Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 5 διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από τις 1.300 μονάδες, με επόμενο στόχο την ανάκτηση των 1.350 μονάδων
Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με Alpha Bank +1,68%, Εθνική +1,52% και Eurobank +0,62%.
Οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Πειραιώς που σχεδιάζει placement το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 27% στα 4 ευρώ... παραμένουν στάσιμες και δεν θα εκπλήξουν με τις αποδόσεις τους στο χρηματιστήριο, μην περιμένετε πολλά από τις τραπεζικές μετοχές…
Επίσης, η Τρ.Πειραιώς πρόκειται να εκδώσει 10ετές ομόλογο, κατηγορίας Tier 2 και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το αρχικό επιτόκιο θα ξεκινήσει από 7,5%.
Επίσης, προχωρά και σε επαναγορά του ομολόγου 400 εκατ. ευρώ με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2029.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΕΛΧΑ +4,5%, Viohalco +4,14%, Jumbo +3,84%, ΓΕΚ Τέρνα +3,35%..ενώ υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ -1,32%, Αutohellas -1,23%, ΕΛΠΕ -0,95%....
Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της ΕΛΧΑ καθώς καταγράφει κέρδη από την αρχή του 2024 +19,19% ενώ το 2023 έκλεισε με άνοδο μόλις 14,20%.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο και η εταιρεία με το 4% των ελληνικών εξαγωγών σε προϊόντα αλουμινίου και χαλκού εξαρτάται, κυρίως, από την θετική πορεία των οικονομιών της Ευρώπης ύστερα από μείωση των επιτοκίων. Στο 9μηνο μείωσε το χρέος της, στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει και στο υπόλοιπο διάστημα της χρονιάς.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 5 διαδοχικές συνεδριάσεις πάνω από τις 1.300 μονάδες με επόμενο στόχο την ανάκτηση των 1.350 μονάδων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν έχει βάθος, είναι ασήμαντο, αδύναμο, περιφερειακό μπορεί να αναφέρεται στις αναλύσεις των ξένων οίκων αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι με τζίρους 80 εκατ ημερησίως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι παντελώς αδιάφορη…
Πολλές φορές οι αρχές εστιάζουν στην θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου όλα αυτά είναι δευτερευούσης σημασίας.
Σε διεθνή περιορίζονται οι προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ μετά την ευφορία που επικράτησε στο τέλος του 2023 και οδήγησε σε ράλι τις αγορές ομολόγων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε κάτω από το 3% ενώ στη συνέχεια σκαρφάλωσε πάνω από το 3,3% όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης μετά την κλιμάκωση του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου
Οι αναλυτές επανεκτιμούν τις προβλέψεις τους για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες αν και αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν στην πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσει 11 Απριλίου 2024 και όχι 6 Ιουνίου 2024 καθώς η είναι εμφανής η επιβράδυνση στα όρια της τεχνικής ύφεσης στην Γερμανία και σε άλλες χώρες αλλά και η οικονομική κόπωση στην Ευρώπη…
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αλλά λόγω υψηλών αποθεματικών και ρευστότητας ακόμη δεν έχει γίνει τόσο εμφανές.
Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλική οικονομία… αλλά και άλλες χώρες που στηρίζονται στην ενεργοβόρο βιομηχανία…
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου αλλά και το κόστος ναυτιλίας στην Ευρώπη.
Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ένα νέο αφήγημα… όμως τι μπορεί να περιλαμβάνει το αφήγημα;
1)Ο τζίρος πρέπει να αυξηθεί στα 250 με 300 εκατ από 80 εκατ ημερησίως…με μεγάλο όγκο να πραγματοποιείται στις δημοπρασίες
2)Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών.
Μόνο όταν οι τράπεζες απελευθερωθούν και προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών π.χ. έως το 5% ή 8% του μετοχικού τους κεφαλαίου θα δούμε υποστήριξη στις μετοχές και αύξηση τζίρων
3)Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται πολλούς ενεργούς μικρομετόχους…
Ο μικρομέτοχος για να μπορεί να επενδύει στο χρηματιστήριο σημαίνει ότι υπάρχει πλεόνασμα πλούτου στην κοινωνία οπότε το επενδύει στο χρηματιστήριο.
Στο παρελθόν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής το είχαν μικρομέτοχοι και σήμερα το κατέχουν 7% με 8%.
4)Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται deals δηλαδή χρειάζεται επιχειρηματικές συμφωνίες που σημαίνει ότι υπάρχει οικονομικό υπόβαθρο για να υπάρξουν deals.
5)Χρειαζόμαστε πολύ ισχυρούς short επενδυτές, μια αγορά για να είναι βιώσιμη και όχι περίγελος πρέπει να μπορεί να επιτρέπει σε όλες τις δυνάμεις να κερδοσκοπούν είτε ανοδικά, είτε πτωτικά.
Ότι δεν ανεβαίνει στο χρηματιστήριο μπορεί να σορταριστεί κοινώς μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις που θα ποντάρουν στην πτώση, απόλυτα υγιές και φυσιολογικό…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,16% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,01%.
Λίγο μετά τις 11:30, με μικρές απώλειες στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,28% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,06%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Πειραιώς, με άνοδο πάνω από +3,5%,αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΕΛΧΑ και Viohalco άνω του +4%, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα πλησίον του +4% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στο +1,59% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,44% στις 1.330 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.330,68 μονάδες και χαμηλό τις 1.310,87 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,54 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος στα 28,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,6 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,54 εκατ. ευρώ και όγκου 3,14 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 3,23 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας
777 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,45 εκατ. τεμάχια αξίας 2,34 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 336 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 471 χιλ. ευρώ, η Jumbo 63,8 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΧΑ 50 χιλ.τεμάχια αξίας 111 χιλ. ευρώ, η Viohalco 25 χιλ. 149 χιλ. ευρώ και η Intralot 275 χιλ. τεμάχια αξίας 413 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.330 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 1.325 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 1.350 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων και ακολουθούν οι 1.250 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 1.222 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.201 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.094 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.100 – 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.025 μονάδες και ακολουθούν οι 1000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 973 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 956 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Σταθεροποίηση στο 10ετές ελληνικό στο 3,30% - Το spread με την Ιταλία στις -53 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ απορροφήθηκαν και οι αρχικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη.
Το κλίμα έχει αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα μετά και την κλιμάκωση του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου του 2023, στην Ευρωζώνη, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο του 2024.
Λίγο πριν το κλείσιμο του 2023, οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και δεν πρόκειται να αυξήσουν άλλο τα επιτόκια αλλά και ότι θα προχωρήσουν νωρίτερα απ' ότι αναμενόταν, σε μειώσεις επιτοκίων, ωστόσο πολλοί αναλυτές δείχνουν να επανεκτιμούν τις προβλέψεις τους για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% και το 10ετές ιταλικό 3,83% με το μεταξύ τους spread στις -53 μονάδες βάσης.
Αγορές καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,01% και το 2ετές στο 4,36%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,30%, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Τι θα συμβεί εάν η Εθνική επαναγοράσει το 5% με 8% των ιδίων μετοχών και το διαγράψει;
Η Εθνική τράπεζα έχει θέσει ένα στόχο να περάσει στην πρώτη θέση των αποτιμήσεων ήδη απέχει οριακά από την Eurobank που σταθερά διατηρεί την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Λόγω της μεγάλης κεφαλαιακής της βάσης η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να επαναγοράσει το 5% με 8% των ιδίων μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάποια στιγμή στο β΄ 6μηνο 2024.
Σε τρέχουσες τιμές το 5% με 8% της Εθνικής αποτιμάται 291 εκατ και το 8% 467 εκατ ευρώ.
Η Εθνική μπορεί να διαθέσει αυτά τα ποσά με άνεση χωρίς επίδραση στην κεφαλαιακή της βάση και να επαναγοράσει τις ίδιες μετοχές από το ΤΧΣ που διαθέτει ακόμη 18,39% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική διαθέτει 914,715 εκατ μετοχές και εάν πάρουμε ως παράδειγμα το 5% σημαίνει 45,73 εκατ μετοχές
Διαγράφοντας τα 45,73 εκατ μετοχές ουσιαστικά ενισχύεται η εσωτερική αξία και η κεφαλαιοποίηση αφού λιγότερες μετοχές θα αντιστοιχούν στην θεωρητική χρηματιστηριακή αξία…
Με την ενίσχυση της κερδοφορίας και την επαναγορά των ιδίων μετοχών η Εθνική πιστεύει ότι μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων…
Κανείς δεν θα επικρίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γιατί ήδη έχει πουλήσει το 22% σε επενδυτές.
Η Εθνική θα διευκολύνει τα σχέδια του ΤΧΣ και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τους ιδιώτες μετόχους της που θα δουν υψηλότερη αξία…
Το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το θέμα αυτό, είναι ακόμη πολύ νωρίς αλλά υπάρχει βάσιμη πιθανότητα να το δεχθεί…
Μια σοβαρή παρατήρηση από το BN (bankingnews) η μετοχή της Εθνικής θα γράψει 7 ευρώ και μετά θα πωλήσει το ΤΧΣ, αυτή θα είναι η ελάχιστη τιμή… μπορεί και υψηλότερα αλλά όχι κάτω από 7 ευρώ.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 8/1 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τις τελευταίες εκθέσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI)
Αναλυτικά ο πληθωρισμός του Τόκιο για τον Δεκέμβριο αναμένεται αύριο Τρίτη 9/1, στην Αυστραλία ο ΔΤΚ θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 10/1 και η εβδομάδα θα κλείσει με τον πληθωρισμό στην Κίνα την Παρασκευή 12/1 Αναλυτικά, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -1,42%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -1,93%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,40% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -050%
Οι αγορές της Ιαπωνίας είναι κλειστές λόγω αργίας.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 8/1 στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τα νέα οικονομικά στοιχεία σε Ευρωζώνη και Ε.Ε..
Ειδικότερα, το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία πτώση 0,3% τον Νοέμβριο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ και 1,0% στην ΕΕ.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο αρνητικό 15 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο.
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) ενισχύθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στις 96,4 μονάδες. Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη την ΕΕ, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στις 95,6.
Εν τω μεταξύ, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΔΕΙ) αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε μηνιαία βάση, στις 102,8 στη ζώνη του ευρώ και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις 102,4 στην ΕΕ.
Βουτιά -8,7% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο 31,54 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 75,44 δολ.το βαρέλι στο -4,2% και του αμερικανικού αργού στα 70,30 δολ. το βαρέλι στο -4,7% καθώς η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μειώσει τις τιμές του αργού για όλες τις περιοχές λόγω των χαμηλότερων παγκόσμιων τιμών του αργού πετρελαίου και της αυξημένης παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,25%.
Αναλυτικά, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο +1,81% ( 37,98 δολ. ).
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +3%
Ανοδικά έκλεισαν τελικά οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,5480 ευρώ, με άνοδο +1,52% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,99 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5760 ευρώ, με άνοδο +1,68% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,40 ευρώ, με άνοδο +3,34%, με όγκο 3,08 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,25 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6230 ευρώ, με άνοδο +0,62%, με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,02 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,73 ευρώ, με πτώση -0,26%, με όγκο 45 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 570 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,39 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,80 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε τα 14,8 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 294 δισ.ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΕΛΧΑ +4,5%, Viohalco +4,14%, Jumbo +3,84%, ΓΕΚ Τέρνα +3,35%..
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ -1,32%, Αutohellas -1,23%, ΕΛΠΕ -0,95%....ΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,95 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση στα 10,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,89 ευρώ, με άνοδο +1,60% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,37 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 5,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,05 ευρώ, με άνοδο +1,18% και αποτίμηση 4,6 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 21,70 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +2,52% και κεφαλαιοποίηση 1,93 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,32 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,84 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 25,44 ευρώ, με άνοδο +3,84% και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,70 ευρώ, με άνοδο +2,5% και κεφαλαιοποίηση 5,39 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,96 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 635 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ, με άνοδο +4,5% και κεφαλαιοποίηση 827 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,6350 ευρώ, με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 145 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,30% - Το spread με την Γερμανία στις 114 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ απορροθήκαν οι αρχικές πωλήσεις στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% και το 10ετές ιταλικό 3,83% με το μεταξύ τους spread στις -53 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 68 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -53 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 38 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Ιανουαρίου του 2024 στο 3,83%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/1/2024 στο 2,16%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,48% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,92% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,14% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,24%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών