στις 15 Μαρτίου η Alpha bank…
Π.χ. η Eurobank το 2022 θα επιτύχει κέρδη 1,2 δισεκ. και το 2023 εκτιμώνται σε 1 δισεκ.
Συνολικά οι τράπεζες θα επιτύχουν 5,6 δισεκ. κέρδη την διετία 2022 με 2023…
Ωστόσο η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη του Euribor…
Πριν λίγο καιρό ήταν στο -0,50% και σήμερα πλησιάζει το 2,7% προσεχώς 3...
Το Euribor 3 μηνών είναι το καθαρό κέρδος των τραπεζών επί του συνόλου των δανείων….
Επίσης δεν εμφανίζουν νέα NPEs έχουν μειωθεί στο 5%...
Η βασική αιτία ωστόσο της κερδοφορίας των τραπεζών σε βαθμό 80% είναι το Euribor…
Και ενώ τα υπερκέρδη είναι γεγονός…η κανονικότητα είναι ζητούμενο.
Μόνο οι 2 από τις 4 μεγάλες τράπεζες μπορούν να διανείμουν μερίσματα και καμία ακόμη δεν μπορεί να προβεί σε επαναγορές ιδίων μετοχών…
Δεν υπάρχει ακόμη κανονικότητα…
Ως προς τις αποτιμήσεις η Eurobank με 5,1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία εμφανίζει P/BV 0,85 που θεωρούμε ότι είναι υπερβολή…
Υπάρχει μεγάλη υπερβολή… στις αξίες των τραπεζών.
Ενώ π.χ. δικαιολογείται να κλείσει το χάσμα μεταξύ Alpha και Πειραιώς με Εθνική και Eurobank… οι αποτιμήσεις στα 0,85 είναι υπερβολή…. δεν αποκλείεται να δούμε και P/BV 1… ήδη οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται υψηλότερα από άλλες μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40%.
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +5,91%...αλλά με μικρότερα κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 .. ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψhλό της ημέρας στο +5,34% και ο Γενικός Δείκτης +1,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,86% στις 1.123 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.123,23 μονάδες και χαμηλό τις 1.105,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 121,04 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 46,47 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32,19 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και όγκο 195 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Motor Oil διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 1,27 εκατ. ευρώ, η Aegean 10,25 χιλ. τεμάχια αξίας 76,5 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 448 χιλ. ευρώ και η Epsilon Net 35 χιλ. τεμάχια αξίας 247 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.123 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.060 - 1050 μονάδες και ακολουθεί το ψυχολογικό σημείο των 1.000 μονάδων, οι 970, οι 950, οι 930 και οι 900 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 911 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 885 μονάδων και την ισχυρή αντίσταση των 900 μονάδων και οδεύει προς τις 950 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 750, οι 720 και οι 700 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,30% - Το spread με την Ιταλία στις 1 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/2 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τα σύννεφα του πληθωρισμού να πυκνώνουν.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία εντείνουν την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις… που υποχωρούν μεν, αλλά λιγότερο του αναμενομένου.
Ως φαίνεται λοιπόν η Fed θα πάρει ξανά το όπλο της, αυστηροποιώντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διά των επιτοκιακών αυξήσεων, όπερ σημαίνει «κακά μαντάτα» για την ανάπτυξη και τις μετοχές.
Εν τω μεταξύ, σήμα για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων 0,5% (στο 3,5%) έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, C. Lagarde, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός φθείρει με καίριο τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει να παταχθεί.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,30%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,29% και το γερμανικό 10ετές στο 2,43%.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 16 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον των 2 με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.
Οι εκλογές «κολλάνε» την υπογραφή της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού - Ανησυχητικά σημάδια για Τέρνα Ενεργειακή
Αν και αναμενόταν να έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του 2022 με αρχές του 2023 και να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης 35ετούς διάρκειας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (75%) - EGIS PROJECTS (25%),οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται πως μεταθέτουν την υπογραφή για μετά τις εκλογές.
Και αυτό γιατί, ενώ έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν από την πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν έχει ψηφιστεί η αναπροσαρμογή των διοδίων με κύρωση από τη Βουλή.
Μία προϋπόθεση απαραίτητη για να προχωρήσει η σύμβαση, αλλά λόγω προεκλογικής περιόδου κανείς από την Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων.
Προφανώς και μία αύξηση διοδίων ειδικά σε μία εποχή υψηλού πληθωρισμού και μεγάλων ανατιμήσεων που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πωλητών θα ήταν δώρο στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έτσι, η υπογραφή παίρνει μετάθεση για μετά τις εκλογές και αφού η νέα Κυβέρνηση υπογράψει την αύξηση.
Να σημειωθεί πως με την προσθήκη αυτής της παραχώρησης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στις παραχωρήσεις με σύνολο πάνω από 1.500 χλμ αυτοκινητοδρόμων (κατέχει επίσης Κεντρική Οδό, Νέα Οδό και μικρό κομμάτι της Ολυμπίας Οδού).
Από την άλλη πάνε πίσω και τα κατασκευαστικά έργα που προβλέπει η παραχώρηση για τα πρώτα πέντε χρόνια αλλά και η εκροή κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει το σχήμα.
Τι δείχνει η καθυστέρηση του deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής
Η χρονική καθυστέρηση στο εν λόγω θέμα δεν είναι η μόνη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς εδώ και αρκετούς μήνες η αγορά περιμένει την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής, ένα deal που έχει καθυστερήσει σημαντικά, δημιουργώντας και πάλι φήμες στη χρηματιστηριακή αγορά.
Η μετοχή της ενεργειακής εταιρείας στις τελευταίες συνεδριάσεις υποχώρησε από τα 21 ευρώ (τιμή που λεγόταν ότι είναι κοντά στο τίμημα) προς τα 18 ευρώ, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται σημαντικά.
Ένας λόγος της υποχώρησης έχει να κάνει με τη φημολογούμενη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ σίγουρη, αποχώρηση της Macquarie.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιμένει τη First Sentier και όποιον άλλο σύμμαχο θέλει να βάλει να φέρει τα χρήματα».
Χωρίς χρήματα, δε μπορεί να γίνει deal σημειώνουν οι πηγές, δείχνοντας πως για την καθυστέρηση ευθύνεται η απουσία συμφωνίας για χρηματοδότηση της First Sentier.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε προσπάθεια να μπει στο deal η ΔΕΗ, αλλά η απάντηση από τη διοίκηση, που ταυτόχρονα συζητάει την εξαγορά της Εnel Romania, ήταν αρνητική, καθώς στη Ρουμανία η διαπραγμάτευση γίνεται με καλύτερους για τη ΔΕΗ όρους.
Ίδιες πηγές αναφέρουν πως το deal έχει τελειώσει οριστικά, συνδυάζοντας τα όσα ακούγονται, ότι δηλαδή η First δε μπορεί να κλείσει τους όρους της χρηματοδότησης με την αποχώρηση της Macquarie, τη μη εμπλοκή της ΔΕΗ, αλλά και τη μεγάλη χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα τονίζουν το τελευταίο, ότι δηλαδή κοντεύει να κλείσει χρόνος και ακόμα δεν έχει υπάρξει υπογραφή συμφωνίας.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές - Ο δείκτης Shanghai στην Κίνα +2,06%
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 20/2 οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο της Κίνας να υπεραποδίδει μετά την απόφαση της Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς για έκτο συνεχή μήνα, ευθυγραμμιζόμενη σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) - η μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού που χρησιμοποιείται για επιχειρηματικά και οικιακά δάνεια - διατηρήθηκε σταθερό στο 3,65%, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.
Διατήρησε το πενταετές LPR, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, αμετάβλητο στο 4,3%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,07%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +2,06%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,81%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,16% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,06%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 20/2 στις ευρωπαϊκές αγορές με τις αγορές στην Wall Street να παραμένουν κλείστές σήμερα, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Προέδρων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, την προσεχή Τετάρτη (22/02).
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Μαρτίου στο +2,46% στα 50,25 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,85% στα 83,71 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,78% στα 77,14 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Ακατανόητη άνοδος στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Συνεχίστηκε η ακατανόητη άνοδος στις τράπεζες με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 5,0480 ευρώ, με άνοδο +5,7%, με όγκο 1,86 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,47 ευρώ, με άνοδο +5,91% με όγκο 17,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +4,2%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,91 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4450 ευρώ, με άνοδο +5,09% με όγκο 6,6 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,42 ευρώ, με άνοδο +3,42% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1822 ευρώ, με άνοδο +4,11%, με όγκο 904 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,75 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 352 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Autohellas +2,93%, EΛΠΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος....
Στον αντίποδα υποχώρησαν Sarantis -1,47% και ΕΛΧΑ -0,64%..
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,55 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση στα 8,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,25 ευρώ, με άνοδο +0,53% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,15 ευρώ, με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,06 ευρώ με άνοδο +0,40% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International βρίσκεται στα 15,86 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,80 ευρώ με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,22 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,77 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,17 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ, με άνοδο +2,54% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 25,46 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 3,64 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,28 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8580 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 697 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2330 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 219 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,30% - Το spread με την Γερμανία στις 187 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/2 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,30% και το 10ετές ιταλικό 4,29% με το μεταξύ τους spread στις 1 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 187 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/2 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Φεβρουαρίου του 2023 στο 4,29%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/2/2023 στο 2,43%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,89% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,31% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,48% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,16%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών