Η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών τελείωσε για την ώρα, με την ανοδικότητα να εξασθενεί ...
μονάδες, με την πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικό πρόσημο, απορροφώντας όμως τις αρχικές πιέσεις με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές.
Επιφυλακτικότητα επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια με επίκεντρο την προγραμματισμένη τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται και θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Αναλυτικά, στις τράπεζες πτωτικά έκλεισαν Εθνική -0,96% και Πειραιώς -0,44% ενώ ανοδικά Eurobank +0,88% και Alpha Bank +0,46%..
Σε διάστημα μόλις δύο ημερών το fund Qube Research Qube Research & Technologies Limited άνοιξε και μείωσε τη short θέση στην Εθνική Τράπεζα στο 0,46% από 0,52% μία ημέρα νωρίτερα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Quest -2,82%, Sarantis -1,59%, Ελλάκτωρ -1,32%...ενώ ανοδικά έκλεισαν Cenergy +1,46%, ΟΤΕ +0,85%, Motor Oil +0,76%...
Η πλησιέστερη αντίσταση της αγοράς οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες ενώ στην ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.195 και 1.175 μονάδων ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Η ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών συντελέστηκε με αφορμή τη διάθεση του 9% της Alpha Βank στην Unicredit στα 1,39 ευρώ από το ΤΧΣ αλλά και την τεράστια υπερκάλυψη για το 22% της Εθνικής στα 5,30 ευρώ.
Η πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών τελείωσε για την ώρα, ενώέχει αρχίσει να διαφαίνεται η εξασθένιση της ανοδικότητας..
Το επόμενο placement έχει σχεδιαστεί για Μάρτιο 2024 και θα αφορά το 27% της Πειραιώς και θα πραγματοποιηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκε το placement της Εθνικής τράπεζας.
Απομένει ένα 18,39% της Εθνικής το δεύτερο πακέτο και το 72% της Attica bank που ως ποσοστό θα μειωθεί στο 33% περίπου μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια και HSBC.
Θεωρούμε ότι το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς με όρους P/BV θα είναι καλύτερο σε σχέση με την Εθνική και Alpha bank… οπότε η διοίκηση της Πειραιώς θα πιστωθεί ότι ενώ η Πειραιώς είχε ένα ένδοξο παρελθόν, που μετατράπηκε σε σκοτεινό… δεν βγήκε απλά στο φως αλλά θα βρεθεί στο επίκεντρο ως η πιο καλή ιδιωτικοποίηση βάση αποτίμησης... τηρουμένων πάντα των παραμέτρων…
Η Πειραιώς πήρε σχεδόν 10 δισεκ. κεφάλαια από το κράτος – χωρίς να αναφέρουμε το funding gap την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των υπό συγχώνευση καλών τραπεζών που εξαγοράστηκαν.
Ο Μεγάλου όμως θα έχει να πει στο ΤΧΣ και στην αγορά ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή αποτίμηση και αυτό το θεωρούμε περίπου δεδομένο ότι θα επιτευχθεί…
Η Πειραιώς θα αποτελέσει το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης… τελευταία αλλά και η πιο τυχερή και σίγουρα με την καλύτερη αποτίμηση με όρους P/BV ως προς το τίμημα που θα πάρει ο πωλητής δηλαδή το ΤΧΣ.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,66%, ο FTSE 25 με κέρδη +0,69% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με άνοδο +0,20%.
Το fund Helikon σχεδιάζει να αποχωρήσει από Ελλάδα με κέρδος 500 εκατ. από αρχές 2024
Το fund Helikon όπως και άλλα του είδους τους… στηρίζουν την επενδυτική τους στρατηγική πάνω σε ένα διαχρονικά αποδοτικό μοντέλο…επενδύουν σε κατεστραμμένες οικονομίες και στα πρόθυρα χρεοκοπίας εισηγμένες εταιρίες… και ποντάρουν στην ανάκαμψη τους….
Η ιστορία ανάκαμψης των τραπεζών, της ΔΕΗ και άλλων εταιριών δεν άφησε ασυγκίνητο το Helikon το οποίο έχει 5 με 6 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα…
Η αξία των συνολικών επενδυμένων θέσεων του Helikon φθάνει το 1 δισεκ. και η απόδοση σωρευτικά στα 5 με 6 χρόνια φθάνει τα 500 εκατ ευρώ.
Θυμίζουμε ότι κατέχει το 5,08% της Eurobank, το 6,97% της ΔΕΗ, το 9,37% της Πειραιώς και το 9,98% των mezzanine ομολόγων της τιτλοποίησης Sunrise και επίσης διαθέτει και ακόμη ελάχιστες θέσεις με ποσοστά κάτω του 5%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2024 θα είναι έτος αποεπένδυσης ίσως όχι για όλους και σίγουρα όχι για την Πειραιώς αφού θα κρατήσει τις μετοχές άπαξ και το ΤΧΣ θα πουλήσει το 27%, το στρατηγικό του ποσοστό.
Το Helikon θα πουλήσει αργά τις μετοχές της Πειραιώς…
Θα προηγηθούν άλλες τράπεζες και εταιρίες στις οποίες διαθέτει επενδυτικές θέσεις…
Η αποχώρηση του Helikon από την Ελλάδα αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη…
Αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα – για αυτούς που ξέρουν – είναι μια μπερδεμένη αγορά.
Λόγω της αναβάθμισης της οικονομίας δεν είναι ακριβώς αναδυόμενη – τυπικά είναι αναδυόμενη emerging market – αλλά δεν είναι και ώριμη (development) θα αναβαθμιστεί κάποια στιγμή το 2025 ή 2026.
Ως ώριμη αγορά θα έχει μικρότερο ειδικό βάρος… στους δείκτες της MSCI.
Επειδή λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε μια μεταβατική φάση… εντούτοις με όρους ανάκαμψης έχει απομακρυνθεί από την ζοφερή περίοδο της χρεοκοπίας και την τελευταία 5ετία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Οπότε τα funds που τοποθετούνται για να εκμεταλλευτούν το κύκλο του recovery… κάνουν απολογισμό και σταδιακά θα ξεκινήσουν τις ρευστοποιήσεις… θα φύγουν από Ελλάδα και θα πάνε Αργεντινή π.χ. εάν πειστούν από το νέο αφήγημα…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01%.
Περί τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις σε Alpha Bank +1,18%, Eurobank -1,09%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,86%.
Περί τις 13;30 οι ήπιες πιέσεις στις τράπεζες επεκτάθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, με Τιτάν -1,65%, ΕΛΠΕ -1,53%, Coca Cola -1,27%.. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,14% στις 1.258 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.262,42 μονάδες και χαμηλό τις 1.251,50 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,44 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 18,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,44 εκατ. ευρώ και όγκου 640 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 220 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ και η Εθνική 262 χιλ. τεμάχια αξίας 1,62 εκατ. ευρώ.
Ο OTE 35 χιλ. τεμάχια αξίας 452 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 8,7 χιλ. τεμάχια αξίας 127,9 χιλ.ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 500 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 260 χιλ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 42 χιλ. τεμάχια αξίας 89 χιλ. ευρώ και η Epsilon Net 2,4 χιλ. τεμάχια αξίας 24,2 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.258 μονάδες με πλησιέστερη στήριξη τις 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.195 μονάδων (απλός) και των 1,175 (εκθετικός ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.061 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1. 000 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 944 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 922 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,78% - Το spread με την Ιταλία στις -59 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή των επενδυτών στις πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς προσπαθούν από τη μια να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό με την επιθετική νομισματική πολιτική και από την άλλη οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους δανεισμού με άμεσο τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση.
Εν τω μεταξύ, long θέσεις συστήνει στους επενδυτές να ανοίξουν η Societe Generale, έναντι των ιταλικών, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν την προοπτική των ελληνικών τίτλων στις αγορές.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,78% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -59 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,49% και το 2ετές στο 4,94%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's στέλνοντας την σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Fitch έρχεται και αυτή την 1η Δεκεμβρίου 2023 να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,85% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 47 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 47 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 24/11 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την προγραμματισμένη τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την προσοχή τους εστίασαν στις περιφερειακές εξελίξεις μετά την εκτόξευση άλλου κατασκοπευτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς τον ως πράξη αυτοάμυνας.
Επίσης οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία ανάγνωση για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, καθώς και τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών της χώρας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία ανήλθε στο 3,3% τον Οκτώβριο, αυξημένος από 3,0% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, αλλά υποχώρησε ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες,
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας σημείωσε μικρή βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στο 51,7, σημειώνοντας άνοδο από το 51,6 του Οκτωβρίου, σύμφωνα με την S&P Global στην έκθεσή της.
Εν τω μεταξύ, η μεταποίηση επιδεινώθηκε και παρέμεινε στην περιοχή συρρίκνωσης, με τον PMI να πηγαίνει από το 48,7 του περασμένου μήνα στο 48,1.
Ο σύνθετος PMI, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στους δύο προαναφερθέντες τομείς, ήταν κάπως ουδέτερος στο 50,0, υποχωρώντας από το 50,5 του Νοεμβρίου.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,54%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,68%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,96%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,73% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,17%.
Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Επιφυλακτικότητα καταγράφεται σήμερα 24/11 με επίκεντρο τα στοιχεία από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε προσαρμοσμένη ως προς τις τιμές βάση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Η έκθεση για το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας δημοσιεύεται επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης.
Επίσης η χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη PMI που ανακοινώθηκε χθες 23/11 για την Ευρωζώνη έδειξε ότι μπορεί να αυξήθηκε στο 47,1 από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου (46,5), ωστόσο παραμένει σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να κρατούν τα σενάρια για πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη αλλά το θετικό είναι ότι περιορίζονται τα σενάρια για νέα αύξηση των επιτοκίων.
Ήπια πτώση -0,20% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου στα 46,75 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, η τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 81,25 δολ. το βαρέλι στο -0,20% και του αμερικανικού αργού στα 76,15 δολ. το βαρέλι στο -1,20%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,25%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο -0,25% και το ETF GREC στο +1,2% ( 37,24 δολ. ).
Οι αγορές στην Wall Street θα κλείσουν νωρίτερα λόγω Black Friday (21:00 ώρα Ελλάδος ).
Άτονες κινήσεις στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές
Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,1780 ευρώ, με πτώση -0,96% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,65 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5370 ευρώ, με άνοδο +0,46%, με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1360 ευρώ, με πτώση -0,44%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,92 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6645 ευρώ, με άνοδο +0,88%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,37 ευρώ, με άνοδο +2,5%, με όγκο 102,7 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 543 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,09 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,92 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 596 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 297 δισ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Quest -2,82%, Sarantis -1,59%, Ελλάκτωρ -1,32%...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Cenergy +1,46%, ΟΤΕ +0,85%, Motor Oil +0,76%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,20 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση στα 9,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,85% και αποτίμηση 5,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -0,55% και αποτίμηση 5,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 4,01 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,18 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,38 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 1,78 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,82 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,78 ευρώ, με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,30 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 5,19 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,86 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8000 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 675 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,7550 ευρώ, με πτώση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 149 εκατ. ευρώ.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,78% - Το spread με την Γερμανία στις 115 μ.β.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/11 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,78% και το 10ετές ιταλικό 4,37% με το μεταξύ τους spread στις -59 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -59 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 51 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπια βελτίωση καταγράφονται σήμερα 24/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Νοεμβρίου του 2023 στο 4,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/11/2023 στο 2,63%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,00% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,27% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,62% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,72%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών