Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off σε διεθνείς και ελληνικές τράπεζες -6% παρέσυραν το ΧΑ -2,49% στις 1.056 μον. - Μονόδρομος οι 950 μον.

Sell off σε διεθνείς και ελληνικές τράπεζες -6% παρέσυραν το ΧΑ -2,49% στις 1.056 μον. - Μονόδρομος οι 950 μον.
Η πολιτική αβεβαιότητα η οποία έχει ενισχυθεί από την τραγωδία στα Τέμπη, με μετάθεση των εκλογών, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ανησυχία από την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων έχει επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία
(upd14) Iσχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.056 μονάδες, με sell off στις τράπεζες έως -6%,  με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και με αυξημένες τις συναλλαγές.
Τριγμοί και στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -1,6%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο -2,4% ενώ συνεχίζονται και σήμερα οι πιέσεις στην Wall Street -1%.
ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων εννέα μηνών, μία ημέρα μετά το απότομο ξεπούλημα των αμερικανικών τραπεζών, εν μέσω μιας εκτεταμένης πώλησης χρηματοπιστωτικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων του κλάδου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,3%, με τις μετοχές των HSBC, Deutsche Bank, Barclays, Unicredit και Commerzbank να σημειώνουν βουτιά μεταξύ 4,9% και 6,7%.
Η πολιτική αβεβαιότητα η οποία έχει ενισχυθεί από την τραγωδία στα Τέμπη, με μετάθεση των εκλογών σε συνδυασμό με την παγκόσμια ανησυχία από την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων έχει επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία.
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της αποσχόλησης στις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή καθώς η δημιουργία 311 χιλ. νέων θέσεων τον Φεβρουάριο, περισσότερες από ότι αναμένονταν, με τις ανησυχίες να διατηρούνται ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -6,18% και ακολούθησαν Εθνική -5,94%, Eurobank -5,32% και Πειραιώς -4,62%.
Οι επιδόσεις της Eurobank το 2022 ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, με εκτίναξη κερδών είτε με όρους οργανικής κερδοφορίας 885 εκατ είτε συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων στα 1,329 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια έφθασαν στα 6,36 δισεκ. και τα NPEs υποχώρησαν στο 5,2% επίπεδα που είχε να δει η Eurobank πάνω από 13 χρόνια…
Ωστόσο, παρά την βελτίωση του ισολογισμού ο SSM δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος για το 2022 επιβεβαιώνοντας το bankingnews που εδώ και μήνες αναφέρει ότι… τελικά οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ δεν θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες την διανομή μερίσματος για το 2022..
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν σημαντικά  Μotor Oil -3,5%, Jumbo -2,78%, Μυτιληναίος -2,5% ....
Το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν υπερτιμημένο, ενώ το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για το ξεφούσκωμα της αγοράς
Με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία για την ΝΔ παύει να είναι πολιτικός στόχος, μονόδρομος για το ελληνικό χρηματιστηρίο είναι οι 950 μονάδες.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 10/3 το βράδυ, στην πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS της ελληνικής οικονομίας, η οποία αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο ΒΒ, σταθερές προοπτικές δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ακολουθεί η αξιολόγηση της Moody's στις 17 Μαρτίου.
Η αναβάθμιση εν μέση εκλογικής περιόδου θεωρείται αδύνατη και μετατίθεται για τους επόμενους μήνες, αν και αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης, και όχι αντικειμενικής αξιολόγησης από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει αδύναμη έχοντας  το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη.
Στον αντίποδα, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, με το ελληνικό 10ετές στο 4,25%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,27% και το γερμανικό 10ετές στο 2,44%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,24%, ο FTSE 100 με πτώση 6% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες 13,57%.

Ο SSM η εποπτική αρχή των μεγάλων – των συστημικών τραπεζών δεν επέτρεψε την διανομή μερίσματος παρά τα υπερκέρδη στην Eurobank

Οι τράπεζες Eurobank και Εθνική είχαν ζητήσει από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ να λάβουν την έγκριση ώστε να διανείμουν μερίσματα για την χρήση 2022.
Η Alpha bank και η Πειραιώς δεν είχαν ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης οπότε δεν υπέβαλλαν αίτημα για μερίσματα το 2022…
Η αιτία της απόρριψης των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών να διανείμουν μέρος των κερδών τους είναι το ξεκάθαρο αίτημα της εποπτικής αρχής να μειώσουν το ύψος της κρατικής βοήθειας ύψους 17,9 με 18 δισεκ. ευρώ από το ελληνικό κράτος ως εγγυητής των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης senior bond που εξέδωσαν οι τράπεζες όταν τιτλοποίησαν NPEs περίπου 82 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβαν 18 δισεκ. από το ελληνικό κράτος απλά το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες ενώ διαθέτουν 18 δισεκ. κύρια ομόλογα senior bond και το δημόσιο τα εγγυάται… η πραγματική τους αξία δεν είναι 18 δισεκ. αλλά 14 με 13 δισεκ. ευρώ.
Προκύπτει μια ζημιά 4 με 5 δισεκ. ευρώ την οποία πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες και όχι ο εγγυητής το ελληνικό δημόσιο.
Οι τράπεζες πήραν λοιπόν εντολή από τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών να πουλήσουν το 50% αυτών των ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές αλλά εάν αυτό συμβεί θα εγγράψουν ζημία γιατί κανείς επενδυτής δεν θα αγοράσει ομόλογα τραπεζών σε μια θεωρητική τιμή αλλά στην πραγματική.
Το bankingnews έχει αναλύσει το θέμα και επισημάνει ότι η κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών είναι σχετική... και επίσης αναφέρει ότι... οι μετοχές των τραπεζών είναι φούσκα... και δεν δικαιολογούνται τέτοιες αποτιμήσεις...
Όσο όμως οι τράπεζες κατέχουν ομόλογα που φέρουν κρατική εγγύηση ο SSM δεν θα επιτρέψει την διανομή κερδών… ούτε για την χρήση 2023.
Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υπερκέρδη τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως απόθεμα ασφαλείας για να καλύψουν τις ζημιές των senior bond αφού η πραγματική τους αξία είναι κατώτερη από αυτή που εμφανίζεται στην θεωρητική τους αξία.
Εάν τα κέρδη δεν επαρκούν και το κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί η μόνη διέξοδος θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να εγγράψουν μεγάλες ζημιές γιατί τότε θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση όπου οι ζημιές κατά το ύψος του φορολογικού συντελεστή θα μετατραπούν σε μετοχές υπέρ του ελληνικού δημοσίου και αντί για ιδιωτικοποιήσεις θα μιλάμε για κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Σε σύνολο κεφαλαίων 23,6 δισεκ. ευρώ ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book τα 14 δισεκ. είναι DTC είναι χαμηλής στάθμης και ποιότητας κεφάλαια….

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,56% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,54%.
Περί τις 13:30, με το σύνολο των τραπεζών να δέχεται ισχυρές πιέσεις, με Alpha Bank -6,18%....αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -3,06%, Μυτιληναίος -2,74% o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,77%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με sell off στις τράπεζες έως  -6%, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,63%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,49% στις 1.056 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.077,19 μονάδες και χαμηλό τις 1.053,23 μονάδες.
Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες και επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,08 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 50,49 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 33,44 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,03 εκατ. ευρώ και όγκο 4,03 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 3,2 εκατ. τεμάχια αξίας 4,2 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ και η Εθνική 200 ζιλ. τεμάχια αξίας 929 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 132,4 χιλ. τεμάχια αξίας 2,81 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 28,5 χιλ. 414 χιλ.ευρώ, η ΔΕΗ 150 χιλ. αξίας 1,2 εκατ..ευρώ και η Frigoglass 100 χιλ. τεμάχια αξίας 6 χιλ. ευρω

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.056 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.060 - 1.050 μονάδες, ενώ η διάσπαση του ψυχολογικού σημείου των 1.000 μονάδων οδηγεί στις 980 και στις 950 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 793 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 825 μονάδων  και τις 800 μονάδες, με επόμενες τις 750 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι  960 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,25% - Το spread με την Ιταλία στις -2 μ.β.

Σημαντική βελτίωση καταγράφονται  σήμερα 10/3 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τα σύννεφα του πληθωρισμού να πυκνώνουν, και με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια,
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη τα οποία εντείνουν την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις… που υποχωρούν μεν, αλλά λιγότερο του αναμενομένου
Εν τω μεταξύ, μετά το «σήμα» του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) J.Powel, για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, οι επενδυτές σταθμίζουν τα νέα δεδομένα, σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική...
Χωρίς να διευκρινίσει πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα φτάσουν τα επιτόκια, εντούτοις το τελικό επιτόκιο μπορεί να φτάσει στο  5,25% - 5,5% από τις εκτιμήσεις του 5,1% του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde, επανέλαβε το σενάριο για αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότο θα φτάσει το 4% ή 4,5%
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,25%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,27% και το γερμανικό 10ετές στο 2,44%.
Σημαντική βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,74% και το 2ετές στο 4,64% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η απόδοση του 2ετούς βρέθηκε χθες 9/3 για πρώτη φορά σε 42 χρόνια να ξεπερνά την απόδοση του δεκαετούς κατά 100 μ.β.
Συγκεκριμένα, από το 1981 είχε το 2ετές να είναι 1% πάνω από το 10ετές
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 16 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.

Tριγμοί στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 10/3 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο του sell-off στη Wall Street.
Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας και δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, καθώς η τράπεζα οδεύει σε αλλαγή ηγεσίας και αντιμετωπίζεει την απότομη επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Investing.com, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής της στο αρνητικό -0,1% και διατήρησε το μακροπρόθεσμο επιτόκιο στο 0%.
Η BοJ δήλωσε ότι θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων μεταξύ 0,5% και αρνητικού 0,5% και δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης, προσφέροντας καμία έκπληξη ενόψει της αλλαγής των κορυφαίων αξιωματούχων της.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,67%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,4%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,93%,  ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,01% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -2,28%.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 10/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο του sell off στην Wall Street, απόρροια της επιθετικής ρητορικής της FED για τα επιτόκια.
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της αποσχόλησης στις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή καθώς η δημιουργία 311 χιλ. νέων θέσεων τον Φεβρουάριο, περισσότερες από ότι αναμένονταν, με τις ανησυχίες να διατηρούνται ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.
Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στο  φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +13,34% στα 49,40 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,35% στα 81,85 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,15% στα 75,88 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,6%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,7%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,4%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,75%, ο Nasdaq στο -1,2% και το ETF GREC στο -0,74% ( 30,21 δολ.)

Sell off σε τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές

Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες, με αυξημένες τις συναλλαγές..
Η Εθνική έκλεισε στα 4,5630 ευρώ, με πτώση -5,94%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,20 ευρώ, με πτώση -6,18% με όγκο 13,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,82 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9840 ευρώ, με πτώση -4,62%, με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με πτώση -5,32% με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,61 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Από τις 8/3 έπαψε η διαπραγμάτευση της Attica Bank προκειμένου να ολοκληρωθεί το  reverse split με αναλογία 1/150, με τις νέες μετοχές να εισάγονται για διαπραγμάτευση στις 13 Μαρτίου.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,35 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 345 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -4,01%, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Jumbo, Lamda..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο ΟΠΑΠ +1,52% και Aegean +0,28%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,10 ευρώ, με πτώση -2,03% και κεφαλαιοποίηση στα 8,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με πτώση -1,46% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,04 ευρώ, με πτώση -1,59% και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,73 ευρώ με άνοδο +1,52% και αποτίμηση 5,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,26 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,18 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,49 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 2,14 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,68 ευρώ, με πτώση -3,5% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 21,00 ευρώ, με πτώση -2,78% και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 24,18 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με πτώση -0,88% και  κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με πτώση -2,82% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,25%  - Το spread με την Γερμανία στις 181 μ.β.

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10/3 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,25% και το 10ετές ιταλικό 4,27% με το μεταξύ τους spread στις -2 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης από 179 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.

Σημαντική βελτίωση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 10 Μαρτίου του 2023 στο 4,27%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/3/2023 στο 2,44%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,90% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,27% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,07%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης