Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία πριν το τέλος του 2012 ζητά ο Schaeuble... αλλά απαιτείται ένας χρόνος για την εφαρμογή της - Αύριο στο Eurogroup το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης

Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία πριν το τέλος του 2012 ζητά ο Schaeuble... αλλά απαιτείται ένας χρόνος για την εφαρμογή της - Αύριο στο Eurogroup το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης
(upd7)Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία πριν τα τέλη του 2012 ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin, με μοναδικό θέμα συζήτησης την τραπεζική ένωση.
Ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για την τραπεζική ένωση πριν τα Χριστούγεννα, η εφαρμογή του μηχανισμού εποπτείας υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο....
Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του ο Schaeuble τόνιζε κατηγορηματικά: Χρειαζόμαστε ομοφωνία για να υπάρξει συμφωνία στην τραπεζική εποπτεία. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει συμφωνία...
Στο μεταξύ, κοινή πρόταση στην κατεύθυνση της σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης καταθέτουν στο σημερινό Ecofin, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, ΕΚΤ και ΕΕ καταθέτουν σχέδιο για πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών της τραπεζικής εποπτείας και της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με νέο ευρωπαϊκό έγγραφο.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, η ΕΚΤ θα έχει περιορισμένες εξουσίες όσον αφορά στην εποπτεία των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό έγγραφο αποκαλύπτει πως τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ θα έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο στην ΕΚΤ, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Προς συμβιβασμό για την τραπεζική εποπτεία ή όχι;
Τα δημοσιεύματα φαίνεται πως επιβεβαιώνονται από τις δηλώσεις που παραχώρησε πριν από λίγο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται μεγάλη πρόοδος για την τραπεζική ένωση κι ενδεχομένως συμφωνία, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.
Σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, έχει διαρρεύσει draft για συμβιβασμό ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία για την τραπεζική εποπτεία. Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis De Guindos, διεμήνυσε ότι πρέπει να διαχωριστεί η τραπεζική εποπτεία από τη νομισματική πολιτική.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα εποπτεύει απευθείας όλες τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, αλλά και τις τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατική στήριξη.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, πρόκειται συνολικά για 60-150 τράπεζες στην Ευρώπη. Το Ecofin θα συζητήσει και τα κριτήρια, δηλαδή αν η επιλογή θα γίνει με βάση τα έσοδα να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, ή αν θα πρέπει να ανέρχονται στο 20% του κρατικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, οι μικρότερες τράπεζες θα επιβλέπονται από τις εθνικές εποπτικές αρχές, αλλά η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να τους δίνει οδηγίες και να αναλαμβάνει την εποπτεία όταν χρειάζεται.
Η συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι, ανοίγει το δρόμο για να υπάρξει μια συνολικότερα συμφωνία στη συνεδρίαση του Ecofin. Ωστόσο, δε λείπουν οι αντιδράσεις από χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Σουηδία: Δεν «βλέπει» συμμετοχή στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε. – Συμπλέει με τη Μ.Βρετανία
Τη βρετανική γραμμή πλεύσης φαίνεται πως θα ακολουθήσει η Σουηδία, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Σουηδία – αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο εκτός Ευρωζώνης – έχει εκφράσει κυρίως μέσω του υπουργού Οικονομικών, Anders Borg τις έντονες αντιρρήσεις της στην προοπτική της τραπεζικής ένωσης στην Ε.Ε., καθώς διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για τα περιορισμένα δικαιώματα που η ένωση αυτή θα δίνει στα μη μέλη της Ευρωζώνης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Borg εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι η Σουηδία δεν θα συμμετάσχει στην τραπεζική ένωση τουλάχιστον για το «προβλέψιμο» μέλλον, υπογραμμίζοντας πάντως πως θα ήταν πρόθυμος να στηρίξει το σχέδιο της εποπτείας υπό τον όρο ότι τα κράτη μη μέλη της Ευρωζώνης θα προστατεύονται στην ψηφοφορία για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στον φορέα δηλαδή που συντονίζει τις εργασίες ανάμεσα στις εθνικές εποπτικές αρχές.
Συνέπεια αυτής της στάσης της Σουηδίας είναι η Μ.Βρετανία να βρίσκει στο πλευρό της ένα εξαιρετικά δυνατό σύμμαχο ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάση της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να κυριαρχήσει στον καθορισμό των τεχνικών κανονισμών της Ε.Ε., όταν αυτή θα αναλάβει τον εποπτικό της ρόλο.Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σουηδού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε πως αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μια λυπηρή ημέρα.

Στο Eurogroup της Πέμπτης το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο αυριανό Eurogroup, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Olli Rehn.
Ο Simon O’ Conor, αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, τα οποία εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα συζητηθούν, επίσης, στο αυριανό Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, P. Moscovici, χαρακτήρισε πολύ καλές τις προοπτικές μιας έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης στο αυριανό Eurogroup.
Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων πήγε καλά, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, δήλωσε ότι πιθανότατα η Ελλάδα θα λάβει αύριο το «πράσινο φως» για τη δόση.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου haircut στο ελληνικό χρέος. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση το 2014.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης