Οι υψηλές αποδόσεις οδηγούν τους επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών αλλά από την άλλη οι προοπτικές της χώρας, με την ανάκτηση της υπερτιμημένης επενδυτικής βαθμίδας, φέρνουν νέους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν την αγορά στα υψηλά 9 ετών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,51%, Πειραιώς +1,18% και Alpha Bank +0,78% ενώ στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Εθνική στο -1,44%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος +2,56% ενώ στο χαμηλό της ημέρας ο ΟΤΕ -1,28%.
Ο επόμενος στόχος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι 1.380 μονάδες και ακολουθούν οι 1.500 μονάδες ενώ στη πρώτη βάση της χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκονται οι 1.300 – 1.250 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη +42,57% από την αρχή του τρέχοντος έτους ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο +70,23%
Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων η μεταβλητότητα και εναλλαγές στα πρόσημα καθώς οι υψηλές αποδόσεις οδηγούν τους επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών αλλά από την άλλη οι προοπτικές της χώρας με την ανάκτηση της πολυπόθητης και υπερτιμημένης επενδυτικής βαθμίδας, φέρνουν νέους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν την αγορά στα υψηλά 9 ετών.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +3,70%, ο FTSE 25 με κέρδη +4,30% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε +6,56%.
Εν τω μεταξύ, υποστηρικτικό είναι κλίμα στις διεθνείς αγορές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου, τροφοδότησαν τις προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική πολιτική από τη Fed.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ο κύκλος σύσφιξης των επιτοκίων βαίνει προς το τέλος του σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι διαφορετική ενώ ΄στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, που ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 14/7.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,89%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς +1,42%, Alpha Bank +1,38% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΓΕΚ Τέρνα +3,2%, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ πλησίον +1%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,94% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,51%.
Λίγο πριν τις 12:30 με ήπιες πιέσεις σε Eurobank -0,89% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,36% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο -0,13%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,34% στις 1.325 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.327,87 μονάδες και χαμηλό τις 1.319,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,08 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,08 εκατ. ευρώ και όγκου 2,03 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Alpha Bank διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξάις 1,12 εκατ. ευρώ και η Eurobank 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Jumbo 212 χιλ. τεμάχια αξίας 5,83 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 10 χιλ. τεμάχια αξίας 321 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 42,5 χιλ. τεμάχια αξίας 785 χιλ. ευρώ,η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 365 χιλ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ 12 χιλ. τεμάχια αξίας 30 χιλ. ευρώ...
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.325 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.090 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες και οι 1.180 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,91% - Το spread με την Ιταλία στις -23 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 14/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά τις ισχυρές αγορές που σημειώθηκαν χθες 13/7.
Οι επενδυτές αφομοιώνουν την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Ιουνίου, στο 3% από 4% τον Μάιο, καλλιεργώντας πλέον τις προσδοκίες για το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, στην επόμενη συνεδρίαση της 25-26 Ιουλίου.
Από την άλλη, η ΕΚΤ οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια διαφορετική στάση από την ΕΚΤ όπου θεωρείται σίγουρη μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,91% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -23 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,78% και το 2ετές στο 4,69%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.,
Τέσσερα blue chips που… απογοήτευσαν – Γιατί δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την αγορά
Συνώνυμες της υποαπόδοσης έχουν γίνει τέσσερις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει το ράλι της αγοράς.
Αν και οι περισσότερες έχουν καλές ειδήσεις, καλά θεμελιώδη και κατά γενική ομολογία είναι υποτιμημένες, οι επενδυτές δεν τις έχουν στις πρώτες τους επιλογές με αποτέλεσμα να καταγράφουν σημαντική υστέρηση έναντι της απόδοσης του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.
ΕΥΔΑΠ με απόδοση μικρότερη του 3% το 2023
Το συναρπαστικό ράλι της αγοράς δεν έχει κάνει τους επενδυτές να διψάσουν για νερό και ίσως η ενεργειακή κρίση επηρέασε περισσότερο από όσο θα έπρεπε τον ισολογισμό της εταιρείας.
Από την άλλη και η δήλωση του κ.Σαχίνη, ότι είναι ευχαριστημένος με τα χαμηλά επιτόκια, αν και η κερδοφορία το 2022 λόγω του ενεργειακού κόστους πήγε στα Τάρταρα, προφανώς επηρέασε περαιτέρω.
Ωστόσο, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και πρόκειται να υλοποιήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Η επιστροφή στο κράτος των εταιρειών θα αλλάξει λίγα πράγματα και άλλωστε κανείς δεν περίμενε ότι αυτές οι εταιρείες κάποια στιγμή θα περνούσαν στα χέρια ιδιωτών.
ΟΤΕ με άνοδο μόλις 2%
Απέχει από το ράλι του ΧΑ ο ΟΤΕ και οι αναλυτές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τη δίκαιη τιμή, αν και όλοι δίνουν υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα εντείνεται και επηρεάζει την κερδοφορία, ενώ η Ρουμανία έχει ακόμα θέματα που προσπαθεί να λύσει η διοίκηση.
Τα κέρδη και τα έσοδα δεν έχουν growth και το επενδυτικό στόρι δεν είναι τόσο ελκυστικό, αν και οι διανομές του Οργανισμού είναι καλές και γίνονται και αγορές ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης. Όμως η μετοχή πριν από 14 μήνες ήταν πάνω από τα 18 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 15 ευρώ.
HelleniQ Energy με άνοδο λίγο πάνω από 3%
Τα υπερκέρδη που δημοσίευσαν οι εταιρείες του κλάδου δεν βοήθησαν τις τιμές των μετοχών όλων των εταιρειών.
Η συγκεκριμένη είναι κάτω και από τα επίπεδα που είχε προ πανδημίας. Τότε ήταν πάνω από τα 8 ευρώ και σήμερα είναι λίγο κάτω, την ώρα που άλλες μετοχές όχι μόνο τα έχουν καλύψει αλλά τα έχουν προσπεράσει και με άνεση.
Τέρνα Ενεργειακή με απώλειες 7%
Η Τέρνα Ενεργειακή αν και τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνιστούσε σε άνοδο, όταν η αγορά ήταν αδιάφορη ή και πτωτική, τώρα ίσως και λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του deal, βρίσκεται στο περιθώριο.
Οι ενεργειακές μετοχές αποτελούν ελκυστικό επενδυτικό στόρι και έχουν καταγράψει άνοδο, αλλά η αγορά εδώ περιμένει την εξαγορά από τη First Sentier και τη μία δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, την άλλη διαφωνούν οι τράπεζες, ή την άλλη απλά περιμένει ο ένας τον άλλο. Νεότερες πληροφορίες λένε τώρα πως το deal πάει για το Σεπτέμβριο.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 14/7 στις περισσότερες ασιατικές αγορές, έχοντας συμπληρώσει πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,09%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,04%,ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,33%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,43% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,78%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 14/7 στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης οδεύει προς το τέλος του.
Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου αμερικανικών εισηγμένων που ξεκήνησαν σήμερα Παρασκευή 14/7.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το β 'τρίμηνο της JP Morgan Chase, εκτοξεύτηκα στα 14,47 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 67% πάνω από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η BlackRock σε προσαρμοσμένη βάση ανακοίνωσε κέρδη 1,4 δισ. δολ. ή 9,28 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων ή 7,36 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα..
Επίσης, η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη 4,94 δισ. δολ. στο β' τρίμηνο 2023.
Κόντρα στο θετικό ρεύμα η Citigroup με πτώση 36% στα κέρδη β' τριμήνου 2023
Άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο +3,7% στα 27,60 ευρώ.
Οριακή πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,05% στα 81,30 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,15% στα 76,86 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +0,51% ( 39,26 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με πτώση -1,44%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,65 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6065 ευρώ, με άνοδο +0,78%, με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,42 ευρώ, με άνοδο +1,18%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6515 ευρώ, με άνοδο +1,51% και όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,86 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,15 ευρώ, με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 341 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με μέτριες συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Sarantis, ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ..... .
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,56 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση στα 10,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,61 ευρώ, με πτώση -1,28% και αποτίμηση 6,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,44 ευρώ, με άνοδο +0,87% και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,26 ευρώ, με άνοδο +0,62% και αποτίμηση 6,02 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International βρίσκεται στα 17,64 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,51 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,31 ευρώ, με πτώση -1,88% και κεφαλαιοποίηση 2,16 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,84 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 27,46 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 3,74 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,82 ευρώ, με άνοδο +2,56% και κεφαλαιοποίηση 4,69 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0650 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,15 ευρώ, με πτώση -1,43% με όγκο 2,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,91% - Το spread με την Γερμανία στις 146 μ.β.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 14/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,91% και το 10ετές ιταλικό 4,14% με το μεταξύ τους spread στις -23 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης από 143 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Ιουλίου του 2023 στο 4,14%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/7/2023 στο 2,45%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,88% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,19% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,14% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,69%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών