Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ζημιές στα placements και οι φόροι τιμωρούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Οι τρεις σοβαρές αστοχίες

Οι ζημιές στα placements και οι φόροι τιμωρούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Οι τρεις σοβαρές αστοχίες
Μέχρι στιγμής η ελληνική αγορά έχει να επιδείξει τρεις σοβαρές αστοχίες στις διαθέσεις μετοχών οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες από τους ξένους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα
Σήματα αδιαφορίας για το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζουν να εκπέμπουν τα στοιχεία του Αποθετηρίου Αξίων Αθηνών.
Αφενός η μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών σε ποσά κάτω των 100 εκατ. ευρώ και αφετέρου η μείωση των ενεργών κωδικών από 27,2 χιλ σε 21 χιλ. (Έλληνες και ξένους επενδυτές) μέσα σ´ ένα χρόνο.
Συγκεκριμένα η μέση μηνιαία αξία των συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Equities, ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ όταν ένα χρόνο πριν το χρηματιστήριο πραγματοποιούσε συναλλαγές 140 – 150 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό στοιχείο για το ότι η Αθήνα αποτελεί μια “απαρατήρητη” αγορά σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες ήταν το γεγονός ότι, η ελληνική αγορά δεν συγκέντρωσε συναλλαγές ούτε κατά την διάρκεια των δυο γύρων των γαλλικών εκλογών, είτε ανοδικά, είτε καθοδικά.
Οι κινήσεις ήταν περιορισμένες από τους ξένους επενδυτές και αφορούσαν τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα όσες εμφανίζουν μια υστέρηση.
Πέραν της καθήλωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος η αδιαφορία είναι εμφανέστερη όταν εξετάσει τα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών: Παρά την υψηλή μερισματική απόδοση σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές - άνω του 5,5% για το 2024 – αλλά και τους χαμηλούς πολλαπλασιαστές, οι μετοχές σε αρκετές εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με υψηλό discount έναντι των Eυρωπαίων ανταγωνιστών τους.
Αν όμως οι είναι φθηνές οι ελληνικές κεφαλαιοποιήσεις γιατί δεν εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον;
Η απάντηση σ´ αυτό το ερώτημα από ξένους και Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων είναι πως σ ότι αφορά τις τράπεζες η σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι αναπόφευκτη και αφορά κυρίως τα κέρδη και τις αποδόσεις. Μέχρι στιγμής η ελληνική αγορά έχει να επιδείξει δυο σοβαρές αστοχίες στις διαθέσεις μετοχών οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες από τους ξένους επενδυτές.

Τρεις αστοχίες: Αεροδρόμιο – Πειραιώς - ΄Έκτακτοι φόροι στα διυλιστήρια

Η πρώτη είναι η εισαγωγή των μετοχών του Αεροδρομίου Αθηνών: Πέραν της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και παρά τα συνεχείς αυξήσεις στις αφίξεις επιβατών στην Ελλάδα, η μετοχή δεν αποτελεί μέσο για Έλληνες και ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στον τουρισμό, όπως υποστήριζε η διοίκηση της ΕΧΑΕ.
Η τιμή της μετοχής κινείται κάτω από την τιμή εισαγωγής (8,20 ευρώ) κι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ερωτηματικό για τους ξένους κύριους αναδόχους Bank Of America, Morgan Stanley, Deutsche Bank – οι οποίοι είχαν και την ευθύνη για τις εντολές από το εξωτερικό.
Η δεύτερη αστοχία προήλθε από την διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς η μετοχή της οποίας συνεχίζει να παραμένει κάτω από την τιμή διάθεσης (4 ευρώ) του placement του 1,3 δισ. ευρω.
Παρά τις συστάσεις και από αναδόχους (κυρίως Goldman Sachs) να “μείνουν” χρήματα (απόδοση) για τους υποψήφιους επενδυτές προτιμήθηκε μια ασυνήθιστη πρακτική για placement και εις βάρος της ελληνικής λιανικής των επενδυτών.
Η σύγκριση με την Ιταλική Monte Dei Pasci (η οποία πραγματοποιεί 2 δις. κέρδη ετησίως) είναι καταλυτική: Το ιταλικό δημόσιο πώλησε 10% των μετοχών την ίδια περίοδο (4,15 ευρώ) και ο τίτλος βρίσκεται σήμερα στα 5 ευρώ.
Αντίθετα με το ελληνικό ΤΧΣ, προηγήθηκε μια πώληση του 25% τον περασμένο Δεκέμβριο και ακολούθησε μια δεύτερη πώληση του 10%.
Η τακτική του Ιταλικού δημοσίου έφερε απόδοση στην μετοχή από τις αρχές του χρόνου 70,3% και σε διάστημα 52 εβδομάδων 122,7%.
Αντίθετα, η απόδοση της Πειραιώς είναι μόλις 14,6% από τις αρχές του χρόνου και 11% σε διάστημα 52 εβδομάδων. Η τρίτη αστοχία ήλθε από την αιφνίδια κυβερνητική απόφαση μετά τις ευρωεκλογές να επιβάλει έκτακτο φόρο στα δυο ισηγμένα διυλιστήρια και την ώρα που οι εταιρείες έχουν καταβάλλει φόρους και μερίσματα. Και μάλιστα η φορολόγηση επιβλήθηκε όταν ξένοι επενδυτές επένδυσαν αγοράζοντας το 11% της Helleniq Energy τον περασμένο Νοέμβριο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης