γράφει : ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
(up11)Δεν επιβεβαιώνει η τρόικα την πολυαναμενόμενη επίτευξη συμφωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση, παρά τις χθεσινές διαρροές πως οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
"Yπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα, διαψεύδοντας επί της ουσίας πως έχει επιτευχθεί συμφωνία....
Από την πλευρά της ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπάρχει μια... καταρχήν συμφωνία...
"Yπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα, διαψεύδοντας επί της ουσίας πως έχει επιτευχθεί συμφωνία....
Από την πλευρά της ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως υπάρχει μια... καταρχήν συμφωνία...
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της τρόικας
Η αποστολή των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για την συγκρότηση των βασικών πολιτικών ενός προγράμματος προσαρμογής.
Οι αρχές και οι ομάδες των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη συμφωνία σε κρίσιμες πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των stress test των κυπριακών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες με τη βιωσιμότητα του χρέους".
Tι αναφέρει η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης
Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, γνωστοποιείται ότι επιτεύχθηκε σύγκλιση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί σύντομα στο λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Το απόγευμα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για την καταρχήν συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες το βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα, για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
«Έγινε σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί το καλύτερο υπό τις περιστάσεις. Με την προσφυγή στον Μηχανισμό Σταθερότητας τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και σκληρά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ύστερα από συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν εργασιακά θέματα.
«Δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέστη αναγκαία η προσφυγή της Κύπρου για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία του τόπου», πρόσθεσε ο κ.Στεφάνου τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η κατάληξη σε μνημόνιο που να μπορεί να λειτουργήσει και να μην χρειαστούν και άλλα μνημόνια. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ, όπως από χθες το μεσημέρι είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Β. Σιαρλή, με τα 10 δισ. ευρώ να προορίζονται για τις κυπριακές τράπεζες...
Καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με την τρόικα μετά από σκληρές προσπάθειες δήλωσε νωρίς το πρωί η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, θέτοντας τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ και στην αναμονή επίσημης επιβεβαίωσης των πληροφοριών που διέρρευσαν και προβλήθηκαν από όλα τα ΜΜΕ για καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές. Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως διαφάνηκε από νωρίς χθες ότι υπήρξαν προοπτικές γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και κάποια δευτερευούσης σημασίας ζητήματα.
Δεν επιβεβαιώνει ο Χριστόφιας μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες
«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», ήταν η απάντηση του προέδρου Χριστόφια, σύμφωνα με το ΡΙΚ, όταν ρωτήθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο. Δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέχρι να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα, ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco. Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.
Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο. Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Στο 95% του ΑΕΠ το κυπριακό χρέος το 2015
Νέες προβλέψεις σοκ για την πορεία του κυπριακού ελλείμματος και τη δυναμική αύξησης του κυπριακού χρέους έρχονται στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, το κυπριακό χρέος μοιάζει να αυξάνεται επικίνδυνα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 85,8% του ΑΕΠ το 2012 και στο 95% του ΑΕΠ το 2015.
Οι προβλέψεις για το κυπριακό έλλειμμα είναι οι εξής: Εκτιμάται στο 5,2% το 2012, στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014....
Επιπλέον 3 δισ. στις τράπεζες - Στα 6 δισ. οι κρατικές εγγυήσεις για τον τραπεζικό τομέα
Εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή με την μορφή του κατ’ επείγοντος, η επιπλέον χορήγηση κρατικής εγγύησης στις τράπεζες, ύψους 3 δισ. ευρώ.
Σε μία συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι έντονοι διαξιφισμοί, υπερψηφίστηκε η τροποποίηση του νόμου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις κυπριακές τράπεζες με στόχο την σύναψη δανείων ή την έκδοση ομολόγων.
Πριν δύο εβδομάδες, είχε εγκριθεί η χορήγηση 3 δισ. ευρώ, επομένως το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 6 δισ. ευρώ.
Το θυελλώδες παρασκήνιο και οι αρχικές πληροφορίες για ρήξη στις διαπραγματεύσεις...
Μετά από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί.
Πάντως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτίμησε σε σημερινές του δηλώσεις ότι οι διαφωνίες με την Τρόικα θα γεφυρωθούν σύντομα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσο Σιαρλή το κόστος της κυπριακής διάσωσης θα ανέλθει στα 17,5 δισ. ευρώ περίπου.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος προσθέτει ότι στα ζητήματα που απομένουν, «τα οποία είναι πολύ περιορισμένα, είναι δυνατόν πολύ σύντομα να γεφυρωθούν οι διαφορές».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζει ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα. Η τελική μορφή της διάσωσης θα γίνει γνωστή μετά την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικα για το τραπεζικό κυπριακό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή. Τέλος, το έλλειμμα του 2013 αναμένεται στο 4,4% του ΑΕΠ, ανέφερε ο υπουργός.
Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. Για το θέμα των ημικρατικών η τρόικα φαίνεται ότι επιμένει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, στο θέμα της αποκοπής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει αύξηση κατά 3%, ώστε το αρχικό κατώτατο ποσοστό που ήταν 6,5% να γίνει 9,5% και το ανώτατο που ήταν 12% να γίνει 15%.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, διασφάλισε να συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας.
Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Με αυτό ως δεδομένο, το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Εν τω μεταξύ, τη συνταγματικότητα των προτάσεων της τρόικας συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch, o κ. Κληρίδης θεώρησε ότι κάποιοι όροι της τρόικας, κυρίως στο κεφάλαιο φυσικού αερίου, είναι αντισυνταγματικοί.
Για τον λόγο αυτό ανέθεσε στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει και να υποβάλει προς την κυβέρνηση, το συντομότερο, εμπεριστατωμένη γνωμάτευση. Ο υπουργός Εμπορίου έχει αντιδράσει έντονα στην αξίωση της τρόικας να θέσει υπό τον έλεγχό της τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου.
Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε στους επικεφαλής της, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί πλούτο του κυπριακού λαού και δεν θα διατεθεί αποκλειστικά για χρέη του παρελθόντος.
Υποβάθμιση από Fitch
Σφοδρό πλήγμα επεφύλασσε στην Κύπρο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ανακοινώνοντας την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς της, κατά δύο κλίμακες, σε ΒΒ- από ΒΒ+ προηγουμένως, με αρνητικό οutlook.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's περί επικείμενης υποβάθμισης της Κύπρου, η Fitch προχώρησε σε πράξεις...
Κατά τη Fitch, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά 2 βαθμίδες, αντανακλά τις εξής προκλήσεις:
- Το ολοένα και πιο αδύναμο outlook της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου
- Η μη ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού
- Η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προπτικές της Κύπρου
- Η αυξημένη αβεβαιότητα για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών
Ο οίκος παράλληλα προειδοποιεί πως η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση έως και το 2014.
"Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο διάσωσης αυξάνουν την αβεβαιότητα και προκαλούν εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος Fitch.
Ο οίκος ταυτόχρονα διαπιστώνει πως η ευελιξία της κυπριακής κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών της βραχυπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς, όπως εξηγεί, εξαρτάται άμεσα από την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος λαμβάνει από τους άλλους οίκους αξιολόγησης τις εξής αξιολογήσεις:
- S&P, αξιολόγηση B
- Moody's, αξιολόγηση B3
www.bankingnews.gr
Πρώτη ενημέρωση 20:12 22 Νοεμβρίου 2012
Η αποστολή των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για την συγκρότηση των βασικών πολιτικών ενός προγράμματος προσαρμογής.
Οι αρχές και οι ομάδες των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη συμφωνία σε κρίσιμες πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των stress test των κυπριακών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες με τη βιωσιμότητα του χρέους".
Tι αναφέρει η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης
Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, γνωστοποιείται ότι επιτεύχθηκε σύγκλιση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από το Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί σύντομα στο λαό αναφορικά με το θέμα του Μνημονίου.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Το απόγευμα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για την καταρχήν συμφωνία, στην οποία κατέληξαν χθες το βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα, για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
«Έγινε σκληρή διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί το καλύτερο υπό τις περιστάσεις. Με την προσφυγή στον Μηχανισμό Σταθερότητας τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και σκληρά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ύστερα από συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ενημερώθηκαν για τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν εργασιακά θέματα.
«Δυστυχώς, με την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατέστη αναγκαία η προσφυγή της Κύπρου για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία του τόπου», πρόσθεσε ο κ.Στεφάνου τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η κατάληξη σε μνημόνιο που να μπορεί να λειτουργήσει και να μην χρειαστούν και άλλα μνημόνια. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ, όπως από χθες το μεσημέρι είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Β. Σιαρλή, με τα 10 δισ. ευρώ να προορίζονται για τις κυπριακές τράπεζες...
Καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία με την τρόικα μετά από σκληρές προσπάθειες δήλωσε νωρίς το πρωί η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, θέτοντας τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ και στην αναμονή επίσημης επιβεβαίωσης των πληροφοριών που διέρρευσαν και προβλήθηκαν από όλα τα ΜΜΕ για καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές. Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως διαφάνηκε από νωρίς χθες ότι υπήρξαν προοπτικές γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών κυρίως στο συνταξιοδοτικό, την ΑΤΑ την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και κάποια δευτερευούσης σημασίας ζητήματα.
Δεν επιβεβαιώνει ο Χριστόφιας μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες
«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», ήταν η απάντηση του προέδρου Χριστόφια, σύμφωνα με το ΡΙΚ, όταν ρωτήθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο. Δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέχρι να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα, ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco. Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.
Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο. Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Στο 95% του ΑΕΠ το κυπριακό χρέος το 2015
Νέες προβλέψεις σοκ για την πορεία του κυπριακού ελλείμματος και τη δυναμική αύξησης του κυπριακού χρέους έρχονται στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν, το κυπριακό χρέος μοιάζει να αυξάνεται επικίνδυνα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 85,8% του ΑΕΠ το 2012 και στο 95% του ΑΕΠ το 2015.
Οι προβλέψεις για το κυπριακό έλλειμμα είναι οι εξής: Εκτιμάται στο 5,2% το 2012, στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014....
Επιπλέον 3 δισ. στις τράπεζες - Στα 6 δισ. οι κρατικές εγγυήσεις για τον τραπεζικό τομέα
Εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή με την μορφή του κατ’ επείγοντος, η επιπλέον χορήγηση κρατικής εγγύησης στις τράπεζες, ύψους 3 δισ. ευρώ.
Σε μία συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι έντονοι διαξιφισμοί, υπερψηφίστηκε η τροποποίηση του νόμου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις κυπριακές τράπεζες με στόχο την σύναψη δανείων ή την έκδοση ομολόγων.
Πριν δύο εβδομάδες, είχε εγκριθεί η χορήγηση 3 δισ. ευρώ, επομένως το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 6 δισ. ευρώ.
Το θυελλώδες παρασκήνιο και οι αρχικές πληροφορίες για ρήξη στις διαπραγματεύσεις...
Μετά από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί.
Πάντως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτίμησε σε σημερινές του δηλώσεις ότι οι διαφωνίες με την Τρόικα θα γεφυρωθούν σύντομα, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσο Σιαρλή το κόστος της κυπριακής διάσωσης θα ανέλθει στα 17,5 δισ. ευρώ περίπου.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις και πάντοτε έχοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος προσθέτει ότι στα ζητήματα που απομένουν, «τα οποία είναι πολύ περιορισμένα, είναι δυνατόν πολύ σύντομα να γεφυρωθούν οι διαφορές».
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζει ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα. Η τελική μορφή της διάσωσης θα γίνει γνωστή μετά την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικα για το τραπεζικό κυπριακό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή. Τέλος, το έλλειμμα του 2013 αναμένεται στο 4,4% του ΑΕΠ, ανέφερε ο υπουργός.
Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. Για το θέμα των ημικρατικών η τρόικα φαίνεται ότι επιμένει μόνο στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, στο θέμα της αποκοπής μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει αύξηση κατά 3%, ώστε το αρχικό κατώτατο ποσοστό που ήταν 6,5% να γίνει 9,5% και το ανώτατο που ήταν 12% να γίνει 15%.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η διαπραγματευτική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, διασφάλισε να συνεχίσει να επιμετράται στην αύξηση των συντάξεων η αύξηση των μισθών και όχι μόνο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτών, όπως ήταν η απαίτηση της τρόικας.
Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Με αυτό ως δεδομένο, το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Εν τω μεταξύ, τη συνταγματικότητα των προτάσεων της τρόικας συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch, o κ. Κληρίδης θεώρησε ότι κάποιοι όροι της τρόικας, κυρίως στο κεφάλαιο φυσικού αερίου, είναι αντισυνταγματικοί.
Για τον λόγο αυτό ανέθεσε στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει και να υποβάλει προς την κυβέρνηση, το συντομότερο, εμπεριστατωμένη γνωμάτευση. Ο υπουργός Εμπορίου έχει αντιδράσει έντονα στην αξίωση της τρόικας να θέσει υπό τον έλεγχό της τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου.
Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε στους επικεφαλής της, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι το φυσικό αέριο αποτελεί πλούτο του κυπριακού λαού και δεν θα διατεθεί αποκλειστικά για χρέη του παρελθόντος.
Υποβάθμιση από Fitch
Σφοδρό πλήγμα επεφύλασσε στην Κύπρο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ανακοινώνοντας την υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς της, κατά δύο κλίμακες, σε ΒΒ- από ΒΒ+ προηγουμένως, με αρνητικό οutlook.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's περί επικείμενης υποβάθμισης της Κύπρου, η Fitch προχώρησε σε πράξεις...
Κατά τη Fitch, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά 2 βαθμίδες, αντανακλά τις εξής προκλήσεις:
- Το ολοένα και πιο αδύναμο outlook της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου
- Η μη ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού
- Η αυξημένη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προπτικές της Κύπρου
- Η αυξημένη αβεβαιότητα για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών
Ο οίκος παράλληλα προειδοποιεί πως η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση έως και το 2014.
"Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο διάσωσης αυξάνουν την αβεβαιότητα και προκαλούν εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος Fitch.
Ο οίκος ταυτόχρονα διαπιστώνει πως η ευελιξία της κυπριακής κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών της βραχυπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς, όπως εξηγεί, εξαρτάται άμεσα από την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος λαμβάνει από τους άλλους οίκους αξιολόγησης τις εξής αξιολογήσεις:
- S&P, αξιολόγηση B
- Moody's, αξιολόγηση B3
www.bankingnews.gr
Πρώτη ενημέρωση 20:12 22 Νοεμβρίου 2012
Σχόλια αναγνωστών