Η διάσπαση των 1.160 - 1.150 μονάδων θα ενεργοποιήσει επιπλέον πωλήσεις από τους traders που παρακολουθούν τα τεχνικά σημεία στήριξης και θα οδηγήσει στις 950 μονάδες που είναι η δίκαιη αποτίμηση για το ελληνικό χρηματιστήριο
Οι πιέσεις στις τράπεζες επανήλθαν, μετά τη χθεσινή αναλαμπή, με Alpha Bank -2,77% ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με Τέρνα Ενεργειακή -5,44%.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι ενώ οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ πρόσφεραν στηρίξεις ενδοσυνεδριακά στην αγορά, στις δημοπρασίες περιόρισαν κατά πολύ τα κέρδη τους.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εντός της καθοριστικής ζώνης των 1.160 – 1.150 που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών αντίστοιχα.
Η διάσπαση της παραπάνω ζώνης θα ενεργοποιήσει επιπλέον πωλήσεις από τους traders που παρακολουθούν τα τεχνικά σημεία στήριξης και θα οδηγήσει στις 950 μονάδες που είναι η δίκαιη αποτίμηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στο επίκεντρο η Optima bank η οποία στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, έκλεισε αμετάβλητη στην τιμή εισαγωγής στα 7,20 ευρώ αλλά με χαμηλό όγκο στα 215 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Alpha Bank -2,77% από -3,89% υψηλό και Eurobank -2,24% από -4,05% ενδοσυνεδριακά και ακολούθησαν Εθνική -1,44% και Πειραιώς -0,88%.
«Βουτιά» -7,54% κατέγραψε η μέτοχή της τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζοντας την χθεσινή πτώση -4,39% καθώς όπως φαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δε θα δώσει μέρισμα.
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα τους προηγούμενους μήνες αφού λόγω της ανόδου των επιτοκίων κάποιες κεντρικές τράπεζες όπως αυτή του Βελγίου γράφουν μεγάλες ζημιές αλλά και της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, η Ελλάδος δεν ήταν σε αυτήν την κατηγορία σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχαν γίνει.
Στο προσχέδιο όμως του προϋπολογισμού φαίνεται πως το κράτος δεν περιμένει μέρισμα για το 2024.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή -5,44%, ΓΕΚ Τέρνα -4,82%, Motor Oil -3,86%.....ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν Jumbo +0,89%, ΟΤΕ +0,89%.....
Ξεπούλημα παρατηρήθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής κλείνοντας στο -5,44% από -7,45% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, στα χαμηλά 19 μηνών.
Εδώ και εβδομάδες η μετοχή βρίσκεται σε καθοδικό κανάλι, καθώς δεν υπάρχουν νέα αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης, αλλά και οι σημερινές τιμές δείχνουν ότι δύσκολα θα μπορούσε πλέον να γίνει deal σε τιμές πάνω από 20 ευρώ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μια ακραία φούσκα, χαμηλής απόδοσης, υπερδανεισμένη που παρουσιάστηκε ως θαύμα αλλά ήταν επικοινωνιακό κατασκεύασμα…
Ορισμένοι διαρρέουν ότι θα εμφανιστούν νέοι ενδιαφερόμενοι από Σαουδική Αραβία ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η απάντηση μας είναι η εξής δίκαιη τιμή πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τα 12 ευρώ ή 10% discount από τις τρέχουσες τιμές στα 13,20 ευρώ…
Σε διεθνή επίπεδο,αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με τον υψηλό πληθωρισμό να επιμένει και τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.
Η καταστροφή στα ομόλογα έχει προκαλέσει κύματα αναταράξεων στην παγκόσμια αγορά ομολόγων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ενώ το sell off δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, οι traders βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανό νέο επεισόδιο αναζωπύρωση της αστάθειας - ειδικά εάν τα στοιχεία μισθοδοσίας των ΗΠΑ την Παρασκευή είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο.
Στο εσωτερικό η ελληνική οικονομία δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.
Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει μετριαστεί, το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχτεί, ενώ βλέπουν μείωση του ΑΕΠ παρά την στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης… και αυτό φαίνεται και στα ομόλογα αλλά και στο χρηματιστήριο…
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται μεταξύ 4,35% με 4,55% πάμε από το κακό στο χειρότερο και παρά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα παραμένει χώρα υπερδανεισμένη, υπερχρεωμένη με κρατικό χρέος σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών, χωρίς να έχει ασύστολα ξοδεύει σε παροχές και επαναλαμβάνεται ο φαύλος κύκλος της ονειροφαντασίας…
Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει σταθερά προβληματική χώρα…
Στο επίκεντρο Μυτιληναίος και ΟΤΕ
Ο Μυτιληναίος έχει δείξει αξιοσημείωτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά αφού τα 18 ευρώ πριν μήνες έφθασε στα 38 ευρώ και εσχάτως υποχώρησε στα 32 ευρώ.
Επειδή ετοιμάζει ενδιαφέροντα νέα τα οποία προσεχώς θα εκπλήξουν την αγορά ο βασικός στόχος η κατοχύρωση των 35 ευρώ παραμένει…
Οι παλαιότεροι στόχοι για 55 ευρώ σε ένα ιδανικό σενάριο έχουν αναιρεθεί αφού πρέπει να αλλάξει καθολικά η προσέγγιση της χρηματιστηριακής αγοράς…
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ΟΤΕ αποτελεί αρνητική έκπληξη στον ανοδικό κύκλο, αλλά παραμένει καθαρά αμυντικό χαρτί.
Ο ΟΤΕ έχει δύο επιλογές…ή κατά το ορθότερο ο βασικός μέτοχος η Deutsche Telecom έχει δύο επιλογές.
Η μια επιλογή είναι να πουλήσει συνολικά την στρατηγική του συμμετοχή στον ΟΤΕ σχεδόν 3 δισεκ. και να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Η άλλη επιλογή που φαίνεται να είναι και η πιο ενδιαφέρουσα για την Deutsche Telecom είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fairfax που ανέλαβε την Eurolife και πήρε πάνω της την αξιοποίηση των διαθεσίμων της ασφαλιστικής εταιρίας.
Κάτι ανάλογο επεξεργάζεται και η Deutsche Telecom ώστε να αναλάβει την αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων του ΟΤΕ…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,18% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα 5/10 κινήθηκε μεταξύ 1.174,83 μονάδων ( +0,40%) και 1.154,02 μονάδων ( -1,38% ) ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης μεταξύ 917,63 μονάδων ( +0,61%) και 887,22 μονάδων (-2,72%).
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με πτώση -1,38% στις 1.154 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.174,83 μονάδες και χαμηλό τις 1.154,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών στα 78,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,1 εκατ. να διακίνούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,03 εκατ. ευρώ και όγκου 598 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Optima διακίνησε 30 χιλ. τεμάχια αξίας 214,5 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 14,6 χιλ. τεμάχια αξίας 474 χιλ. ευρώ και η Jumbo 14 χιλ. τεμάχια αξίας 343 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 260 τεμάχια αξίας 1,44 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 25 χιλ. τεμάχια αξίας 183 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 14 χιλ. τεμάχια αξίας 64 χιλ. ευρώ, η Lavipharm 300 χιλ. τεμάχια αξίας 197 χιλ. ευρώ καιη Mοτοδυναμική 200 χιλ. τεμάχια αξίας 554 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.154 μονάδες, εντός της ισχυρής στήριξης των 1.160 και 1.150 μονάδων που αποτελούν τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών αντίστοιχα.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.240, οι 1280 , οι 1.300 και οι 1.350 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδων, κάτω από τις 900 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 890 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 990, οι 1.030, οι 1.050, οι 1.080 και οι 1.100 μονάδες.
Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 4,30% - Το spread με την Ιταλία στις -58 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης εν μέσω έντονης νευρικότητας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,30% και το 10ετές ιταλικό 4,88% με το μεταξύ τους spread στις -58 μονάδες βάσης.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,71% και το 2ετές στο 5,02%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία συνεχίζουν να διαθέτουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτός ο παραλογισμός η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία – Ελλάδα 4,30% με Ιταλία 4,88% - θα αντιστραφεί.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι χειρότερη από την κατάσταση της Ιταλικής οικονομίας…
Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμο, για να πούμε την αλήθεια το πραγματικό χρέος σε κυκλοφορία είναι 45 δισεκ. αφού άλλα 40 δισεκ. κατέχει η ΕΚΤ με το πρόγραμμα πανδημίας .
Έτσι σε σύνολο 404,6 δισεκ. χρέους τα ομόλογα είναι 85 δισεκ. εκ των οποίων τα 40 δισεκ. τα κατέχει η ΕΚΤ…
Άρα το πραγματικό ελεύθερο χρέος ανέρχεται σε 40 δισεκ. και για αυτά τα 40 δισεκ. εμφανίζουμε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη…
Με την τοξική ποσοτική χαλάρωση, την αποτυχημένη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έφθασε η Ελλάδα να δανείζεται με 0,55% και ας μην ήταν σε επενδυτική βαθμίδα…
Αυτό συνέβη γιατί η ΕΚΤ παραβιάζοντας τους κανόνες της ένταξε τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Πανδημίας ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η μόνη επίδραση που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα είναι στις λήξεις και στις ανανεώσεις ομολόγων αν και πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ πρέπει να καταργηθεί άμεσα γιατί απλά δεν υπάρχει πανδημία…
Το μοντέλο Eurobank… αποτρεπτικό για την πώληση του 20% της Εθνικής – Εάν δεν ευνοούν οι αποτιμήσεις να μετατεθεί το placement
Το μοντέλο της Eurobank με βάση το οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πουλάει το 1,4% στα 1,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε P/BV, τιμή προς λογιστική αξία, 0,95x... και με premium 18% επί της χρηματιστηριακής τιμής, θα αποτελέσει το μοντέλο με βάση το οποίο θα ιδιωτικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο η πρόσφατη πτώση των μετοχών έχει αυξήσει το χάσμα μεταξύ των τραπεζών, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στους σχεδιασμούς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Με βάση το σχεδιασμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το 20% της Εθνικής τον Νοέμβριο 2023.
Αν λάβουμε υπόψη το μοντέλο αποτίμησης της Eurobank, το 20% της Εθνικής θα πρέπει να πουληθεί στα 7,22 ευρώ με την αποτίμηση της Εθνικής να φτάνει στα 6,6 δισ. που αντιστοιχεί στο 0,95x P/BV.
Ωστόσο η Εθνική σήμερα αποτιμάται 4,71 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 7 δισεκ. ίδια κεφάλαια 0,67 P/BV.
To πιο σημαντικό όμως τα κεφάλαια της Εθνικής από 7 δισεκ. το α΄ 6μηνο 2023 θα ανέλθουν στα 7,2 δισεκ. στο 9μηνο 2023.
Οπότε το πραγματικό P/BV ανέρχεται σε 0,65…
Δεν μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το 20% της Εθνικής με premium 20% γιατί θα αποτιμάται 6,20 ευρώ που προφανώς απέχει από τον στόχο των 7,2 ευρώ…
Δεν μπορεί το κριτήριο να είναι το premium 20% μόνο εάν δοθεί premium 40% αλλά ας είμαστε ρεαλιστές δεν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι με τέτοιες παραδοχές…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χάσει 50 δισεκ. από την επένδυση στις τράπεζες πρέπει να διασφαλίσει όχι ότι θα μετριάσει την ζημιά – η ζημιά δεν μετριάζεται – αλλά ότι έχει σταθερούς αλλά και δυναμικούς κανόνες αποτίμησης…
Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια η πώληση του 20% της Εθνικής θα πρέπει να μεταφερθεί για αργότερα… αν και εικάζουμε ότι ο Νοέμβριος θα είναι καλύτερος μήνας χρηματιστηριακά από τον Οκτώβριο με βάση την παρελθούσα εμπειρία…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάποια στιγμή στο πρώτο τετράμηνο του 2024 θα πουλήσει το 27% της Πειραιώς και με βάση το μοντέλο της Eurobank η τιμή πώλησης θα είναι 4,6 ευρώ, αλλά δεν συνυπολογίζεται το γεγονός ότι στα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθούν περαιτέρω τα κεφάλαια της Πειραιώς.
Επομένως, η τιμή δεν υπολογίζει την εκτίμηση ότι τα κεφάλαια της Πειραιώς θα φτάσουν περίπου στα 6,5 δισ.
Με 6,5 δισ. κεφάλαια και με αποτίμηση 0,95x, το 27% της Πειραιώς θα πρέπει να πουληθεί στα 5 ευρώ ανά μετοχή.
Κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο ή εξάμηνο του 2024 θα πουληθεί το 9% της Alpha Bank και με βάση το μοντέλο της Eurobank, η τιμή διάθεσης θα είναι στα 2,4 ευρώ.
Και σε αυτήν την περίπτωση δεν συνυπολογίζεται η αύξηση των κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθεί στα επόμενα τρίμηνα.
Ποιος είναι ο κίνδυνος
Ο μεγάλος κίνδυνος στο σενάριο της Eurobank είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι υπόλοιπες τράπεζες έναντι της αποτίμησης της Eurobank.
Για παράδειγμα η Πειραιώς αποτιμάται στο 0,57x και μέχρι να φτάσει το 0,95x είναι μια τεράστια απόσταση που εναπόκειται στους κανόνες της αγοράς και τις δυσκολίες.
Σε μια διόρθωση της αγοράς, οι στόχοι αυτοί είναι ανέφικτοι και το 0,95x p/bv δεν θα μπορεί να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 5/10 στις ασιατικές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή άνοδο στην Wall Street λόγω της υποχώρησης των αμερικανικών ομολόγων από τα επίπεδα 16ετίας, καθώς τα στοιχεία από το μέτωπο της μακροοικονομίας ήταν θετικότερα του αναμενομένου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,69%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,17%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,51% ενώ ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα οριακά υποχώρησε στο -0,02%..
Οι αγορές της Κίνας παραμένουν κλειστές λόγω αργίας..
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Έντονη νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 5/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εναλλαγές στα πρόσημα και με τις ανησυχίες των επενδυτών να αυξάνονται για τη διατήρηση των υψηλότερων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, προκειμένου να τιθασεύσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Οι επενδυτές επεξεργάζονται σημαντικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για αιτήσεις ανεργίας και περικοπές θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, μικρή αύξηση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 210.000 αιτήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – τα άτομα που έλαβαν επιδόματα μετά και την αρχική, πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης – υποχώρησαν κατά 1.000 στις 1,664 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αύριο Παρασκευή 6/10
Εφόσον τα δεδομένα αποδειχθούν καλύτερα του αναμενομένου, η περιοριστική πολιτική της Federal Reserve θα παραμείνει περιοριστική, όπερ σημαίνει υψηλά επιτόκια επί μακρόν, γεγονός το οποίο είναι «κακά νέα» για τις μετοχές.
Πτώση καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στο -4% στα 36,90 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 84,61 δολ. το βαρέλι στο -1,4% και το αμερικανικό αργό στα 82,97 δολ. το βαρέλι στο -1,48%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%..
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,70%, ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο -1,27% ( 31,89 δολ. ).
Απαξίωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Η Εθνική έκλεισε στα 5,08 ευρώ, με πτώση -1,44% και όγκο 987 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,65 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2280 ευρώ, με πτώση -0,88%, με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6880 ευρώ, με πτώση -0,88%, με όγκο 1,55 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με πτώση -2,24% και όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,20 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 215 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 531 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 2,94 ευρώ,με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,98 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 540 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με πτώση -7,54% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις -5% σε Τέρνα Ενεργειακή
Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ισχυρές πιέσεις στην Τέρνα Ενεργειακή -5% και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα , Μοtor Oil...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Jumbo, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,18 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση στα 9,38 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,61 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,26 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 5,70 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,09 ευρώ, με πτώση -1,09% και αποτίμηση 3,49 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,56 ευρώ, με πτώση -1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -4,82% και κεφαλαιοποίηση 1,31 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -5,44% και κεφαλαιοποίηση 1,58 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -2,68% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,92 ευρώ, με πτώση -3,86% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 32,14 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 4,55 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,66 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 632 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,8950 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,30% - Το spread με την Γερμανία στις 140 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/10 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνη.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,0% και το 10ετές ιταλικό 4,88% με το μεταξύ τους spread στις -58 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 88 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,88% ή 88 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -58 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Οκτωβρίου του 2023 στο 4,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/10/2023 στο 2,90%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,33% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,62% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 4,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,12%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών