Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

JP Morgan: Ας «ξυπνήσει» κάποιος τη Merkel να σταματήσει τη λιτότητα – Κινδυνεύει η κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες – Πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη το 2013

JP Morgan: Ας «ξυπνήσει» κάποιος τη Merkel να σταματήσει τη λιτότητα – Κινδυνεύει η κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες – Πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη το 2013
Οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της αύξησης της ανεργίας, η συνεχιζόμενη χρηματοδοτική εξάρτησης της Ισπανίας, η αύξηση του χάσματος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, και η κατακόρυφη πτώση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, είναι από τις βασικές ανησυχίες της JP Morgan, η οποία μάλιστα καλεί την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να… «ξυπνήσει» και να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας.
Στην 21σέλιδη έκθεση της με τίτλο «Eye on the market outlook 2013» (με τη ματιά στις προοπτικές του 2013), που εξασφάλισε το www.bankingnews.gr , η JP Morgan προτρέπει στους συμβούλους της Merkel να της εξηγήσουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη μπορεί να είναι… 0% το 2013, μετά από μια ήπια ύφεση το 2012, και ότι η ανεργία περιφέρεια είναι στο 18% και διαρκώς αυξάνεται. Οι εντάσεις οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά δημοσκοπήσεων τους εξτρεμιστές απειλώντας την κοινωνική ισορροπία. Θα πρέπει να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν την σκληρή λιτότητα, και να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη.
Οι κίνδυνοι αυτοί φαίνεται βέβαια να έχουν κατανοηθεί από το Βερολίνο, αν κρίνει κανείς από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τον ΟΟΣΑ, για τα προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργήσει οι περικοπές. «Εάν η ανάκαμψη δεν έλθει ισχυρή, τα προβλήματα της λιτότητας θα επηρεάσουν με ανεπανόρθωτο βαθμό τις οικονομίες», έχει αναφέρει ο Οργανισμός.
Η JP Morgan επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από τη λογική της προσωρινής λύσης μόνο και μόνο για να μην εγκαταλείψει το πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Πάντως, ο οίκος συμβουλεύει τους επενδυτές να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς τα σενάρια είναι πιθανό να εναλλάσσονται και η πολιτική κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να αποδειχθεί πειστική και αποφασιστική, οδηγώντας σε ενίσχυση της ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης