Η αγορά δεν κατάφερε να κλείσει στην πρώτη αντίσταση των 1.300 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 1.200 μονάδων ενώ στα υψηλά του 2023, στις 1.350 μονάδες, έχει προεξοφληθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από επίσημο οίκο
(upd16) Ανοδικά έκλεισε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.285 μονάδες, μετά την διήμερη πτώση, με οδηγό τις τράπεζες, με Πειραιώς +4,72%, ενώ θετική ήταν η εικόνα και στα μη τραπεζικά blue chips, με Jumbo +3,92% αλλά τον ΟΤΕ στο -1,81% στα χαμηλά της ημέρας.
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, ειδικότερα της Jumbo, τα οποία κάλυψαν το 15% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Οι πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το ΒΝ περί αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου της Intrakat, αξίας 150 με 200 εκατ. ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ διαψεύστηκαν από την εταιρεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι "η εταιρεία δεν εξετάζει στη φάση αυτή κανένα ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου", ενώ κάνει αναφορές για σκοπιμότητες.
Η μετοχή της Intrakat με μεγάλο όγκο συναλλαγών, στα 1,7 εκατ. τεμάχια, υποχώρησε στο -3,02% στα 3,05 ευρώ, με χαμηλό ενδοσυνεδριακό 2,73 ευρώ στο -13,20%.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει την πρώτη αντίσταση των 1.300 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 1.200 μονάδων ενώ στα υψηλά του 2023, στις 1.350 μονάδες, έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από επίσημο οίκο, με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις να ξεκινούν το Σεπτέμβριο με πρώτη τον καναδικό οίκο DBRS στις 8/9.
Η κίνηση προς τις 1.500 μονάδες, μπορεί να επιτευχθεί με τα placement των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +4,72% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,17% , Εθνική +3,23% και Eurobank +1,17% από +3,27% υψηλό ημέρας..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν Cenergy +4,06%, Jumbo +3,92%, ΕΛΧΑ +3,17%...ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,69%, Ελλάκτωρ -2,09%, ΟΤΕ -1,81% ..
Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είχε ελληνικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, ο οίκος FTSE Russell αύξησε τις ελληνικές μετοχές σε 25 με την προσθήκη της Cenergy και ΟΛΠ στον FTSE All-World ενώ η Viohalco εντάχθηκε στον FTSE Emerging Europe Large Cap.
Στον Small CAP εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap η Dimand, η Lavipharm και ο Πετρόπουλος.
Αφαιρούνται από τον ίδιο δείκτη Intrakat και Κρι-Κρι.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 15ης Σεπτεμβρίου.
Οι επενδυτές αναμένουν το κλείσιμο της 31 Αυγούστου όπου θα ολοκληρωθεί το rebalancing των δεικτών MSCI καθώς η Πειραιώς εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ εκτός ετέθη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή από τον παραπάνω δείκτης και επιστρέφει στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap.
Με την απουσία των ειδήσεων στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο διεθνές περιβάλλον, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Mε μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,58% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,09%.
Λίγο πριν τις 14:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +5,04%, Alpha Bank +3,75% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +4,33%, Cenergy +4,52%, Jumbo και Viohalco +3%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,74% στις 1.285 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.294,71 μονάδες και χαμηλό τις 1.264,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,18 εκατ. ευρώ και όγκου 639 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 640 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 518 χιλ. τεμάχια αξίας 14,40 εκατ. ευρώ και η Quest 22 χιλ. τεμάχια αξίας 134 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.285 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350, οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.049 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 1.050 μονάδων και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120, οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 980, οι 950, οι 930 και οι 900 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96% - Το spread με την Ιταλία στις -41 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ ήπιες πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη ενώ το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από την κρίση στην κινεζική οικονομία με έμφαση τον κλάδο real estate
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,33% και το 2ετές στο 4,98%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…
Διαψεύδει η Intrakat τα περί αναπτυξιακής ΑΜΚ 150-200 εκατ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ
Σε διάψευση των πληροφοριών του bankingnews.gr ότι θα προχωρήσει σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ προέβη η Intrakat.....
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, "η εταιρεία δεν εξετάζει στη φάση αυτή κανένα ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου", ενώ κάνει αναφορές για σκοπιμότητες
Τι ανέφερε το bankingnews.gr
Σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Intrakat.... το προσεχές διάστημα...
Η αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου θα είναι σίγουρα επιτυχής αφού η Intrakat έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει αναπτυξιακό σχέδιο…
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο η Intrakat έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα βάση ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων.
Το bankingnews έγκαιρα διέγνωσε ότι το σχέδιο του Αλέξανδρου Εξάρχου επικεφαλής της Intrakat και των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη να εναντιωθούν στην Reggeborgh και εν συνεχεία να αγοράσουν την Intrakat και ακολούθως τον Άκτωρα αποτελούσαν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό…
Να σημειωθεί ότι σήμερα… όλα τα μέσα ενημέρωσης εγκωμιάζουν την Intrakat… αλλά μέχρι πρότινος έλεγαν ότι είναι άφραγκοι οι εφοπλιστές κάτι που διαψεύστηκε παταγωδώς…
Με βάση ορισμένες πηγές – που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την Intrakat – σχεδιάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τα 1,8 με 2 ευρώ κοντά σχεδόν στην καθαρή θέση της εταιρίας από 3,14 ευρώ της τρέχουσας τιμής…
Στόχος είναι καθαρά αναπτυξιακός και προφανώς θέλει η Intrakat να προσελκύσει άμεσα επενδυτικά κεφάλαια και να πετύχει μεγάλη διασπορά στην μετοχική της βάση όπως έκανε και τον Δεκέμβριο του 2022…
Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν δεδομένη την αύξηση άπαξ και το σχέδιο της Intrakat είναι πολύ μεγάλο…
Συν τοις άλλοις οι βασικοί μέτοχοι θα κινηθούν ταχύτατα όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν για να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις που αφορούν 110 εκατομμύρια άμεσα καταβλητέα μέχρι τέλος Φθινοπώρου στον Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Ακτωρ
Ακόμα με τα έργα που έχει αναλάβει η Intrakat πρέπει να έχει ρευστότητα και ισχυρό ταμείο για να τα υλοποιήσει
Άλλωστε τον Νοεμβριο κλείνει 1 χρόνος από την προηγούμενη αύξηση που έβγαλε την εταιρεία από το τέλμα και απέφυγε τα πολυ δύσκολα.
Οριστικά ναυάγησε το «deal» της ΤΕΝΕΡΓ, δίκαιη τιμή 16 ευρώ
Deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν υπάρχει…
Δεν εξετάζεται απολύτως τίποτε αυτή την περίοδο…
Οι μνηστήρες ήρθαν, είδαν και απήλθαν όχι γιατί βρήκαν κάτι μεμπτό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά γιατί οι απαιτήσεις του Γιώργου Περιστέρη του διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου ήταν πολύ υψηλές…
Μετά την έξοδο και από τον MSCI standard Greece, την πτώση της τιμής της μετοχής στα επίπεδα του 16 ευρώ και την οριστική εγκατάλειψη του deal, εκτιμούμε ότι η μετοχή έχει έρθει σε κανονικούς πολλαπλασιαστές κερδών ανταγωνιστικούς των άλλων εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.
Η τιμή των 16 ευρώ μπορεί να αποτελεί σημείο τοποθετήσεων που θα αποδώσει μελλοντικά μιας και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι κυρίαρχη εταιρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επίσης διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη ότι ο βασικός μέτοχος λόγω υπέρογκου δανεισμού θα επανέλθει ψάχνοντας μια νέα εκκίνηση για ένα νέο deal… ίσως τέλη 2023 με αρχές 2024…
Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/8 στις ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται από την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Ειδικότερα, σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,29%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -1,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,65%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,17% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,46%
Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χαμηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή (18/8/2023), με τα αρχικά κέρδη να έχουν περιοριστεί..
Οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν καθώς εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω πληθωρισμού ενώ η προσοχή στρέφεται στην κινεζική οικονομία λόγω των αδύναμων οικονομικών με επίκεντρο την αγορά ακινήτων και παρά τις προσπάθειες των νομισματικών αρχών να τονώσουν την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90).
Άλμα σημειώνεται στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να καταγράφει άνοδο +8,3% στα 39,42 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 85,05 δολ. το βαρέλι στο +0,30% και το αμερικανικό αργό στα 80,88 δολ. το βαρέλι στο +0,27%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,80% και το ETF GREC στο +1,71% ( 37,41 δολ. ).
Άνοδος στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +5%
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με άνοδο +3,23% με όγκο 1,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,85 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με άνοδο +4,17%, με όγκο 4,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,3260 ευρώ, με άνοδο +4,72%, με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5180 ευρώ, με άνοδο +1,17% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,63 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,94 ευρώ, με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Jumbo +4% και λόγω πακέτων
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων της Jumbo.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Cenergy +4,06%, Jumbo +3,92%, ΕΛΧΑ +3,17%...
Στον αντίποδα υποχώρησαν Sarantis -2,69%, Ελλάκτωρ -2,09%, ΟΤΕ -1,81% ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,73 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 9,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,07 ευρώ, με πτώση -1,81% και αποτίμηση 6,00 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,9350 ευρώ, με άνοδο +2,32% και αποτίμηση 3,80 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +1,13% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,76 ευρώ, άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με άνοδο +3,08% και κεφαλαιοποίηση 1,98 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,04 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,12 ευρώ, με άνοδο +3,92% και κεφαλαιοποίηση 3,83 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,08 ευρώ, με άνοδο +2,5% και κεφαλαιοποίηση 5,16 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,52 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 694 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1150 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 794 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1150 ευρώ, με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96% - Το spread με την Γερμανία στις 127 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 126 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Αυγούστου του 2023 στο 4,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/8/2023 στο 2,69%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,40% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,73% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,97%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, ειδικότερα της Jumbo, τα οποία κάλυψαν το 15% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Οι πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το ΒΝ περί αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου της Intrakat, αξίας 150 με 200 εκατ. ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ διαψεύστηκαν από την εταιρεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι "η εταιρεία δεν εξετάζει στη φάση αυτή κανένα ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου", ενώ κάνει αναφορές για σκοπιμότητες.
Η μετοχή της Intrakat με μεγάλο όγκο συναλλαγών, στα 1,7 εκατ. τεμάχια, υποχώρησε στο -3,02% στα 3,05 ευρώ, με χαμηλό ενδοσυνεδριακό 2,73 ευρώ στο -13,20%.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει την πρώτη αντίσταση των 1.300 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 1.200 μονάδων ενώ στα υψηλά του 2023, στις 1.350 μονάδες, έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από επίσημο οίκο, με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις να ξεκινούν το Σεπτέμβριο με πρώτη τον καναδικό οίκο DBRS στις 8/9.
Η κίνηση προς τις 1.500 μονάδες, μπορεί να επιτευχθεί με τα placement των ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς +4,72% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,17% , Εθνική +3,23% και Eurobank +1,17% από +3,27% υψηλό ημέρας..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν Cenergy +4,06%, Jumbo +3,92%, ΕΛΧΑ +3,17%...ενώ υποχώρησαν Sarantis -2,69%, Ελλάκτωρ -2,09%, ΟΤΕ -1,81% ..
Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είχε ελληνικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, ο οίκος FTSE Russell αύξησε τις ελληνικές μετοχές σε 25 με την προσθήκη της Cenergy και ΟΛΠ στον FTSE All-World ενώ η Viohalco εντάχθηκε στον FTSE Emerging Europe Large Cap.
Στον Small CAP εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap η Dimand, η Lavipharm και ο Πετρόπουλος.
Αφαιρούνται από τον ίδιο δείκτη Intrakat και Κρι-Κρι.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 15ης Σεπτεμβρίου.
Οι επενδυτές αναμένουν το κλείσιμο της 31 Αυγούστου όπου θα ολοκληρωθεί το rebalancing των δεικτών MSCI καθώς η Πειραιώς εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard Greece, ενώ εκτός ετέθη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή από τον παραπάνω δείκτης και επιστρέφει στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap.
Με την απουσία των ειδήσεων στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο διεθνές περιβάλλον, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Mε μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,58% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,09%.
Λίγο πριν τις 14:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +5,04%, Alpha Bank +3,75% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +4,33%, Cenergy +4,52%, Jumbo και Viohalco +3%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,74% στις 1.285 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.294,71 μονάδες και χαμηλό τις 1.264,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 15,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 15,18 εκατ. ευρώ και όγκου 639 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 640 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 518 χιλ. τεμάχια αξίας 14,40 εκατ. ευρώ και η Quest 22 χιλ. τεμάχια αξίας 134 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.285 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350, οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.049 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 1.050 μονάδων και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120, οι 1.150, οι 1.180, οι 1.200 και οι 1.250 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 980, οι 950, οι 930 και οι 900 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96% - Το spread με την Ιταλία στις -41 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ ήπιες πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη ενώ το κλίμα έχει επιβαρυνθεί από την κρίση στην κινεζική οικονομία με έμφαση τον κλάδο real estate
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,33% και το 2ετές στο 4,98%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…
Διαψεύδει η Intrakat τα περί αναπτυξιακής ΑΜΚ 150-200 εκατ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ
Σε διάψευση των πληροφοριών του bankingnews.gr ότι θα προχωρήσει σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ προέβη η Intrakat.....
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, "η εταιρεία δεν εξετάζει στη φάση αυτή κανένα ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου", ενώ κάνει αναφορές για σκοπιμότητες
Τι ανέφερε το bankingnews.gr
Σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή 1,8 με 2 ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Intrakat.... το προσεχές διάστημα...
Η αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου θα είναι σίγουρα επιτυχής αφού η Intrakat έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει αναπτυξιακό σχέδιο…
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο η Intrakat έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα βάση ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων.
Το bankingnews έγκαιρα διέγνωσε ότι το σχέδιο του Αλέξανδρου Εξάρχου επικεφαλής της Intrakat και των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη να εναντιωθούν στην Reggeborgh και εν συνεχεία να αγοράσουν την Intrakat και ακολούθως τον Άκτωρα αποτελούσαν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό…
Να σημειωθεί ότι σήμερα… όλα τα μέσα ενημέρωσης εγκωμιάζουν την Intrakat… αλλά μέχρι πρότινος έλεγαν ότι είναι άφραγκοι οι εφοπλιστές κάτι που διαψεύστηκε παταγωδώς…
Με βάση ορισμένες πηγές – που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την Intrakat – σχεδιάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 150 με 200 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών τα 1,8 με 2 ευρώ κοντά σχεδόν στην καθαρή θέση της εταιρίας από 3,14 ευρώ της τρέχουσας τιμής…
Στόχος είναι καθαρά αναπτυξιακός και προφανώς θέλει η Intrakat να προσελκύσει άμεσα επενδυτικά κεφάλαια και να πετύχει μεγάλη διασπορά στην μετοχική της βάση όπως έκανε και τον Δεκέμβριο του 2022…
Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν δεδομένη την αύξηση άπαξ και το σχέδιο της Intrakat είναι πολύ μεγάλο…
Συν τοις άλλοις οι βασικοί μέτοχοι θα κινηθούν ταχύτατα όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν για να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις που αφορούν 110 εκατομμύρια άμεσα καταβλητέα μέχρι τέλος Φθινοπώρου στον Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Ακτωρ
Ακόμα με τα έργα που έχει αναλάβει η Intrakat πρέπει να έχει ρευστότητα και ισχυρό ταμείο για να τα υλοποιήσει
Άλλωστε τον Νοεμβριο κλείνει 1 χρόνος από την προηγούμενη αύξηση που έβγαλε την εταιρεία από το τέλμα και απέφυγε τα πολυ δύσκολα.
Οριστικά ναυάγησε το «deal» της ΤΕΝΕΡΓ, δίκαιη τιμή 16 ευρώ
Deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν υπάρχει…
Δεν εξετάζεται απολύτως τίποτε αυτή την περίοδο…
Οι μνηστήρες ήρθαν, είδαν και απήλθαν όχι γιατί βρήκαν κάτι μεμπτό στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά γιατί οι απαιτήσεις του Γιώργου Περιστέρη του διευθύνοντος συμβούλου και βασικού μετόχου ήταν πολύ υψηλές…
Μετά την έξοδο και από τον MSCI standard Greece, την πτώση της τιμής της μετοχής στα επίπεδα του 16 ευρώ και την οριστική εγκατάλειψη του deal, εκτιμούμε ότι η μετοχή έχει έρθει σε κανονικούς πολλαπλασιαστές κερδών ανταγωνιστικούς των άλλων εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.
Η τιμή των 16 ευρώ μπορεί να αποτελεί σημείο τοποθετήσεων που θα αποδώσει μελλοντικά μιας και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι κυρίαρχη εταιρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επίσης διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη ότι ο βασικός μέτοχος λόγω υπέρογκου δανεισμού θα επανέλθει ψάχνοντας μια νέα εκκίνηση για ένα νέο deal… ίσως τέλη 2023 με αρχές 2024…
Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/8 στις ασιατικές αγορές, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εντείνονται από την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Ειδικότερα, σύγχυση προκαλούν στις αγορές οι νέες αποφάσεις της Κίνας για τα επιτόκια, εν μέσω ύφεσης στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο των δανείων ενός έτους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητο το επιτόκιο των 5ετών δανείων, σε μια απόφαση η οποία κρίνεται από την αγορά ως κατώτερη των προσδοκιών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,29%, ο δείκτης Shanghai την Κίνα έκλεισε στο -1,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,65%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,17% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,46%
Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χαμηλό έξι εβδομάδων την Παρασκευή (18/8/2023), με τα αρχικά κέρδη να έχουν περιοριστεί..
Οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν καθώς εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα λόγω πληθωρισμού ενώ η προσοχή στρέφεται στην κινεζική οικονομία λόγω των αδύναμων οικονομικών με επίκεντρο την αγορά ακινήτων και παρά τις προσπάθειες των νομισματικών αρχών να τονώσουν την ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών θα λάβουν χώρα εντός Σεπτεμβρίου, με την ΕΚΤ 4/9 και την FED (19-20/90).
Άλμα σημειώνεται στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου να καταγράφει άνοδο +8,3% στα 39,42 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 85,05 δολ. το βαρέλι στο +0,30% και το αμερικανικό αργό στα 80,88 δολ. το βαρέλι στο +0,27%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,35%, ο Nasdaq στο +0,80% και το ETF GREC στο +1,71% ( 37,41 δολ. ).
Άνοδος στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +5%
Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με άνοδο +3,23% με όγκο 1,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,85 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,50 ευρώ, με άνοδο +4,17%, με όγκο 4,59 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,3260 ευρώ, με άνοδο +4,72%, με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,16 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,5180 ευρώ, με άνοδο +1,17% και όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,63 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,94 ευρώ, με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Jumbo +4% και λόγω πακέτων
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων της Jumbo.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Cenergy +4,06%, Jumbo +3,92%, ΕΛΧΑ +3,17%...
Στον αντίποδα υποχώρησαν Sarantis -2,69%, Ελλάκτωρ -2,09%, ΟΤΕ -1,81% ..
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,73 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 9,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,07 ευρώ, με πτώση -1,81% και αποτίμηση 6,00 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,9350 ευρώ, με άνοδο +2,32% και αποτίμηση 3,80 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +1,13% και αποτίμηση 5,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,76 ευρώ, άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με άνοδο +3,08% και κεφαλαιοποίηση 1,98 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,04 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,12 ευρώ, με άνοδο +3,92% και κεφαλαιοποίηση 3,83 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,08 ευρώ, με άνοδο +2,5% και κεφαλαιοποίηση 5,16 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,52 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 694 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1150 ευρώ, με άνοδο +3,17% και κεφαλαιοποίηση 794 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,1150 ευρώ, με άνοδο +2,62% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,96% - Το spread με την Γερμανία στις 127 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,96% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -41 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης από 126 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Αυγούστου του 2023 στο 4,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/8/2023 στο 2,69%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,40% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,73% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,97%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών