Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές έκρυψαν τις αδυναμίες τους και πως οι τράπεζες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην διόρθωση

Ποιες μετοχές έκρυψαν τις αδυναμίες τους και πως οι τράπεζες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην διόρθωση
H ελληνική αγορά μετοχών δεν πάσχει από την απουσία καταλυτών όπως συνηθίζεται να λέγεται
Η μεγαλύτερη διόρθωση της ελληνικής αγοράς (2,95%) τους τελευταίους 17 μήνες προέκυψε μετά από μια ανοδική πορεία μετοχών του Γενικού Δείκτη τον Ιούλιο όπως Τιτάν 14,8%, ΟΠΑΠ 11,8%, ΟΤΕ 9,82%, Coca – Cola 7,68% σε συνδυασμό και με κέρδη σε τραπεζικές μετοχές που υστερούσαν, όπως Τράπεζα Πειραιώς και Alpha bank.
Όπως θα δούμε, οι συγκεκριμένες αγορές “έκρυψαν” τις αδυναμίες οι οποίες υπήρχαν και αποτυπώνονταν στην αξία των συναλλαγών.
Ταυτόχρονα, όμως, διεθνώς, οι διαχειριστές κεφαλαίων βρίσκονται ήδη στην θέση των πωλητών μετά τον συναγερμό που ακολούθησετην επίθεση του Ισραήλ σε αξιωματούχους του Ιραν. Επίσης, παρά την άνοδο των αγορών με δυο πολέμους σε εξέλιξη και εν μέσω εκλογών (ΗΠΑ), οι διαχειριστές εξαρχής συνεχίζουν να στοχεύουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς τότε κρίνονται και οι ετήσιες αποδόσεις τους.

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, είτε ήταν τυχαία ή όχι η συγκέντρωση των αγοραστών στις προαναφερόμενες μετοχές, τα σημάδια αδυναμίας της οδού Αθηνών ήταν εμφανή πριν την άνοδο των μετοχών του Δείκτη.

Πρώτα, μετά το επιχειρηματικό deal της Τέρνα Ενεργειακή το οποίο προσέφερε μεν μια ρευστότητα, αλλά όχι ικανή για την αλλαγή των δεδομένων.
Το ίδιο αδύναμη παρέμεινε η αγορά, ακόμα και μετά την διοχέτευση της υψηλής ρευστότητας από τις χρηματικές διανομές μερισμάτων.
Παρά τις υψηλές διανομές, η ρευστότητα δεν μετατράπηκε σε αγορές και οι τιμές των μετοχών των μερισματοφόρων εταιρειών δεν επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα τιμών (σ.σ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν λόγοι λόγω έκτακτων φόρων, αλλαγής καθοδήγησης κ.α)
Μια τρίτη εγγενής αδυναμία που στερεί κεφάλαια από αγοραστές ξένους επενδυτές ήταν η πορεία μετοχών μετά την διάθεση μετοχών ή την δημόσια εγγραφή μετοχών (Πειραιώς, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών).
Όταν οι τιμές αποκλίνουν από τα διεθνή δεδομένα, η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη.
Οι μελλοντικές εισροές κεφαλαίων εξαρτώνται αποκλειστικά από τι αποτελέσματα φέρνουν αυτές οι συναλλαγές γι αυτό οι όποιοι ανάδοχοι δεν φέρνουν αποτελέσματα είναι ευνόητο ότι, δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιβραβεύονται από την ελληνική αγορά.
Συμπερασματικά, η ελληνική αγορά μετοχών δεν πάσχει από την απουσία καταλυτών όπως συνηθίζεται να λέγεται, αλλά από έλλειψη ικανών αγοραστών η οποία θα κινητοποιεί περισσότερα κεφάλαια.

Η πρόσκαιρη βελτίωση από τα θεαματικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των τραπεζών λειτούργησε θετικά και αποτελεί ένα “ανάχωμα” ειδικά όταν υπάρχουν συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων.

Αντικειμενικά, επίσης όπως επικοινωνούν ήδη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, έχουν τα αποθέματα για να συνεχίσουν την πορεία της υψηλής κερδοφορίας, ακόμα και μετά απο μια μείωση των επιτοκίων.
Εξετάζοντας επίσης την πενταετή πορεία των μετοχών του Δείκτη MSCI (από 7 Ιουλίου 2019) είναι εντυπωσιακή η πορεία μετοχών όπως η ΔΕΗ (367% ), Εθνική (228%), Μυτιληναίος (226%) κλπ αποδόσεις οι οποίες είναι υψηλότερες σε όρους δολαρίου. Το ίδιο εντυπωσιακές είναι οι αποδόσεις των εταιρειών του MSCI που απέδωσαν υψηλά μερίσματα την τελευταία πενταετία.
Είναι προφανές ότι σε όποια επίπεδα κι αν διαμορφωθεί η έκταση της πτώσης, η ελληνική αγορά θα εισέλθει πιο δυναμικά στην επόμενη φάση της πολυετούς ανόδου δεδομένων των χαμηλών πολλαπλασιαστών του χρηματιστηρίου ( 8-9 P/e) σε σύγκριση με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης