Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

J P Morgan, HSBC - Δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας - Αναιμική η ανάκαμψη της ευρωζώνης, αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, σε ύφεση η Ιαπωνία...

J P Morgan, HSBC - Δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας - Αναιμική η ανάκαμψη της ευρωζώνης, αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, σε ύφεση η Ιαπωνία...
Με την ευρωζώνη να αναζητά το βηματισμό της και να προσπαθεί να βρει μια τελική λύση για την περίπτωση της Ελλάδας, τη στιγμή που και άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πρόκειται να προστρέξουν για βοήθεια στα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης (π.χ. Κύπρος) και ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της Ισπανίας, τα νέα από την παγκόσμια οικονομία είναι δυσοίωνα.
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι η οικονομία της το τρίτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε – για πρώτη φορά από το περασμένο έτος – κατά 0,9% και πέρασε σε ύφεση. Η Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική της προς μια ισχυρή νομισματική χαλάρωση προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, αν και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η ιαπωνική οικονομία από την ύφεση είναι η παγκόσμια ζήτηση.
«Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ώθηση προκειμένου να επιστρέψει η Ιαπωνία στην ανάπτυξη είναι η παγκόσμια ζήτηση, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. Χωρίς την εξωτερική ζήτηση, θεωρώ πως ότι και αν ανακοινώσουν η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα είναι αρκετά για να εμποδίσουν την ύφεση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan ενώ ο Izumi Devalier, οικονομολόγος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, εκτιμά ότι θα πρέπει πρώτα να ανακάμψουν οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, για να δει η Ιαπωνία την οικονομία της να επιστρέφει σε ανάπτυξη. Σημειώνεται πως οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ιαπωνική οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Τα μηνύματα όμως είναι δυσοίωνα και από τις ΗΠΑ. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama έχει ξεκαθαρίσει πως σχεδιάζει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό, αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, με την αύξηση του ορίου του χρέους. Πιο πιθανή λύση προβάλλει μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει έως και το καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται πως ναι μεν η αμερικάνικη οικονομία θα γλιτώσει από ένα άμεσο «χτύπημα», αλλά έως τότε θα διατηρείται η αβεβαιότητα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης