Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σταϊκούρας: Χαμηλή η αμοιβή στους διαχειριστές της επαναγοράς χρέους - Ανήλθε στα 9,81 εκατ. ευρώ - Αφορά προμήθεια 0,030% επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν

Σταϊκούρας: Χαμηλή η αμοιβή στους διαχειριστές της επαναγοράς χρέους - Ανήλθε στα 9,81 εκατ. ευρώ - Αφορά προμήθεια 0,030% επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν
Χαμηλή χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, τοποθετώντας την στα 9,81 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας:
«Η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής κρίνεται ως χαμηλή με όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσει κανείς και, σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς.
Πράγματι το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει. Τελικώς, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9.815.929,12 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%.
Επίσης, το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292.459,53 ευρώ.
Ως πρόσφορο μέτρο σύγκρισης για να μπορέσουμε να κρίνουμε εάν οι προμήθειες είναι χαμηλές, προτείνονται δύο διαφορετικά κριτήρια:
1. Οι προμήθειες που πλήρωνε η Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να εκδώσει ομόλογα όταν είχε πρόσβαση στις αγορές, οπότε και η υψηλότατη πιστοληπτική της ικανότητα, η οποία σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα που επικρατούσε τότε στις αγορές ωθούσαν τις προμήθειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλαγή της έκδοσης (πώλησης) ομολόγων είναι συνήθης πρακτική και πολύ λιγότερο απαιτητική για ένα διαχειριστή από την ακριβώς αντίθετη επαναγορά, τόσο όσον αφορά τους πόρους που χρησιμοποιεί όσο και τον χρόνο που καταναλώνει. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται από τον πίνακα, οι αμοιβές που κατέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο για τις συναλλαγές εκείνες ήταν 7-8 φορές μεγαλύτερες.

Αμοιβές 2007-2010

5 έτη    10 έτη    15 έτη       30 έτη
2007                     0,15%    0,175%    0,275%
2008                     0,15%    0,175%    0,275%
2009    0,15%      0,20%    0,225%    
2010    0,15%      0,20%       

2. Οι προμήθειες που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπερεθνικό πιστωτικό ίδρυμα με την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση, πληρώνει αυτήν την στιγμή όταν προβαίνει σε έκδοση ομολόγων για την δική της χρηματοδότηση και οι οποίες χρησιμοποιούνται από την διεθνή πρακτική ως δείκτες για παρόμοιες συναλλαγές.
Έτσι, για εκδόσεις 7ετίας η προμήθεια είναι 0,15%, για εκδόσεις 10ετίας η προμήθεια είναι 0,175% και για εκδόσεις 30ετίας η προμήθεια είναι 0,25%.
Και σε αυτήν την περίπτωση οι προμήθειες που η Ελληνική Δημοκρατία θα καταβάλλει για την επαναγορά είναι 4-5 φορές μικρότερες».

Tι ανέφερε στις 7/1/2013 το www.bankingnews.gr:

Στην υψηλή εμπειρία αποδίδει τις προκλητικές προμήθειες των 11,7 εκατ. που δόθησαν σε Deutsche bank και Morgan Stanley για το buyback ο αν. υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr για τις αμοιβές των συμβούλων


Την υψηλή εμπειρία και την διεθνή παρουσία τους επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την ανάθεση της διαχείρισης του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στη Deutsche Bank και τη Morgan Stanley, χωρίς να εξηγεί για ποιο λόγο δόθηκαν τόσο μεγάλες αμοιβές για μία τόσο βραχύβια εργασία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το www.bankingnews.gr είχε αναδείξει το θέμα από τις 3/12, ενώ σχετική απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό κατατέθηκε... ένα μήνα αργότερα και αφού η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από τον ανεξάρτητο βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη αλλά και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή, στις 2 Ιανουαρίου 2013, έγγραφο στο οποίο επισημαίνει ότι ουσιώδη παράμετρο στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους αποτελεί η επίτευξη επαναγοράς χρέους, λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία διαπραγματεύονται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
«Εξαιτίας του επείγοντος της συναλλαγής (καταληκτική ημερομηνία είχε ορισθεί η 14η Δεκεμβρίου 2012), του μεγάλου μεγέθους της επιδιωκόμενης μείωσης του δημόσιου χρέους, που συνεπάγεται εκτεταμένο όγκο προαγορών, ύψους έως 35 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, ανατέθηκαν καθήκοντα Joint Dealer Managers στους Βασικούς Διαπραγματευτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου Deutsche Bank AG και Morgan Stanley. Επιπροσθέτως, ανατέθηκαν καθήκοντα Lead Structuring Agent στη Deutsche Bank» ενημερώνει ο κ. Σταϊκούρας και επισημαίνει ότι «η επιλογή των ανωτέρω τραπεζών έγινε λόγω της υψηλής εμπειρίας, της διεθνούς ευρείας παρουσίας τους και, επιπρόσθετα, ότι έχουν επιτελέσει τους υψηλότερους όγκους συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά για το 2012 επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων μεταξύ των ξένων βασικών διαπραγματευτών».
Στα 11.700.000 ευρώ η αμοιβή τους
Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι «η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών δεν υπερβαίνει τα 11.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων και θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της επαναγοράς θα καταβαλόταν αποζημίωση ύψους έως 700.000 ευρώ για την κάλυψη νομικών και λοιπών εξόδων».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται και στην επιλογή του νομικού γραφείου «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP» και, όπως εξηγεί, ελήφθησαν υπόψη το κατεπείγον του θέματος, το γεγονός ότι οι τίτλοι που επρόκειτο να επαναγορασθούν, είναι αγγλικού δικαίου. Επίσης, ελήφθη υπόψη ότι το εν λόγω διεθνές δικηγορικό γραφείο είναι εξειδικευμένο στα χρηματοοικονομικά και στα θέματα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, αλλά και η άριστη συνεργασία και οι υψηλού επιπέδου νομικές υπηρεσίες προς τον ΟΔΔΗΧ και το ελληνικό Δημόσιο που παρείχαν στα πλαίσια της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
«Το κόστος παροχής των παραπάνω υπηρεσιών υπολογίζεται με τον χρόνο απασχόλησης και τον βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και, όπως επίσης ενημερώνει, «το μηνιαίο κόστος, με την προϋπόθεση της έγκαιρης καταβολής των σχετικών ποσών, δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, για αμοιβές και τις 200.000 ευρώ, για τα βοηθητικά έξοδα».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ανέφερε ότι «η ανάθεση της διαχείρισης του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη μία εκ των δύο γνωστών επενδυτικών τραπεζών εγείρει ενδεχομένως ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων και πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά», διότι «η επενδυτική τράπεζα, όντας σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή της με την Alpha Bank, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή της θέση, με τη διάδοση εσωτερικής πληροφόρησης προς όφελος των πελατών της και κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατ΄ εξακολούθηση».
Επίσης, ο βουλευτής έχει επισημάνει την ανάγκη να διερευνηθεί «πώς πρόωρες διαρροές, από υπεύθυνες ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές προ δύο μηνών (σ.σ. η ερώτηση είχε κατατεθεί 3 Δεκεμβρίου 2012), για επικείμενη επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά συντέλεσαν στην κερδοσκοπική άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του έτσι και αλλιώς προβληματικού εργαλείου της επαναγοράς ως μέσο απομείωσης του ελληνικού χρέους».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών, ζητούσε να ενημερωθεί «για ποιο λόγο καταφύγαμε, για μια ακόμη φορά, στη λύση της πρόσληψης πανάκριβων ιδιωτικών συμβούλων» και με ποια κριτήρια επελέγησαν.

Διαβάστε τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 3/12:


Προκλητικές προμήθειες σε Deutsche bank και Morgan Stanley έως 11,7 εκατ για την επαναγορά – Το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton θα λαμβάνει 700 χιλ ευρώ μηνιαίως!!!!!!

Μόνο προκλητική θα μπορούσε να είναι η πολιτική προμηθειών του ελληνικού δημοσίου στην Deutsche bank και στην Morgan Stanley οι οποίες ως σύμβουλοι του δημοσίου θα λάβουν συνολικά έως 11,7 εκατ ευρώ για 5 μέρες συμμετέχοντας στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων.
Το πλέον παράδοξο είναι ότι το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen and Hamilton θα λαμβάνει 700 χιλ ευρώ μηνιαίως για τις νομικές υπηρεσίες που θα παρέχει.
Ειδικά για τους συμβούλους την Deutsche bank και την Morgan Stanley πολλοί θα αναφέρουν ότι οι προμήθειες που δίδονται είναι εντός των διεθνών standards ωστόσο για 5 μέρες έως 11,7 εκατ ευρώ δεν είναι άσχημη απόδοση για την Γερμανική και αμερικανική επενδυτική τράπεζα;
Με βάση την απόφαση της κυβερνήσεως με Αριθμ. 2/87287/0023 (1)
Έγκριση δαπάνης για την καταβολή αμοιβής στις Τράπεζες Deutsche Bank AG, London Branch και Morgan Stanley & Co. International plc.
Η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών εκ μέρους των Τραπεζών Deutsche Bank AG, London Branch και Morgan Stanley & Co. International plc, για την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, συναρτάται από το μέγεθος του ονομαστικού ποσού ομολόγων που θα επαναγορασθεί και σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπερβεί τα έντεκα εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 11.700.000), συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων και θα
καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, ενώ
σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της επαναγοράς θα καταβληθεί αποζημίωση ύψους έως επτακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 700.000) για την κάλυψη νομικών και λοιπών εξόδων.
Εγκρίνουμε τη δαπάνη που θα καταβληθεί για αμοιβή στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP (CGSH), στο οποίο, σύμφωνα με το αριθμ. 198/28.11.2012 πρακτικό του Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. θα ανατεθούν καθήκοντα διεθνούς νομικού συμβούλου για:
α) ζητήματα της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τον ιδιωτικό τομέα σε εφαρμογή της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα, της 27ης Νοεμβρίου 2012 και β) ζητήματα παρεπόμενα της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων του Μαρτίου/Απριλίου 2012 (PSI bona exchange), τα οποία ενδεικτικά
θα είναι:
α. Θέματα τα οποία ανακύπτουν μετά την ολοκλήρωση της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI) (post−closing matters), καθώς και ζητήματα συμμόρφωσης (compliance issues) τα οποία συνδέονται με την σχετική ανταλλαγή ομολόγων (PSI bona exchange) του Μαρτίου/Απριλίου2012, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων στο βαθμό που επηρεάζουν ή άπτονται του δημόσιου χρέους.
β. Πιθανή τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ της Δημοκρατίας και των πιστωτών του δημόσιου/επίσημου ή ιδιωτικού τομέα.
γ. Τηρητέα πορεία αντιμετώπισης των πιστωτών που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή ομολόγων του PSI.
δ. Πρωτοβουλίες διαχείρισης χρέους (συμπεριλαμβανομένου εγγυημένου χρέους) το οποίο διακρατείται από πιστωτές του δημόσιου/επίσημου ή ιδιωτικού τομέα.
ε. Εφαρμογή των μηχανισμών παρακολούθησης πληρωμών χρέους ή παρόμοια μέτρα, και
στ. Διαπραγμάτευση και καταγραφή διακανονισμών με τους πιστωτές του δημόσιου/επίσημου τομέα, οι οποίοι συνδέονται με ή συμβάλλουν στην υποστήριξη πρωτοβουλιών διαχείρισης χρέους.
Η μέγιστη συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω νομικών υπηρεσιών εκ μέρους της CGSH ανέρχεται σε επτακόσιες χιλιάδες (700.000) ευρώ μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών εξόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης