Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Για την Ελλάδα είναι αργά, αφού δεν είναι πια φερέγγυα, αλλά όχι και για την υπόλοιπη Ευρώπη - Οι πολιτικές αποτυχίες, η παγίδα της λιτότητας, οι μελλοντικοί κίνδυνοι και το στοίχημα της ανάπτυξης - Τι περιμένει την Ευρωζώνη το 2013...

Για την Ελλάδα είναι αργά, αφού δεν είναι πια φερέγγυα, αλλά όχι και για την υπόλοιπη Ευρώπη - Οι πολιτικές αποτυχίες, η παγίδα της λιτότητας, οι μελλοντικοί κίνδυνοι και το στοίχημα της ανάπτυξης - Τι περιμένει την Ευρωζώνη το 2013...
H ανάπτυξη συνιστά το μεγάλο στοίχημα για την παγκόσμια και δη την ευρωπαϊκή οικονομία, για το 2013, συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά το 2012, το έτος που σε λίγα 24ωρα εκπνέει, υπέστη μεγάλο πλήγμα και η όποια δυναμική ενίσχυσής από το 2009 μέχρι και σήμερα, μόνο απογοήτευση προκαλεί.
Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κατά το 2013, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση μέτρων με γνώμονα τη στήριξη της ανάπτυξης, υποστηρίζει ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η ανάκαμψη ήταν - και πάντα θα είναι - μια διαδικασία αργή και προβληματική.
Όπου κι αν στρέψει σήμερα κανείς το βλέμμα του βλέπει πολιτικές αποτυχίες, είναι γεγονός. Οι πολιτικές αποτυχίες αυτές είναι αλήθεια ότι έχουν κρατήσει πίσω τις οικονομίες.
"Αλλά η κατάσταση δεν χρειάζεται να είναι τόσο κακή και τόσο δραματική", υποστηρίζει μεταξύ άλλων το Bloomberg.
H Eυρώπη, συνεχίζει το εν λόγω άρθρο, έχει βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση. Κάθε ευρωπαϊκή οικονομία έχει τα δικά της προβλήματα, αλλά η κοινή συνισταμένη είναι μια: Η πολιτική ανεπάρκεια συνιστά μια πραγματικότητα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν λειτουργική, αποτελεσματική και ωφέλιμη τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως κανονικά θα έπρεπε.. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να συνδυάσουν επαρκώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα προγράμματα ελέγχου των οικονομιών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παγιδεύθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου λιτότητα, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν επιθυμούν να δεσμευθούν για σταδιακή χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην επόμενη στροφή του δρόμου, τονίζει το Bloomberg και προσθέτει: Οι κυβερνήσεις υπερέβαλαν με τη λιτότητα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ στράφηκαν και στην ΕΚΤ για βοήθεια. Αλλά η ΕΚΤ διαθέτει πολύ μικρότερο (πολιτικό) περιθώριο για ελιγμούς...
"Με μια δημοσιονομική πολιτική που έχει κενά, η επιπλέον επιθετική δράση της κεντρικής τράπεζας δεν θεωρείται αυτόματα ως η ορθή λύση", διαμηνύει στη συνέχεια το Bloomberg.
Η διαμόρφωση πολιτικής στην Ευρώπη δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση. Γιατί; Γιατί οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν συνταγματικές αναθεωρήσεις και μια σειρά από αναγκαίες δράσεις.
"Η άρση της απειλής για μη... φερεγγυότητα πάνω από τις οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας - για την Ελλάδα είναι ήδη πολύ αργά - απαιτεί ακόμη περισσότερη δράση, προκειμένου να μετριαστούν οι φόβοι ότι μπορεί να κινδυνεύσουν και χώρες  όπως η Γερμανία", συνεχίζει το εν λόγω δημοσίευμα και εξηγεί:
Οι νέες δημοσιονομικής φύσεως συμφωνίες δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από μεγαλειώδεις φιλοδοξίες. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από τα ελάχιστα που απαιτούνται, προκειμένου τα κόστη δανεισμού να διατηρηθούν σε ανεκτά - και βιώσιμα - επίπεδα. Τι μπορεί να είναι αυτό το ελάχιστο που απαιτείται για την Ευρωζώνη; Συλλογικά εγγυημένα ομόλογα, κοινώς ευρωομόλογα... Παρόλο που η Γερμανία επιθυμεί να αναβάλλει τη σχετική συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, κάθε μήνας που περνά, κάθε νέα καθυστέρηση θα σηματοδοτεί μια και μόνη και πραγματικότητα: Πως οι κίνδυνοι θα αυξάνονται.
"Όλες αυτές οι αποτυχίες σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων εγείρουν ένα και μόνο ερώτημα: Είναι κανείς υπεύθυνος; Οι αρχικές παρεμβάσεις με το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους κατόρθωσαν να επιτύχουν την αποφυγή της μεγάλης καταστροφής. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Ωστόσο αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν η κατάσταση να βελτιωθεί το 2013, τότε θα πρέπει να αναλάβουν πρόσθετη, πιο ορθή και πιο λογική δράση, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων", καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης