Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιδοτήσεις 456 εκατ. ευρώ υπέρ μικρομεσαίων από το ΕΣΠΑ - Ανοίγει στις 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα για επενδύσεις σε εμπόριο, τουρισμό, υπηρεσίες και μεταποίηση - Στο 40-60% η δημόσια συμμετοχή - Από τα μέσα του 2013 οι πρώτες πληρωμές

Επιδοτήσεις 456 εκατ. ευρώ υπέρ μικρομεσαίων από το ΕΣΠΑ - Ανοίγει στις 14 Ιανουαρίου το πρόγραμμα για επενδύσεις σε εμπόριο, τουρισμό, υπηρεσίες και μεταποίηση - Στο 40-60% η δημόσια συμμετοχή - Από τα μέσα του 2013 οι πρώτες πληρωμές
Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναθέρμανση της καθηλωμένης επενδυτικής δραστηριότητας στην αγορά επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης «ξεκλειδώνοντας» από τις 14 Ιανουαρίου κεφάλαια ύψους 456 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία προορίζονται να διατεθούν με τη μορφή επιδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Το πρόγραμμα ανοίγει έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση και αναμένεται με αδημονία από τους «στεγνούς» από ρευστότητα μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό των εταιρειών τους αλλά δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Η επιτυχία του, ωστόσο, είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντλήσουν δανεικά κεφάλαια από τις τράπεζες ώστε να καλύψουν την ίδια συμμετοχή τους. Λύσεις στην πρόσβαση των μικρομεσαίων σε «φτηνό» δανεικό χρήμα μπορούν να προσφέρουν τα προγράμματα εγγυοδοσίας του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, τα οποία εν πολλοίς παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, η υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει στις 14 Ιανουαρίου και η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή για 2 μήνες μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ άλλο τόσο θα διαρκέσει η περίοδος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων. Στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών και επιδοτεί με ποσοστό 40-60% δαπάνες για επενδύσεις βελτίωσης κτιρίων και εγκαταστάσεων, αγορές εξοπλισμού-μηχανημάτων, συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, συστημάτων αυτοματοποίησης, έξοδα προβολής–διαφήμισης, αγορά λογισμικού, λειτουργικά έξοδα κ.ά
Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) κυμαίνεται από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες υπηρεσιών.
Λεπτομέρειες για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) θα γίνουν γνωστές κατά την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος και αφού καθοριστούν πρώτα από τις ίδιες τις περιφέρειες της χώρας.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης