Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κοντά στα υψηλά 10ετίας, αλλά με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο των 1.370 μονάδων
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κοντά στα υψηλά 10ετίας, αλλά με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει τον επόμενο στόχο των 1.370 μονάδων.
Οι αρχικές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφήθηκαν με σχετική ευκολία, με ορισμένους επενδυτές να αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να λάβουν μέρος στη δημόσια Προσφορά του Ελ. Βενιζέλου..
Σε διεθνή επίπεδο, οι επενδυτές αφομοιώνουν την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ενώ η πρόεδρος Christine Lagarde επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη..
Αναλυτικά στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Eurobank +1,35% και ακολούθησαν Alpha Bank +0,91%, Πειραιώς +0,70% και Εθνική +0,06%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +5,5%, Viohalco +2,81%, ΕΛΠΕ +2,37%...ενώ υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ -1,37%, Quest -0,56%, Aegean -0,34%...
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +1,56%, ο FTSE 25 με κέρδη +1,45% και ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +1,20%.
Επίσης, θετικά είναι τα μηνύματα από το roadshow των ΕΧΑΕ και JP Morgan στην Νέα Υόρκη.
Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση για το 2024 της ελληνικής οικονομίας από την Scope Ratings, σήμερα το βράδυ 26/1.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Οι αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα ήταν προϊόν χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…
Ενθουσιασμένοι στην κυβέρνηση με την Intrakat – Στόχος 6 ευρώ
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή τόνιζε ότι η Intrakat και ο Αλέξανδρος Εξάρχου αναβαθμίστηκαν πολύ στα μάτια της κυβέρνησης μετά… την Θεσσαλονίκη.
Για το έργα στην Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση υπολόγιζαν καθυστερήσεις αλλά το χρονοδιάγραμμα που τους έδωσε ο Εξάρχου τους ενθουσίασε.
Περιφερειάρχης και υπουργοί ήταν ενθουσιασμένοι.
Η μετοχή της Intrakat στα 5 ευρώ και στα 802 εκατ βάζει πλώρη για τα 6 ευρώ που είναι ο νέος στόχος.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις οποίες έχει επενδύσει και ετοιμάζει και νέες μεγάλες επενδύσεις.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τελικά κάτι ξέρει και τα μαζεύει όλα ο Περιστέρης
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πήρε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδος και ακόμη δεν έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Τελικά πίσω από όλο αυτό υπάρχει ένα σχέδιο.
Άπαξ και πληρώνει όλα τα δάνεια του, μαζεύει έσοδα από τα έργα και τις παραχωρήσεις και έτσι μέσω της τμηματικής προσέγγισης προχωρούν οι διαδικασίες.
Αυτό το επιχείρημα πάντως έχει πείσει μια μεγάλη συστημική τράπεζα την μεγαλύτερη και αισθάνεται άνετα με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ως προς την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από Μάρτιο και χωρίς βιασύνη.
H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα βρεθεί στα 15 ευρώ.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη -0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,17%
Στο πρώτο δεκάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες και με την Εθνική στο -2,92% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,48%.
Περί τις 15:00, με επιλεκτικές αγορές σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΕΛΧΑ άνω του +4%, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα πλησίον του +3%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,60%.
Στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από την Eurobank +1,35% ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +0,71%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,59% στις 1.360 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.360,93 μονάδες και χαμηλό τις 1.346,43 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20 εκατ. εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 297 χιλ. τεμάχια αξίας 2,03 εκατ. ευρώ, η Eurobank 239,7 χιλ. τεμάχια αξίας 416,6 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 692 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 500 χιλ. τεμάχια αξίας 3,38 εκατ. ευρώ, η Jumbo 13,2 χιλ. τεμάχια αξίας 353,3 χιλ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 543 χιλ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 18 χιλ. τεμάχια αξίας 252 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 427 χιλ. ευρώ.
Επίσης, διακινήθηκαν δύο πακέτα ομολόγου της Autohellas “OTOELB1” αξίας 1 εκατ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμαχίων.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.360 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.370 και ακολουθούν οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.320 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.283 μονάδες, οι 1.250 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 1.242 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.219 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.146 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.165 μονάδες και ακολουθούν οι 1.180 και οι 1.200 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.100 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.025 και οι 1000 μονάδες.
Η διάσπαση των 1000 μονάδων οδηγεί στην ισχυρή στήριξη των 998 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 980 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Σταθεροποίηση στο 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις -53 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν, ενώ η πρόεδρος Christine Lagarde επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη..
Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει μείωση επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο.
Ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 30 - 31 Ιανουαρίου.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,82% με το μεταξύ τους spread στις -53 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,14% και το 2ετές στο 4,34%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, Scope Ratings και R&I.
Στην συνέχεια η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ την 1/12 αναβαθμίστηκε από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Για το 2024 δεν περιμένουμε ουσιώδεις αναβαθμίσεις, πλην της Moody’s… ούτως ή άλλως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν από την Ελλάδα βήματα προόδου όπως έκαναν με την Κύπρο…
Οι αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα ήταν προιόν χειραγώγησης και πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 403 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 26/1 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στο Τόκιο ο οποίος ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και διαμορθώθηκε στο 1,6%..
Ο αριθμός μειώθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, όταν ο ΔΤΚ υπολογίστηκε για το Τόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4% και κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα κρίνει τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική..
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,36%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο 0,14%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,76% και ο δείκτης KOSPI στο +0,33%.
Το χρηματιστήριο του Σύδνεϋ παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω αργίας.
Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 26/1 στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK στη Γερμανία μειώθηκε στις -29,7 μονάδες ενόψει Φεβρουαρίου από το αναθεωρημένο -25,4 του προηγούμενου μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει μακριά.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αξιολόγησαν την τελευταία έκθεση για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε σημάδια βελτίωσης
Στο 2,9% υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας) τον Δεκέμβριο του 2023 έναντι 3,2% τον προηγούμενο μήνα - για πρώτη φορά κάτω από 3% από τον Οκτώβριο του 2021.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 3%.
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με την του brent να διαμορφώνεται στα 82,13 δολ.το βαρέλι στο -0,40% και του αμερικανικού αργού στα 77,00 δολ. το βαρέλι στο -0,45%..
Πτώση -1,8% καταγράφεται και στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο 27,25 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,5%.
Στη Wall Street ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο +1,04% ( 38,91 δολ. ).
Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά τελικά έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω νευρικότητας, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,8540 ευρώ, με άνοδο +0,06% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,27 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,61 ευρώ, με άνοδο +0,50% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,4580 ευρώ, με άνοδο +0,70%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,32 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,7650 ευρώ, με άνοδο +1,35%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 7,36 ευρώ, με πτώση -0,81% με όγκο 52 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 542 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,39 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 560 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 285 δισ.ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ +5,5%, Viohalco +2,81%, ΕΛΠΕ +2,37%....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ -1,37%, Quest -0,56%, Aegean -0,34%........
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,46 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση στα 10,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 38,88 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 5,56 δισεκ. ευρώ.στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,03 ευρώ, με άνοδο +0,46% και αποτίμηση 5,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +0,24% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 23,35 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,84 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,43 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 1,78 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,33 ευρώ, με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 25,92 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 26,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,75 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με άνοδο +5,5% και κεφαλαιοποίηση 863 εκατ. ευρώ.
H MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,57 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 143 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Γερμανία στις 100 μ.β.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,82% με το μεταξύ τους spread στις -53 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 97 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,65% ή 65 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -53 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 29 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 26 Ιανουαρίου του 2024 στο 3,82%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/1/2024 στο 2,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,72% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,00% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,25%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών