Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διαψεύδονται διάσημοι αναλυτές που προέβλεπαν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ - Επιπόλαιες προβλέψεις και σενάρια αποκάλυψης δεν επιβεβαίωσαν ούτε την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του Grexit...

Διαψεύδονται διάσημοι αναλυτές που προέβλεπαν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ - Επιπόλαιες προβλέψεις και σενάρια αποκάλυψης δεν επιβεβαίωσαν ούτε την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του Grexit...
Στο 22,5% έχει μειωθεί το ποσοστό των αναλυτών - επενδυτών που θεωρούν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, με την πλειονότητα εξ αυτών να βλέπει τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης να απομακρύνεται τουλάχιστον για το 2013.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Sentix, την οποία και πραγματοποίησε σε δείγμα 778 αναλυτών - επενδυτών, το 25% εξ αυτών εκτιμά ότι ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης θα αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο 12μηνο. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο σε σχέση με το 32,7% που έδειξε η έρευνα του Νοεμβρίου, και τα υψηλά του 73,3% που είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούνιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ήδη οι απαισιόδοξες προβλέψεις διάσημων οικονομόλογων σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαψεύστηκαν και υποτιμήθηκε η πολιτική θέληση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, τον περασμένο Μάιο πολλοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Επτά μήνες μετά το κλίμα έχει αντιστραφεί και «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης. Οι προφητείες αυτές δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει».
Παράλληλα, το Reuters κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κορυφαίους οικονομολόγους όπως τον N. Roubini και τον P. Krugman και στα σενάρια καταστροφής που έγραφαν για την Ελλάδα και την βέβαιη έξοδο από το ευρώ.
«Τον Μάιο και ενώ η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην ύφεση, ο Krugman δημοσίευσε στους New York Τimes ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το ενιαίο νόμισμα με τίτλο 'Αποκάλυψη Αρκετά Σύντομα'. Ξαφνικά έχει γίνει εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ - αυτό το μεγάλο, ελαττωματικό πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- μπορεί να αρχίσει να διαλύεται. Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με απίστευτη ταχύτητα μέσα σε λίγους μήνες, όχι χρόνια».
Πλέον, η εμπιστοσύνη είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που υπήρχε το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι αναλυτές του Sentix. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την μεταστροφή ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της του Mario Draghi, ο οποίος εισήγαγε το πρόγραμμα ΟΜΤ, ήτοι των αγορών κρατικών ομολόγων σε χώρα που ζητήσει βοήθεια.
Αυτά τα γεγονότα, αλλά και η πρόσφατη επιχείρηση επαναγοράς ελληνικού χρέους, εξελήφθησαν ως ενδείξεις της δέσμευσης των Ευρωπαίων ιθυνόντων στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το προφανέστερο υποψήφιο κράτος για να εγκαταλείψει το ευρώ, το 25,5% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε πως θεωρεί πιθανή μία «Grexit» μέσα στη φετινή χρονιά. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος, με 9,6% των ερωτηθέντων να θεωρεί πιθανή μία αποχώρησή της, ενώ μόλις το 2,0 με 2,5% κάνει μία τέτοια υπόθεση για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης