Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κυριαρχεί η καθοδική τάση στο ΧΑ -1,28% στις 1.376 μον. - Η διάσπαση του ΚΜΟ 200άρη των 1.372 μον. θα φέρει τις 1.250 μον.

Κυριαρχεί η καθοδική τάση στο ΧΑ -1,28% στις 1.376 μον. - Η διάσπαση του ΚΜΟ 200άρη των 1.372 μον. θα φέρει τις 1.250 μον.
Τα μεγάλα κέρδη των αποτιμήσεων των τελευταίων ετών  ωθούν τους επενδυτές να μην ρισκάρουν περαιτέρω και να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεων τους
(upd10) Πτωτικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.376 μονάδες, μετά την πρόσφατη άνοδο, με τις πιέσεις  να επανέρχονται έως -3%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips
Μετά το sell off των προηγουμένων 24ωρων, αλλά και των αντιδράσεων της αγοράς το τελευταίο διήμερο οι επενδυτές βρίσκονται σε δίλλημα πως θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, τα μεγάλα κέρδη των αποτιμήσεων των τελευταίων ετών ωθούν τους επενδυτές να μην ρισκάρουν περαιτέρω και να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεων τους,
Στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και παρά τα νέα σενάρια ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ πρόκειται να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, και συγκεκριμένα είτε σήμερα Πέμπτη 8/8 είτε αύριο 9/8, η Τεχεράνη στέλνει αντιφατικά μηνύματα για τις προθέσεις της και για το εάν πρέπει να επιτεθεί στο Ισραήλ φοβούμενη μην πέσει... στην παγίδα του Netanyahu.
Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια ποικίλλουν: άλλα μιλούν για επίθεση έως και αύριο 9/8, άλλα υποστηρίζουν πως δεν επίκειται άμεσα επίθεση του Ιράν και άλλα τονίζουν ότι η επίθεση κατά του Ισραήλ θα γίνει… αλλά μόνο από τη Hezbollah.
Αναλυτικά στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική -3% και ακολουθούν Alpha Bank -2,5%, Eurobank -1,6% και Πειραιώς -1,4%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκούνται σε Jumbo -3,3%,  Motor Oil -3,3%, ΔΕΗ -2%....ενώ ανοδικά επιχειρεούν ΟΠΑΠ +0,70%, Μυτιληναίος +0,20%...
Με αρνητική αναθεώρηση των φετινών στόχων για αύξηση πωλήσεων κατά 4% και κέρδη κοντά στα επίπεδα του 2023 (303 εκατ. ευρώ) προειδοποιεί τους μετόχους-συνεταίρους ο ιδρυτής της Jumbo κ. Α. Βακάκης, χρησιμοποιώντας στην σκαλέτα του, το μόνιμο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, το οποίο εκτοξεύει το κόστος, διπλασιάζει τις καθυστερήσεις και επηρεάζει αρνητικά τα αποθέματα.
Ο μονίμως πεσιμιστής επιχειρηματίας της Jumbo παραθέτει μια κλασική ρήση επενδυτικών τραπεζιτών για το χρηματιστήριο – λέγοντας ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν προτού καλυτερεύσουν, παρόλο που στο πρώτο επτάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7%.
Πρόκειται για την δεύτερη αρνητική προειδοποίηση σε διάστημα δυο μηνών. Στις 10 Ιουλίου, είχε αναφέρει ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο κάτω άκρο της πρόβλεψης σε 8% αντί 10%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 1.380 μονάδων, με κρίσιμες τις 1.372 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών)  και τις 1.366 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Το  καθοδικό σενάριο δεν έχει εξαντληθεί και δεν θα εξαντληθεί γιατί απλά οι αγορές είναι για κάτω.
Το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο τελείωσε τέλη Απριλίου 2024, με τις 1.505 μονάδες να αποτελούν το υψηλό για το 2024.
Για την ελληνική  χρηματιστηριακή αγορά ο Σεπτέμβριος θα έχει αρνητικές εκπλήξεις αφού τότε θα καταγραφούν οι 1.200 μονάδες  ή 1.250 μονάδες στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Σε διεθνή επίπεδο η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία είναι πηγή αποσταθεροποίησης ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μηδένισε η ψαλίδα μεταξύ του Trump και της Kamala Harris
Ότι συμβαίνει στις αγορές ομολόγων και στα ETF και γενικά στις αγορές είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των Κεντρικών Τραπεζών, οι κεντρικές τράπεζες και η άρρωστα τοξική ποσοτική χαλάρωση του παρελθόντος είναι η αιτία του κακού.
Με συνεχείς παρεμβάσεις αλλοτρίωσαν τις αγορές... θερίζουμε το αποτέλεσμα των λαθών και των ψεμάτων μας ως σύστημα

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο -0,46% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,76%.
Περί τις 11:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -2,86%, Eurobank -2,5%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,03%
Λίγο μετά τις 13:00, οι πιέσεις στις τράπεζες, επεκτάθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips με Jumbo και Motor Oil άνω του -3%... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,34%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -1,35% στις 1.375 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.388,86 μονάδες και χαμηλό τις 1.375,52 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 32 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 6,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένές συναλλαγές αξίας 3,29 εκατ.ευρώ και όγκου 300 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ  150 χιλ. τεμάχια αξίας 2,2 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.376 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.372 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών)  και τις 1.366 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών)  και ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.400 μονάδες και ακολουθούν οι 1.440, οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.194 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.200 μονάδων  και ακολουθούν οι 1.173 μονάδες  (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών)  και οι 1.170  μονάδες (απλός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ακολουθούν οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση  βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.250 και οι 1.300  μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,33% -  Το spread με την Ιταλία στις 35 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/8 στην αγορά ομολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεταβλητότητα απόρροια του χάους στη Μέση Ανατολή και τα σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,33% και το 10ετές ιταλικό 3,681% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Αγορές σημειώνονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,90% και το 2ετές στο 3,95%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι  ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ήπιες απώλειες στις ασιατικές αγορές

Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα 8/8 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική που έδειξε ότι τα μέλη που ψήφισαν συμφώνησαν ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν "έγκαιρα" και "σταδιακά".
«Υποθέτοντας ότι ο στόχος της σταθερότητας των τιμών θα επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του δημοσιονομικού 2025, η Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου προς εκείνη τη στιγμή», υπογράμμισε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στην περίληψη της συνεδρίασης του Ιουλίου, τονίζοντας ότι το ουδέτερο επιτόκιο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον γύρω στο 1%.
Ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας σημείωσαν ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι τιμές της Ιαπωνίας αναπτύσσονται σύμφωνα με τις προοπτικές της, με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση να φαίνεται «ευνοϊκή» για την τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής .
Αναλυτικά ο δείκτης  Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,84%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,01%, ο ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,20%,  ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -0,46% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,23%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται  σήμερα 8/8 οι ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Οι  επενδυτές εστιάζουν στις εταιρικές εκθέσεις από εταιρείες σε όλη την ήπειρο. Πριν από το εναρκτήριο καμπανάκι, μεγάλοι παίκτες όπως η Siemens AG, η Allianz SE και η Deutsche Telekom AG αποκάλυψαν όλοι μια αύξηση στα έσοδά τους σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ωστόσο δεν τους εντυπωσίασαν.
Αναλυτικά, η Siemens AG αύξησε τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της 2024 κατά 4% σε ετήσιο επίπεδο φτάνοντας τα 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 48% σε ετήσια βάση στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ τα μειωμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 56% στα 2,48 ευρώ.
Η Deutsche Telekom AG ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 4,3% φτάνοντας τα 28,39 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.
Η Allianz SE ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού της 2024, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 7,6% στα 42,6 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πτώση  καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 77,97 δολ. το βαρέλι στο -0,45% και του αμερικανικού αργού στα 74,98 δολ. το βαρέλι στο -0,35%.
Άνοδος +1,57% καταγράφεται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στα 39,06 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,95%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,90%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,15%, του S&P 500 στο -0,05% και του Nasdaq στο +0,15%.

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Επανήλθαν οι πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,26 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 415 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,64 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5350 ευρώ, με πτώση -2,54%, με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,69 ευρώ, με πτώση -1,34% με όγκο 988 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,61 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 1,9475 ευρώ, με πτώση -1,627%, με όγκο 710 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 11,58 ευρώ, με άνοδο +1,22% με όγκο 4,5 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 854 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,05 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,36 ευρώ, με άνοδο +2,2%, με όγκο 31 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,35 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές  συναλλαγές

Πτωτικά κινείται το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Jumbo, Motor Oil, Viohalco .
Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Cenergy. .
H Coca Cola στα 30,90 ευρώ, με πτώση -0,96% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,67ευρώ, με πτώση -0,20%  και αποτίμηση 6,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,55 ευρώ, με άνοδο +0,84% και αποτίμηση 5,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 33,90 ευρώ, με άνοδο +0,122% και κεφαλαιοποίηση 4,84 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,05 ευρώ, με πτώση -0,99% και αποτίμηση 4,22 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 30,35 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 16,74 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,73 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,12 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  στα 7,04 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 22,22 ευρώ, με πτώση -2,54% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,60 ευρώ, με πτώση -2,84% και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,32 ευρώ, με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,7760 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 666 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  στα 3,5150 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 108 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,33% - Το spread με την Γερμανία στις 111 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 8/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,33% και το 10ετές ιταλικό 3,68% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης από 108 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 68 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 45 μονάδες βάσης.

Βελτίωση  στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 8/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Αυγούστου του 2024 στο 3,68%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/8/2024 στο 2,22%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,88% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,99%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης