Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με κέρδη το α' 6μηνο που εντυπωσιάζουν, με παγκόσμια πρωτιά και σε νέα υψηλά 9 ετών (αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1.305,93 μονάδες στις 20/6/2014 )
Οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και λόγω της σημερινής ημιαργίας και της αυριανής αργίας στη Wall Street δεδομένου ότι αύριο γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιουλίου).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +3,13% και ακολούθησαν Εθνική +2,75%, Eurobank +1,46% και Alpha Bank +1,13%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +6,31%, Aegean +3,7%, Jumbo +3,17% ....ενώ υποχώρησαν Quest -1,64%, ΕΛΠΕ -1,02%....
Στον κατασκευαστικό κλάδο ξεχώρισε για μια ακόμη συνεδρίαση η Intrakat με κέρδη +4,3%, κοντά στα υψηλά 13 χρονών καθώς η νέα διοίκηση, οι νέοι μέτοχοι, το αυξημένο ανεκτέλεστο ....την καθιστούν από τις πρώτες επιλογές των επενδυτών..
Ο όγκος αυξημένος στα 2,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. τεμάχια αφορούσαν πακέτα ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 385 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώθηκε σήμερα 3/7 το εύρος απόδοσης για το ομολογιακό έως 500 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η Μυτιληναίος, στο 4% με 4,5% ενώ αύριο Τρίτη 4/7 θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 6/7.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με κέρδη το α' 6μηνο που εντυπωσίασαν, με παγκόσμια πρωτιά και σε νέα υψηλά 9 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 1.305,93 μονάδες στις 20/6/2014.
Ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο στο εξάμηνο 37,52% και ο FTSE 25 κέρδη 37,63% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραπόδοσε με άνοδο 57,52%.
Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές αναμένοντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.
Λόγω της προσδοκίας, πολλών long θέσεων, επενδυτικής βαθμίδας που είναι μια υπερτιμημένη και προεξοφλημένη διαδικασία… αλλά και ευφορίας… θα συνεχίσει ανοδικά φθάνοντας στις 1.380 μονάδες και ακολούθως στις 1.500 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο με χαρακτηριστικά φούσκας οδεύει στις 1.380 μονάδες και όσο πλησιάζει τις 1.500 μονάδες θα εξελίσσεται σε φουσκάρα…
Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς οι αναμενόμενες εξελίξεις έχουν ήδη αποτιμηθεί και αυτό φαίνεται από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου που κινείται πέριξ των 3,70%.
Επιπλέον πληροφορούμαστε ότι τα funds που μπήκαν στις τράπεζες π.χ. στην Eurobank στα 0,50 ευρώ, στην Εθνική στα 3 ευρώ ή στην Πειραιώς στα 1,20 ευρώ σχεδιάζουν να πουλήσουν…
Δημιουργείται ένα κλίμα ευφορίας… πουλάει και η επικοινωνιακή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα… και οι έξυπνοι έχοντας πάρει σημαντικά κέρδη… θα αποχωρήσουν…
Επίσης, μπορεί η αισιοδοξία να είναι διάχυτη ωστόσο τα βασικά ζητήματα παραμένουν, όπως το υψηλό χρέος του δημόσιου τομέα, τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και το υψηλό ποσοστό ανεργίας ενώ σε διεθνή επίπεδο συνεχίζονται οι δηλώσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι δεσμεύονται να συνεχίσουν την προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα λόγω της πανδημίας κέρδισε… ότι θα έδινε η επενδυτική βαθμίδα…
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, μια αποτυχημένη νομισματική πολιτική που συνέβαλλε στην αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ που πλέον έχει παγώσει αφού άλλαξε ριζικά η νομισματική πολιτική με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Με την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα χωρών που είχαν επενδυτική βαθμίδα… καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει ομόλογα σκουπίδια πλην της Ελλάδος για να στηρίξει δήθεν τις οικονομίες αλλά προκάλεσε ακραίες στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων…
Να θυμίσουμε ότι 134 ομόλογα είχαν αρνητικό επιτόκιο ή 19 τρισεκ. δολάρια αξίας σε ομόλογα αυτό είναι οικονομικός παραλογισμός.
Η Ελλάδα δεν διέθετε επενδυτική βαθμίδα στην εποχή της πανδημίας και η ΕΚΤ αποφάσισε λόγω έκτακτης ανάγκης να δημιουργήσει το πρόγραμμα Πανδημίας ένα άτυπο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκε και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληρούσε το βασικό κριτήριο της επενδυτικής βαθμίδας.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και με βάση τις κλείδες – συντελεστές ή ειδικά βάρη των χωρών εξάντλησε τα περιθώρια αγοράς ελληνικών ομολόγων…
Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα επιστρέψει και η ΕΚΤ εξάντλησε τα όρια για τις αγορές ελληνικών ομολόγων… οπότε ο θετικός αντίκτυπος θα είναι όσο μια δημοπρασία εντόκων γραμματίων 600 με 800 εκατ όπως ανέφερε και η Societe Generale.
Κάποια νέα funds θα τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα αφού λόγω του καταστατικού τους δεν επιτρεπόταν να επενδύσουν σε ομόλογα χωρών που αξιολογούνται ως σκουπίδια…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,63%, το Ιταλικό 10ετές 4,05% και το Πορτογαλικό 3,10%...
Θεωρούμε υπερβολή το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει τέτοια απόκλιση από την Ιταλία…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,66% και τον Τραπεζικό Δείκτη +2,15%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +3,13%,..αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Lamda +6,31%, Aegean +3,7%, Jumbo +3,17%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,10% στις 1.292 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.292,99 μονάδες και χαμηλό τις 1.282,89 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,71 εκατ. ευρώ και όγκου 2,76 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,54 εκατ. ευρώ, η Eurobank 250χιλ. τεμάχια αξίας 384 χιλ. ευρώ και η Εθνική 111 χιλ. τεμάχια αξίας 681 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 626 χιλ. ευρώ, η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 2,27 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 100 χιλ. τεμάχια αξίας 2 εκατ. ευρώ, η Autohellas 13 χιλ. τεμάχια αξίας 187 χιλ. ευρώ και η Ιntrakat 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,03 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1292 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 και οι 1.380 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1,200, οι 1.180, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.029 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,68% - Το spread με την Ιταλία στις -43 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,68% και το 10ετές ιταλικό 4,11% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για την ανάσχεση του επίμονου πληθωρισμού και αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για περισσότερη σύσφιξη, επαναφέροντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης με τους παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 3/7 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,70%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +1,31%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,31%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,49% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,59%.
Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 3/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα μικτά περιφερειακά στοιχεία για τη μεταποίηση.
Ειδικότερα, βαθαίνει η ύφεση για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης, υπό το βάρος των αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η τελική μέτρηση του δείκτη PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο σημείωσε περαιτέρω πτώση στο 43,4, σε σύγκριση με το 44,8 του Μαΐου - μια πτώση σε χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 37 μήνες.
Ο Δείκτης Παραγωγής PMI Manufacturing έκλεισε επίσης χαμηλότερα στο 44,2, σε χαμηλό 8 μηνών από το 46,4 του Μαΐου.
Από την άλλη, αυξάνονται οι ελπίδες, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι λιγότερο hawkish από ό,τι φοβόταν ενόψει της συνεδρίασης του Ιουλίου για τον καθορισμό των επιτοκίων μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Βουτιά -6,65% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στα 34,64 ευρώ.
Οριακή πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,05% στα 75,40 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,10% στα 70,57 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,90% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,05%, ο Nasdaq στο +0,15% και το ETF GREC στο +0,81% ( 37,43 δολ.).
Σημειώνεται ότι σήμερα 3/7 Οι συναλλαγές παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και λόγω της σημερινής ημιαργίας και της αυριανής αργίας στη Wall Street δεδομένου ότι αύριο γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιουλίου).
Άνοδος στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες αλλά με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,1180 ευρώ, με άνοδο +2,75%, με όγκο 950 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,60 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5170 ευρώ, με άνοδο +1,13%, με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,10 ευρώ, με άνοδο +3,13% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,88 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5310 ευρώ, με άνοδο +1,46% και όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,68 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,94 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Mεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +6,31%, Aegean +3,7%, Jumbo +3,17% ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Quest -1,64%, ΕΛΠΕ -1,02%,ΓΕΚ Τέρνα -0,98%......
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,23 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 10,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,70% και αποτίμηση 6,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,45 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,21 ευρώ, με άνοδο +1,44% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,68 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,47 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,10 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,36 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,26 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,00 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,90 ευρώ, με άνοδο +1,73% και κεφαλαιοποίηση 4,70 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0250 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 760 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,00 ευρώ, με πτώση -0,62%, με όγκο 7,7 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,68%, - Το spread με την Γερμανία στις 120 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,68% και το 10ετές ιταλικό 4,11% με το μεταξύ τους spread στις -43 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης από 125 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Ιουλίου του 2023 στο 4,11%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/7/2023 στο 2,42%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,83% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,14% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,11% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,78%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών