Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης - Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 10 Ιανουαρίου

Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης - Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr στις 10 Ιανουαρίου
Κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με σημερινό δημοσίευμα, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν έχει  καταρτιστεί σχέδιο αναφορικά με ενδεχόμενη αποχώρηση της από το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπου ως γνωστόν τελούν υπό διαπραγμάτευση ADR των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει σε συνεχή βάση όλα τα δεδομένα και τις προοπτικές που αφορούν την εν γένει διαπραγμάτευση κινητών αξιών της σε οργανωμένες αγορές και ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr

Σχεδιάζει delisting στο ADRs η Εθνική τράπεζα στην wall με προφανή στόχο την μείωση του κόστους κεφαλαίου αλλά πρακτικά επιδιώκει να απαλλαγεί από τον αυστηρό έλεγχο των αμερικανικών αρχών

Το American Depositary Receipt ή ADRs της Εθνικής τράπεζας στην wall είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί  να υπάρξει δηλαδή delisting.
Οι λόγοι είναι δύο ο προφανής και ο στρατηγικός.
Ο προφανής λόγος είναι ότι το κόστος κεφαλαίου για μια τράπεζα που δεν έχει ιδιωτικά κεφάλαια λόγω του PSI+ είναι πολύ μεγάλο.
Ωστόσο ο στρατηγικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι το πλαίσιο ελέγχων των αμερικανικών αρχών είναι πολύ αυστηρό, κοινώς ελέγχουν και την κάθε λεπτομέρεια και η παράμετρος αυτή δυσχεράνει πολλές επιλογές και κινήσεις.
Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία δεν υπονοούμε ότι η Εθνική επιζητά π.χ. την αδιαφάνεια σε καμία εκ των περιπτώσεων αλλά είναι γεγονός ότι οι αμερικανικές εποπτικές αρχές είναι πολύ αυστηρές. Δεν αμφισβητείται η διαφάνεια.
Αν η διοίκηση προχωρήσει στο delisting στο ADRs στην wall – εξέλιξη αρκετά πιθανή – θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή πλεύσης στην γενικότερη στρατηγική του ομίλου.
Σημειώνεται ότι θεματοφύλακας στο ADRs είναι η Bank of New York Melllon ενώ παράλληλα η Εθνική έχει εκδώσει και  προνομιούχες μετοχές σε δολάρια ή αποτιμημένες σε ευρώ 475 εκατ ευρώ.
Αν η Εθνική αποχωρήσει από την wall μειώνει το κόστος κεφαλαίου αλλά χάνει τον διεθνή της χαρακτήρα καθώς δεν θα συμμετέχει στην μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.

Πρώτη ενημέρωση 22:59 10 Ιανουαρίου 2012

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης