Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 4 μεγάλοι παίκτες των ελληνικών placements, Vanguard, Fidelity, Νorges Bank, Capital Group

Οι 4 μεγάλοι παίκτες των ελληνικών placements, Vanguard, Fidelity, Νorges Bank, Capital Group
Τι κερδίζουν – Οι δυο ελληνικές παρουσίες και η… επιστροφή της Εθνικής με τα μεγαλύτερα κέρδη
Τέσσερις ξένοι επενδυτικοί οίκοι, είναι οι κερδισμένοι των placements στην ελληνική αγορά με αποδόσεις κοντά 60% και ποσοστά άνω του 2%.
Όπως θα δούμε δεν πρόκειται για ευκαιριακούς παίκτες, αλλά για αμοιβαία κεφάλαια οι οποίοι διαχειρίζονται χρήματα μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων, ξένων επενδυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από την πλατφόρμα Interactive brokers, ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σταθερά στην ελληνική αγορά (Fidelity- Norges) ενώ άλλοι όπως, η Vanguard, αύξησαν τις θέσεις τους πριν και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας κατά τις μεγάλες αναδιαρθρώσεις μετοχών.
Ποσοστά στις εταιρείες που διέθεσαν μετοχές κατέχει και η Blackrock, αλλά δεν ξεπερνούν το 1,6%.
Στις διαθέσεις μετοχών, όμως, συναντάμε και ελληνικά ονόματα όπως η Alpha Asset Management με 0,68% στην Helleniq Energy και 1,41% στην Γεκ- Τέρνα.
Eπίσης, η Μυτιληναίος ως εισηγμένη εταιρεία κατέχει στον ισολογισμό της το 1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Κοινά χαρακτηριστικά και των τεσσάρων μεγάλων παικτών είναι ο μακροχρόνιος ορίζοντας των επενδύσεων τους, και η εκπροσώπηση συνταξιοδοτικών και επενδυτικών ταμείων.
Από πλευράς των placements μέχρι σήμερα, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τα ηνία στις αποδόσεις με κέρδη έως 63% - και ένα παράδοξο ότι επικρέμεται ως ενδεχόμενο μια νέα διάθεση μετοχών δεν έχουν προκληθεί σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Vanguard

Τα αμοιβαία κεφάλαια του κολοσσού της Vanguard με κεφάλαια 7.7 τρισ. δολάρια συμμετείχαν σε πέντε διαθέσεις ελληνικών μετοχών με τις υψηλότερες αποδόσεις να επιτυγχάνονται στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ιnteractive brokers, η Vanguard κατέχει το 2,64% της Εθνικής Τράπεζας και από την διάθεση των μετοχών της στα 5,30 ευρώ έχει καταγράψει αποδόσεις πάνω από 63% (υψηλό Εθνικής 8,65 ευρώ).
Τα αμοιβαία της Vanguard, όμως, τα οποία είχαν αποκτήσει θέσεις στην ελληνική αγορά πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συμμετείχαν και στη διάθεση μετοχών από τον όμιλο Λάτση και το ελληνικό δημόσιο στην Helleniq Energy και με ποσοστό συνολικό 0,97% εμφανίζουν αποδόσεις έως και 23% από την τιμή διάθεσης των 7 ευρώ.
Επίσης, με ποσοστό 2,36% στην Μυτιληναίος και 2,68% στην Jumbo, η Vanguard από το πρόσφατο placement στην πρώτη καταγράφει κέρδη ενώ στην δεύτερη έχει εισπράξει σημαντικά ποσά σε μερίσματα.
Αποδόσεις, όμως, πάνω από 28% καταγράφει η Vanguard από το placement της Γεκ- Τέρνα ( 13,20 ευρώ ).

Fidelity

Παραδοσιακός επενδυτής στην ελληνική αγορά η Fidelity με κεφάλαια 13,3 τρισ. δολάρια συμμετείχε σε τέσσερις διαθέσεις μετοχών
αποκτώντας το 4,81% στην Εθνική με αποδόσεις επίσης έως και 63%.
Η Fidelity κατέχει το 3,7% της Alpha bank και από την διάθεση μετοχών της καταγράφει κέρδη πάνω από 22%.
Στην Jumbo, όμως, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος εδώ και χρόνια με ποσοστό 9,99% και έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη τόσο από πλευράς μερισμάτων, όσο και της υπερδιπλασιασμού της τιμής της μετοχής.
Η Fidelity είναι σταθερός μέτοχος και της Μυτιληναίος με ποσοστό 1,42% και συμμετείχε στην πρόσφατη διάθεση μετοχών.

Νorges Bank

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο με 17,7 τρισ. νορβηγικές κορώνες επενδύει στο 1,5% των μετοχών παγκοσμίως και κατέχει πάνω από 8.000 εταιρείες.
Το χαρτοφυλάκιο του Norges bank στην Ελλάδα διαχειρίζεται ένας βετεράνος των επενδύσεων στην Ελλάδα ( κ. Γ. ΒεζανήςTriton Asset management ) συμμετέχει στην Εθνική Τράπεζα με 1,44% στην Helleniq Energy με 0,66%, στον Μυτιληναίο με 0,82% στην Jumbo με 1,67%.
Η Νorges Bank διατηρεί παραδοσιακά θέσεις και σε άλλες εταιρείς του FTSE 25.

Capital Group

O επενδυτικός οίκος Capital Group με κεφάλαια 2,2 τρισ. δολάρια γνωστός από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Eθνική κ.ά.) εμφανίστηκε και στις διαθέσεις μετοχών.
Μια από τις μεγαλύτερες θέσεις είναι στην Εθνική με 5,06%- θέση από την οποία καταγράφει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις.
Στην Jumbo είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 8,98% ενώ στην Alpha Bank φέρεται να κατέχει το 2,85%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης