Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

H μετοχή που δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χαμηλότερη δίκαιη τιμή

H μετοχή που δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χαμηλότερη δίκαιη τιμή
Μεταξύ των λόγων της πτώσης της μετοχής και την υψηλή αυτή τιμή που έδινε υψηλό δείκτη P/NAV λέει η Eurobank Equities
Σχετικά Άρθρα
Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Ελληνικό χρηματιστήριο και η μετοχή της Dimand αξίζει 27% λιγότερο από την τιμή της εισαγωγής της.
Μπορεί η έκθεση της Eurobank Equities να αφύπνισε τη μετοχή, καθώς έδωσε τιμή στόχο τα 11 ευρώ, ωστόσο η μετοχή της Dimand έχει απογοητεύσει τους επενδυτές που πίστεψαν στο επενδυτικό της πλάνο και τοποθετήθηκαν κατά την περίοδο της δημόσιας προσφοράς.
Ευλόγως γεννάται το ερώτημα, ποιοι αποτίμησαν την αξία της εταιρείας στα 15 ευρώ ανά μετοχή, όταν δύο χρόνια μετά και αφού έχει προχωρήσει σημαντικά έργα, η χρηματιστηριακή της Eurobank να εντοπίζει τη δίκαιη τιμή στα 11 ευρώ;
Να σημειωθεί πως η Eurobank ήταν σύμβουλος έκδοσης, συντονιστής και μεταξύ των κυρίων αναδόχων στη δημόσια προσφορά.
Τα ερωτήματα βέβαια υπήρχαν καιρό και πολλοί επενδυτές έβλεπαν την αξία των μετοχών να διολισθαίνει όλο και χαμηλότερα.
Προς τα τέλη του Ιουνίου βρέθηκε να γράφει ιστορικό χαμηλό στα 8 ευρώ μέσα στη συνεδρίαση, δηλαδή απώλειες από την τιμή εισαγωγής σχεδόν 47%. Πραγματικά απίστευτη η υποχώρηση.
Προφανώς και ο κλάδος παγκοσμίως έχει καταγράψει τεράστια πτώση, κάτι που σημειώνει και η Eurobank Equities στην ανάλυσή της.
Την περίοδο εισαγωγής της Dimand στο Χ.Α. οι ομοειδείς εταιρείες στο εξωτερικό διαπραγματεύονται με δείκτη P/NAV 1 φορά και σήμερα είναι λίγο κάτω από 0,80 φορές.
Δηλαδή με αποτίμηση 280 εκατ. ευρώ κατά τη μέρα της εισαγωγής η Dimand είχε NAV για το 2022 σύμφωνα με τη Eurobank Equities 2,2 φορές.
Αρκετά υψηλότερο δηλαδή έναντι του μέσου όρου των ομοειδών του εξωτερικού.
Η χρηματιστηριακή στην ανάλυσή της αναφέρει μεταξύ των λόγων της πτώσης της μετοχής και την υψηλή αυτή τιμή που έδινε υψηλό δείκτη P/NAV. Γιατί όμως είχε τιμολογηθεί με τόσο υψηλό P/NAV;
Σήμερα ο εν λόγω δείκτης με βάση την εκτίμηση για το 2024 είναι στις 0,8 φορές άρα κοντά στο μέσο όρο.
Η εισαγωγή της ήταν η πρώτη μεγάλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο από το 2007 και στη μετοχική της σύνθεση υπήρξαν μεγάλα ονόματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον και των υπόλοιπων επενδυτών, όπως του fund Orasis του Τζορτζ Έλιοτ και το επενδυτικό σχήμα Latsco της Μαριάννας Λάτση.
Από την ημέρα της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί 85% και η Dimand έχει απώλειες 38%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης