Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα και ανοδική αντίδραση για το ευρώ βλέπουν οι αναλυτές της Westpac και της National Australia Bank - Αρνητική η Macquarie Bank: Τα προβλήματα του ευρώ είναι μεγαλύτερα από αυτά της Ελλάδας

Εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα και ανοδική αντίδραση για το ευρώ βλέπουν οι αναλυτές της Westpac και της National Australia Bank - Αρνητική η Macquarie Bank: Τα προβλήματα του ευρώ είναι μεγαλύτερα από αυτά της Ελλάδας
Ψήγματα αισιοδοξίας δείχνουν ότι έχουν οι αναλυτές συναλλάγματος αναφορικά με την Ελλάδα και το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις, ωστόσο τα κεφάλαια που πρέπει να διατεθούν στην χώρα μας παραμένουν ενεργά, έτοιμα να εκταμιευτούν όταν θα υπάρξει συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν «τεχνικά» τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, επομένως σύμφωνα με τους αναλυτές είναι θέμα χρόνου η ενεργοποίηση της.
«Το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης διαπραγματεύονταν για 11 ώρες χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα είναι ελαφρώς απογοητευτικό, ωστόσο δεν αναμένουν κατάρρευση του ευρώ», αναφέρει ο Sean Callow, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης συναλλάγματος στη Westpac. Μόλις υπάρξει συμφωνία, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, πρόσθεσε ο Callow.
Σύμφωνα με τον Ray Attrill, της National Australia Bank, το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup δεν σημαίνει ότι ήρθε η καταστροφή. Μάλιστα, όπως εκτιμά, εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν στην εκταμίευση τριών δόσεων, δηλαδή το ποσό των 44 δις. ευρώ, τότε το ευρώ θα ενισχυθεί κοντά στα επίπεδα του 1,29-1,30 δολ.
Σύμφωνα με τον Callow της Westpac, το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά μόνο εάν το ποσό που εγκριθεί για την Ελλάδα είναι τα 44 δισ. ευρώ. Κάθε ποσό κάτω από αυτό μπορεί να απογοητεύσει την αγορά. Εάν τελικά εγκριθεί η δόση, τότε τα κεφάλαια αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Attrill της National Australia Bank, επισημαίνει με τη σειρά του ότι εάν τελικά το deal των Ευρωπαίων έρθει πολύ σύντομα, τότε το ευρώ δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τα επίπεδα του 1,3172 δολ. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις βραχυρπόθεσμα.
Αντίθετος με τις παραπάνω εκτιμήσεις εμφανίστηκε ο Nizam Idris της Macquarie Bank, ο οποίος πιστεύει ότι πέραν της δόσης, η χώρα, και εν γένει η ευρωζώνη, έχει τόσο μεγάλα προβλήματα τα οποία θα αποτυπωθούν στην αγορά συναλλάγματος. Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ της ζώνης, δεν θα αφήσουν το ευρώ να κινηθεί υψηλότερα, αναφέρει ο Idris. «Το ευρώ έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι έχει η Ελλάδα. Η προοπτική της ύφεσης και τα θεμελιώδη θα επηρεάσουν αρνητικά το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Είναι επιφυλακτικός στο ευρώ», ανέφερε ο αναλυτής της Macquarie Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης