Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την αξιολόγηση από την γερμανική Scope σήμερα 4/8, είναι στο επίκεντρο
Αν και η Scope δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, θα είναι εξέλιξη που θα αποτελέσει προπομπό και για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης…
Η εγχώρια αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από τη βουτιά της Τρίτης (1/8) και Τετάρτης (2/8) που προκάλεσε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, όταν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε ακόμη και στις 1.281 μονάδες.
Το bankingnews.gr είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η διόρθωση δεν είχε ακόμη αρχίσει για την αγορά, καθώς αυτή θα έρθει όταν πλησιάσει στις 1.500 μονάδες…ενώ έως το τέλος του 2024 θα έχει φθάσει στις 2.000 μονάδες.
Η διάσπαση των 1.350 μονάδων θα οδηγήσει στις 1.380 μονάδες που είναι και το υψηλό σημείο από το 2014 και ακολούθως τις 1.500 μονάδες καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με πρώτη αξιολόγηση την γερμανική Scope 4/8, η αναθεώρηση του MSCI στις 10/8, τα αξιόλογα αποτελέσματα α’ εξαμήνου και τα μελλοντικά placement των τραπεζών συντηρούν το ανοδικό momentum.
DBRS: Οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν διάρκεια στην πρόοδο της Ελλάδας
Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τους λόγους που μπορεί σύντομα να την αποκτήσει αναλύει ο οίκος DBRS, στο σημερινό, 4/8, note του για τη χώρα.
Όπως αναφέρει, οι συνθήκες που οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών.
Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να είναι σχετικά βελτιωθούν λόγω της καλύτερης αντίληψης του κινδύνου, αν και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Επιπλέον, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, που σχετίζονται με το γεγονός ότι η πλήρης αντίκτυπο της ταχείας νομισματικής σύσφιξης δεν έχει ακόμη επέλθει.
Όπως αναφέρει η DBRS, θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της ελληνικής Δημοκρατίας, με αξιολόγηση ΒΒ (υψηλή), σταθερή, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει να αξιολογεί την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, τη δέσμευση για δημοσιονομικής εξυγίανσης που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά- και τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς όλα αυτά οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης.
Το κύριο ερώτημα που μέχρι στιγμής έχει κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διάρκεια αυτής της προόδου, αναφέρει ο οίκος.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,38% και τον Γενικό Δείκτη +0,23%.
Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η άνοδος ήταν περιορισμένη, με χαμηλές συναλλαγές.
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,40% στις 1.319 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.324,14 μονάδες και χαμηλό τις 1.317,33 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης στις 1.320 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται στις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.094 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85% - Το spread με την Ιταλία στις -30 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφηκαν σήμερα 4/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την τελευταία αναταραχή από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch.
Στα αμερικανικά ομόλογα καταγράφεται επιδείνωση, καθώς συνεχίζονται οι χθεσινές πωλήσεις, με το 10ετές στο 4,17% και το 2ετές στο 4,87%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Έχουμε αναλύσει ότι για την αγορά ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα… δεν θα έχει ουσιώδεις διαφορές κυρίως γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ., σχεδόν το 45% των ομολόγων σε κυκλοφορία…
Το πρόγραμμα Πανδημίας προσομοιάζει με ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ρήτρα είναι η επενδυτική βαθμίδα….
Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας που αποτελεί μια παραλλαγή της ποσοτικής χαλάρωσης παραβίασε τους κανόνες της… και αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ συντηρεί τις αγορές ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων, δηλαδή ομολόγων που λήγουν και η ΕΚΤ τα επανεπενδύει..
Το Πρόγραμμα αυτό λήγει τέλος του 2024… και υπάρχουν σκέψεις στην ΕΚΤ να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό νωρίτερα… αφού η Πανδημία δεν υφίσταται και είναι ακραίος ετεροχρονισμός…
Ουσιαστικά για την Ελλάδα δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση γιατί ότι θα χάσει από το σκέλος των επανεπενδύσεων θα το κερδίσει με την επενδυτική βαθμίδα που θα αποκτήσει προσεχώς…
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.
Η συμπεριφορά των insiders στα υψηλά 9 ετών
Η πορεία της αγοράς σε νέα υψηλά εννέα ετών έχει κάνει αρκετούς insiders να δώσουν κάποιες μετοχές προκειμένου να πάρουν την υπεραξία, κίνηση λογική μέχρι στιγμής καθώς δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως οι βασικοί μέτοχοι πουλάνε μαζικά.
Αντιθέτως, θα μπορούσε κάποιος να πει πως επειδή οι τιμές για τους βασικούς μετόχους είναι ακόμα χαμηλές, βγαίνουν λίγες πωλήσεις που μάλλον έχουν να κάνουν με βελτίωση εμπορευσιμότητας, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω άνοδο στη μετοχή.
Στελέχη της αγοράς με πείρα αναφέρουν πως αν ο επιχειρηματίας που κατέχει ποσοστό άνω του 70% δε δώσει και λίγες μετοχές χαμηλά, δύσκολα θα προσεγγίσει ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτές.
Η αύξηση της διασποράς θα βελτιώσει την εμπορευσιμότητα και θα τραβήξει περισσότερα επενδυτικά βλέμματα άρα μπορεί η άνοδος που θα γράψει η μετοχή να είναι σημαντική.
Προφανώς και πολλοί επιχειρηματίες θα ήθελαν να δουν σημαντική αύξηση τιμών ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποιο placement σε καλύτερες αποτιμήσεις, ειδικά όσοι στήριζαν τις μετοχές τους στα δύσκολα χρόνια και στη μεγάλη συσσώρευση.
Προς το παρόν το ΒΝ κοιτάζει από κοντά τις κινήσεις βασικών μετόχων και μεγαλοστελεχών, χωρίς να υπάρχει κάτι το μεμπτό.
Αντιθέτως βλέπουμε και κάποιους βασικούς μετόχους να αγοράζουν εκατομμύρια μετοχές στα ψηλά.
Πιο αναλυτικά, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil, Γιώργος Ρούσσος, πούλησε 150 χιλ. μετοχές στα 1,88 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η οικογένεια έχει μεγάλο ποσοστό και θα πρέπει να βοηθήσει στην αύξηση της διασποράς.
Επιπλέον η εισηγμένη έχει εξαιρετικά θεμελιώδη και δικαιολογεί υψηλότερα επίπεδα.
Στη Δομική Κρήτης είχαμε πώληση 9,3 εκατ. μετοχών από τον Γεώργιο Συνατσάκη και είναι οι μετοχές που αγόρασε ο Δημήτρης Κούτρας στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή και είχε αυτή η συναλλαγή αποτέλεσμα να φτάσει μέσα σε ενάμιση μήνα η μετοχή στα 3 ευρώ!
Στη Βιοκαρπέτ από τα μέσα Ιουνίου ο Αθανάσιος Τσιάρας και ο Ιωάννης Καντώνιας έχουν πουλήσει περίπου 350 χιλ. μετοχές, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανοδικά η μετοχή και από τα 2,30 ευρώ που έγιναν οι πρώτες πωλήσεις να έχει ξεπεράσει σήμερα η μετοχή τα 3 ευρώ.
Στην Υάλκο είδαμε πώληση 5 χιλ. μετοχών από τον Σωκράτη Κωνσταντίνου, χωρίς η μετοχή βέβαια να έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο στο ταμπλό και με γνωστά επίσης τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας.
Στη Space Hellas είχαμε μικρό αριθμό πωλήσεων από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας.
Στην Profile όπου το ράλι της μετοχής είναι μεγάλο όπως και στις περισσότερες εταιρείες του κλάδου, ο Μπάμπης Στασινόπουλος, βασικός μέτοχος και πρόεδρος πούλησε στα μέσα Ιουλίου 400 χιλ. μετοχές στα 4,80 ευρώ και ο υπεύθυνος εσωτερικού ελέγχουν 30 χιλ. μετοχές στα τέλη Ιουνίου.
Στην απέναντι πλευρά, αυτή των αγοραστών ξεχωρίζει η Intrakat καθώς η Winex, εταιρεία των βασικών μετόχων, έχει το τελευταίο διάστημα αγοράσει περισσότερα από 4 εκατ. μετοχές με τη μετοχή να έχει άνοδο 122% από την αρχή του έτους.
Αποκάλυψη: Οι δύο αλλαγές που αποφάσισε το Χρηματιστήριο στον Κανονισμό
Δύο τροποποιήσεις του Κανονισμού του εν μέσω Αυγούστου αποφάσισε το Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν αλλάζει ο τρόπος καταχώρησης των προσυμφωνημένων συναλλαγών ώστε να διασφαλίζεται η δημοσιότητα και να γνωρίζουν τους όρους τους συναλλαγής οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά.
Η αλλαγή θα ισχύσει από τις 11 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον καθορίζονται νέοι κανόνες υπολογισμού της τιμής κλεισίματος σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος διαπραγμάτευσης και η εφαρμογή των νέων κανόνων προσδιορίζεται το αργότερο στις 27 Νοεμβρίου και εφ όσον γίνουν νωρίτερα οι τεχνικές προσαρμογές θα ισχύσει πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Άνοδος στη Wall
Ανοδική πορεία τροχοδρομούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 4 Αυγούστου, χάρη στην ώθηση που έλαβαν από τα κέρδη που εμφάνισε στα αποτελέσματα τριμήνου ο τεχνολογικός κλάδος και ειδικά οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καύσιμο προσέφεραν επίσης τα στοιχεία από την αγορά εργασίας…
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο +0,46% στις 35.380 μον., ο S&P 500 αναρριχάται +0,4% στις 4.520 μον. και ο Nasdaq Compositeσημειώνει άνοδο 0,4% στις 14.011 μον.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 4/8 οι ασιατικές αγορές, με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων να συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε επιλεγμένους κλάδους.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε οριακή άνοδο και ο Topix επίσης έκλεισε με μικρές διακυμάνσεις.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,26% και ο Kosdaq κέρδισε 0,19%.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,8%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 4/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν στηρίξεις μετά τη διήμερη πτώση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,07% στις 7.523 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,01% στις 15.894 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,20% στις 7.274 μονάδες.
Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,4400 ευρώ, με άνοδο +2,55% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,89 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6140 ευρώ, με άνοδο +0,25%, με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,49 ευρώ, με άνοδο +0,11%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5895 ευρώ, με άνοδο +2,61% και όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,89 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,79 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,84 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 566 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Άνοδος καταγράφηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,25 ευρώ, με άνοδο πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση στα 9,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με πτώση -0,77% και αποτίμηση 6,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,54 ευρώ, με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 4,02 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,62 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,18 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 1,45 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 17,18 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 2,02 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,18 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,08 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,40 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,84 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 5,2 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,92 ευρώ, με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 736 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,2450 ευρώ, με άνοδο +2,75% και κεφαλαιοποίηση 844 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,14 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,76% - Το spread με την Γερμανία στις 132 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85% και το 10ετές ιταλικό 4,27% με το μεταξύ τους spread στις -42 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 132 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης.
Συνεχίζονται και σήμερα 4/8 οι πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 4/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 4 Αυγούστου του 2023 στο 4,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/8 στο 2,58%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,64% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,27% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,71%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών