Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κυβέρνηση Rajoy κερδίζει τη μάχη - Απομακρύνεται από τη διάσωση η Ισπανία - Juncker: Όχι μόνο περιττή αλλά κι επιβλαβής η σπέκουλα - Rehn: Αποκλιμάκωση των πιέσεων, αλλά είμαστε σε επιφυλακή

Η κυβέρνηση Rajoy κερδίζει τη μάχη - Απομακρύνεται από τη διάσωση η Ισπανία - Juncker: Όχι μόνο περιττή αλλά κι επιβλαβής η σπέκουλα - Rehn: Αποκλιμάκωση των πιέσεων, αλλά είμαστε σε επιφυλακή
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ισπανικής διάσωσης, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη, ενώ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υποβληθεί από τη Μαδρίτη το σχετικό αίτημα. Δικαιώνεται η στάση της κυβέρνησης Rajoy.
Η κεντροδεξιά κυνέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Marriano Rajoy, έδωσε μάχη το τελευταίο εξάμηνο ώστε να αποφύγει την υπαγωγή της χώρας σε μια συνολική διάσωση, η οποία θα την καθιστούσε δέσμια του μνημονίου και θα την ανάγκαζε να ακολουθήσει τη μοίρα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Βέβαια δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει τη σημαντική βοήθεια που πρόσφερε στην Ισπανία η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και η Μαδρίτη δε ζήτησε ποτέ την ενεργοποίησή του, μόνο και μόνο η απειλή της οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων και σε μείωση του κόστους δανεισμού.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker δήλωσε χθες ότι η Ισπανία δε χρειάζεται διάσωση, ενώ υπογράμμισε ότι η σχετική σπέκουλα δεν είναι μόνο περιττή αλλά κι επιβλαβής.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn παραδέχθηκε ότι η μείωση στο κόστος δανεισμού έχει αποκλιμακώσει τις πιέσεις προς την Ισπανία για να ζητήσει διάσωση, ωστόσο το ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί πλήρως, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais και σε άλλες πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.
«Οι πιέσεις είναι ηπιότερες, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ισπανία να καταφύγει σε μια ήπια φόρμουλα ευρωπαϊκής διάσωσης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Barclays Capital, εκτιμούν ότι τελικώς η Ισπανία δεν θα υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και πως ενδεχομένως να πέρασαν τα χειρότερα της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Τονίζουν παράλληλα, ότι μόνο και μόνο η απειλή ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αρκετή, ώστε να αποτρέψει τους επενδυτές να σορτάρουν τα ισπανικά ομόλογα.
Άλλωστε  η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους τη μη αναγκαιότητα ενός πακέτου διάσωσης για την Ισπανία.
Ο επικεφαλής του Ταμείου για το ισπανικό χρέος, Fernandez de Mesa, κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση της χώρας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, G. Margallo, επανέλαβε την δέσμευση της Ιβηρικής χώρας για την επίτευξη των στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης