Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η ταρίφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πόσο χρεώνει τις εισηγμένες εταιρίες; - Τα ποσά φθάνουν έως 200.000 ευρώ;

Η ταρίφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πόσο χρεώνει τις εισηγμένες εταιρίες; - Τα ποσά φθάνουν έως 200.000 ευρώ;
Για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου μια εταιρεία καταβάλει 10.000 ευρώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι και το ποσό των 200.000 ευρώ φτάνει το κόστος για τις εισηγμένες, μόνο από υποχρέωση που έχουν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται άλλες χρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι εισηγμένες, όπως για παράδειγμα η χρέωση προς την ΕΧΑΕ ή το κόστος για δημοσιεύσεις και ενημερώσεις επενδυτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εταιρείες αποφάσισαν να φύγουν από το Χρηματιστήριο, γιατί το κόστος ήταν υπερβολικό και δεν υπήρχε ανταπόδοση.
Να σημειωθεί πως χρεώσεις επιβάλει η Ε.Κ. σε εισηγμένες που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεων το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τις χρεώσεις και αυτές δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αφορούν χρεώσεις, όχι μόνο προς τις εισηγμένες, αλλά και προς τις ΑΕΠΕΥ, τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (τις πρώην ΑΕΛΔΕ), τις τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ).
Με απόφασή του λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης διαμορφώνονται οι πόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Αναλυτικότερα, αν μια εταιρεία θέλει να μπει στο Χρηματιστήριο, για την έγκριση του περιεχομένου ενημερωτικού δελτίου και την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, καταβάλλει, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

Α) Πάγιο τέλος το οποίο καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου:
- Που σημαίνει 10.000 ευρώ για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου.
- 4.000 ευρώ για την εξέταση του περιεχομένου του εγγράφου αναφοράς και 4.000 ευρώ για την εξέταση του περιεχομένου του σημειώματος κινητών αξιών για ενημερωτικό δελτίο που αποτελείται από χωριστά έγγραφα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Επίσης, η προς ένταξη εισηγμένη πληρώνει 1.000 ευρώ για την εξέταση του περιεχομένου συμπληρώματος ενημερωτικού δελτίου.
Πληρώνει άλλες 5 χιλιάδες ευρώ για την εξέταση βασικού ενημερωτικού δελτίου.
Επίσης, η προς ένταξη εισηγμένη καταβάλλει 1000 άπαξ εάν, όπως τονίζεται στην απόφαση, για την ίδια εταιρική πράξη καθίστανται διαθέσιμα έγγραφα τόσο για την προσφορά, όσο και για την εισαγωγή κινητών αξιών (μετοχές) προς διαπραγμάτευση.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρεώνει ακόμα 5.000 ευρώ για την εξέταση περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής μεριδίων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίου προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά.
Στις 5.000 ευρώ ορίζεται η «ταρίφα» για την εξέταση του ενημερωτικού δελτίου που αφορά, μεταξύ άλλων, σε δημόσια προσφορά μετοχών.
Μία εισηγμένη πληρώνει ακόμα μεταβλητό τέλος ίσο με το γινόμενο της αξίας των κινητών αξιών που εισάγονται προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα ή το γινόμενο της αξίας των κινητών αξιών στην περίπτωση μη εισαγωγής των κινητών αξιών στην ρυθμιζόμενη αγορά επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:

i. Για αξία των κινητών αξιών έως 100 εκατ. ευρώ, ποσοστό 0,04%,
ii. για αξία των κινητών αξιών μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ, ποσοστό 0,02%.

Το μεταβλητό αυτό τέλος καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση εισαγωγής κινητών αξιών στην ρυθμιζόμενη αγορά.
Το μεταβλητό τέλος του εδαφίου καταβάλλεται πριν την εισαγωγή των κινητών αξιών.
Αυτά συμβαίνουν πριν μια εταιρεία μπει στο Χρηματιστήριο.
Μία εταιρεία που ήδη οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, πληρώνει ετησίως 5.000 ευρώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το ποσό προσαυξάνεται σωρευτικά κατά το αποτέλεσμα του γινομένου του μέσου όρου της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 20.000.000 ευρώ, επί των αντίστοιχων ποσοστών της ακόλουθης κλίμακας:

i. Για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 20.000.001 και 100.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0055%,
ii. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 100.000.001 και 200.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0045%,
iii. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 200.000.001 και 500.000.000 ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0035%,
iv. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 500.000.001 και ενός δισεκατομμυρίου (1.000.000.000) ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0025%,
v. για κεφαλαιοποίηση μεταξύ ενός δισεκατομμυρίου και τριών δισεκατομμυρίων, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0015%,
vi. για κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το ποσοστό ορίζεται σε 0,0003%.

Η εισφορά, η οποία έχει ως βάση υπολογισμού τον μέσο όρο της ημερήσιας κεφαλαιοποίησης κάθε εταιρίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, καταβάλλεται εξ ημισείας κατά τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο.
Η εταιρεία είναι υπόχρεη καταβολής της εν λόγω εισφοράς εφόσον την πρώτη εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού έτους οι κινητές αξίες της είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή ενταγμένες σε Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης, ακόμα και εάν τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.
Στην περίπτωση αυτή η συνολική εισφορά δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης