Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιθανότερο το σενάριο επιμήκυνσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Goldman Sachs

Πιθανότερο το σενάριο επιμήκυνσης της βοήθειας προς την Ελλάδα θεωρεί η Goldman Sachs
Πιθανότερο θεωρεί το σενάριο επιμήκυνσης της βοήθειας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Goldman Sachs στην τελευταία 16σελιδη έκθεση της για την Ελλάδα με τίτλο “Greece: The progress so far, the road ahead”, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να υπάρξει μία “εθελοντική” αναδιάρθρωση χρέους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση βαθιάς ύφεσης με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, και σε ένα δύσκολο περιβάλλον εύρεσης κεφαλαίων. Με τη μεγάλη στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτό διαφαίνεται από τα πολύ ενθαρρυντικά σημάδια προόδου που επιδεικνύει στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η Goldman Sachs. Ωστόσο, προσθέτει ότι δρόμος είναι μακρύς ακόμη, με το σοβαρό εμπόδιο της συρρίκνωσης των εσόδων, η οποία από ότι εκτιμάται θα επιδεινωθεί το 2011. Δεδομένης και της μείωσης της κατανάλωσης, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες για να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος.
Το τελευταίο διάστημα, τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζονται να αποδίδουν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των υπολοίπων ομολόγων, ανατρέποντας πλήρως την εικόνα που υπήρχε μόλις πριν από έξι μήνες. Στην ανατροπή αυτή βοήθησε και η δήλωση του Κινέζου προέδρου Wen Jiabao, ο οποίος μερικές εβδομάδες πριν είχε δηλώσει τη διάθεση της χώρας του να καλύψει μέρος των μελλοντικών εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.
Παρόλα αυτά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι ο ήδη αδύναμος κλάδος της ιδιωτικής κατανάλωσης δε θα βελτιωθεί πριν από το μέσο του 2011, γεγονός που θα καταστήσει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος από την κυβέρνηση σημαντικά δύσκολους. Το ίδιο ισχύει και για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς οι αρνητικές προοπτικές της ύφεσης ανακόπτει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Εάν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, είναι η προοπτική ότι η χαμηλή ζήτηση θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών, επιδρώντας θετικά στο ισοζύγιο εμπορικών και τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Μάλιστα, αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, αγκάθι παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός, εξαιτίας κυρίως της ραγδαίας αύξησης της φορολογίας που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή δε βοηθά καθόλου την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας, παρόλο που έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα, η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή αναμένεται να έλθει αργότερα από ότι αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με την έκθεση.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί εδώ ότι οι εκτιμήσεις της Goldman, κάνουν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το γ' 3μηνο του 2011, όταν και αναμένει το ΑΕΠ να αυξηθεί 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός αναμένει να κορυφωθεί στο τέλος του έτους, και να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τις αρχές του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης