Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Merit: Οι πέντε λόγοι αντιστροφής του κλίματος στο ΧΑ

Merit: Οι πέντε λόγοι αντιστροφής του κλίματος στο ΧΑ
O φετεινός Οκτώβριος  αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου με κέρδη μέχρι και το κλείσιμο της Τρίτης της τάξεως του 9,31%. O Οκτώβριος είναι μόλις ο τρίτος μήνας με κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο για το 2010 μετά τον Ιούλιο (+17,73%) και το Μάρτιο (+8,07%).
Oι λόγοι που συντέλεσαν σε αυτό το μίνι ανοδικό ράλλυ μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
- Πτώση του spread των 10ετών ομολόγων μέχρι και τις 650 μονάδες βάσης ακολουθούμενη από δηλώσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους και από αξιωματούχους.
- Η πτώση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για πιο γρήγορη από την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, αφού και οι ενδείξεις από τους τίτλους σύντομης διάρκειας ήταν θετικές.
- Επίσης, η πτώση των spreads, εκτός από μια θετική επίδραση στα αποτελέσματα τους, ΄ξεκλειδώνει΄ αρκετή ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ενώ υπάρχουν κάποιες πρώτες κινήσεις για το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς.
- Τέλος, δημιουργήθηκαν ισχυρές προσδοκίες για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτή του Κατάρ στο Ελληνικό και το σύνολο των κινεζικών επενδύσεων.
Πρωταγωνίστριες σε αυτή την ανοδική κίνηση ήταν οι τράπεζες αλλά και εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η Μοτορ Οιλ, ο Ελλάκτωρ και η Τέρνα Ενεργειακή για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.
Μολαταύτα, η συνεδρίαση της Τρίτης έθεσε κάποιες σοβαρές αμφιβολίες για τη συνέχιση του ανοδικού καναλιού, που επιβεβαιώνονται στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει τις 1650 μονάδες με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο στόχος των 1680 μονάδων και να αναζητούνται πλέον οι στηρίξεις του. Σημαντικό σημείο στήριξης σε πρώτη φάση μπορεί να θεωρηθεί πλέον αυτό των 1571 μονάδων που αν διασπαστούν θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα επίπεδα στην ζώνη
των 1540-1550, τα οποία διασπάστηκαν ανοδικά με δυσκολία την προ-προηγούμενη εβδομάδα.
Η διαφαινόμενη αντιστροφή του κλίματος οφείλεται σε μια σειρά από λόγους όπως: α) Τα spreads δεν κατάφεραν να σταθεροποιηθούν κάτω από τις 700 μονάδες, β) Η πιθανότητα εκλογών δημιουργεί υποψία πολιτικής αστάθειας που δεν αρέσει καθόλου σε ξένους επενδυτές. Εκτίμηση μας είναι ότι μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στη χώρα θα οδηγήσει την αγορά για μια ακόμη φορά στις 1450 μονάδες, γ) Η πιθανότητα αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 σε επίπεδα μεταξύ του 15-16% δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στη κυβέρνηση με επίκεντρο το έλλειμμα του 2010, τη στιγμή που τα στοιχεία για τα έσοδα του 2010 ως τώρα είναι αποθαρρυντικά, δ) Η φημολογία για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που φέρεται ότι κρίνονται αναγκαίες από την ΕΚΤ για να εγκρίνει συγχωνεύσεις των τραπεζών και ε) Η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με τη ματαίωση σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτή του Κατάρ στον Αστακό.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στη μετοχή της ΕΤΕ που περνάει το crash test της εισαγωγής των νέων μετοχών με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και στη μετοχή της Coca Cola 3E που ξεκίνησε το χορό των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου με μάλλον αναμενόμενα μεγέθη.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Με οδηγούς το παρασκήνιο πριν τη σύνοδο των G20 και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών συνεχίζεται η ανοδική μεν, νευρική δε, πορεία των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας σε προηγούμενα σχόλιά για βραχυπρόθεσμου ανοδικού momentum.
Συγκεκριμένα, στον τομέα των αποτελεσμάτων των εταιρειών του S&P 500, από τις 192 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, 152 (79,2%) ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, 13(6,8%) ήταν ίδιες και μόνο 27(14%) ήταν κατώτερες.
Σημάδι επίσης ανοδικής τάσης από τη μεριά της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί και το γεγονός ότι ο KMO των 50 ημερών του S&P 500 ξεπέρασε τον ΚΜΟ 200 ημερών την Παρασκευή. Επιπροσθέτως θεωρούμε ότι το αναμενόμενο QE2 από τη Fed έχει ήδη προεξοφληθεί τόσο στην αγορά των μετοχών όσο και στη συναλλαγματική αγορά με τη ραγδαία πτώση του δολαρίου, η οποία όμως φαίνεται να ανακόπτεται τις τελευταίες μέρες.
Εντούτοις, η λεπτομερής ανάγνωση των αποτελεσμάτων καθώς και τα προβλήματα των τραπεζών των ΗΠΑ με τα στεγαστικά δάνεια δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αναλυτικά, η σημαντική αύξηση 28,6% στα κέρδη των εταιρειών εκτός Χρημ/κών Ιδρυμάτων για το Q3/10 σε σχέση με το Q3/09 οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και όχι στην αύξηση των πωλήσεών τους αφού αυτές αυξήθηκαν πολύ λιγότερο κατά 10,4%.
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το Q4/10 όπου προβλέπουν μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών στο 11,4% θεωρούμε ότι μια επικείμενη διόρθωση συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες εάν συνυπολογίσουμε και την ενδεχόμενη ήττα των δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ της 2ας Νοεμβρίου.
Τέλος, καθοριστική σημασία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί η επερχόμενη σύνοδος των G20 και οι αποφάσεις που θα παρθούν κυρίως για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών, καθώς επίσης και για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και πλεονασμάτων των χωρών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης