Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ανοίγει το δρόμο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος - Η διάχυση της κρίσης στον «πυρήνα» της ευρωζώνης επιβάλλει τη λήψη άμεσων αποφάσεων - Οι εξελίξεις πιέζουν τους Ευρωπαίους

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ανοίγει το δρόμο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος - Η διάχυση της κρίσης στον «πυρήνα» της ευρωζώνης επιβάλλει τη λήψη άμεσων αποφάσεων - Οι εξελίξεις πιέζουν τους Ευρωπαίους
Η υποβάθμιση της Γαλλίας ανοίγει το δρόμο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, την ώρα που η κρίση έχει χτυπήσει την «καρδιά» της ευρωζώνης κι ο χρόνος πιέζει τους Ευρωπαίους να λάβουν άμεσες αποφάσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ευρώ.
Ανοίγει ο δρόμος συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, λόγω της υποβάθμισης της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, σύμφωνα με τη στήλη «Μακροσκόπιο» του Reuters.
Η προσοχή στρέφεται σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πολυαναμενόμενης δόση, ωστόσο οι εκκρεμότητες είναι ακόμη πολλές και αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις διαφωνίες των πιστωτών σε αυτό το επίπεδο.
Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξουν σε συμφωνία και το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρώπης, προκαλώντας νέα επίθεση των αγορών, η οποία έχει προς το παρόν σταματήσει, στον απόηχο της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η βιωσιμότητα του ευρώ. Γι αυτό η κυρίαρχη υπόθεση είναι ότι τελικά θα υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδα.
Άλλωστε υπάρχουν κάποια σημεία επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Βερολίνο φέρεται να επιθυμεί να υπάρξει πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στο 25% της αξίας τους.
Η γερμανική πρόταση για επαναγορά αφορά στο 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως το Βερολίνο επιμένει να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους ιδιώτες επενδυτές και να παραμένει αντίθετο στην όποια συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ).
Εν τω μεταξύ, η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον οίκος αξιολόγησης Moody’s, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, επιβεβαιώνει την διάχυτη αντίληψη ότι η κρίση έχει φτάσει στον πυρήνα της ευρωζώνης και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αδύναμη δημοσιονομικά περιφέρεια.
Η εξέλιξη αυτή πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν μια οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, ώστε να προχωρήσουν συντομότερα σε συλλογικές αποφάσεις, ώστε το πρόβλημα της κρίσης χρέους να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης