Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί τελείωσε άδοξα το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Έξι αλήθειες που αποσιωπούνται για την αγορά φούσκα

Γιατί τελείωσε άδοξα το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Έξι αλήθειες που αποσιωπούνται για την αγορά φούσκα
Αυτό δεν ονομάζεται παραγωγικό μοντέλο… είμαστε μια χώρα μακροχρόνιας οικονομικής παρακμής που κατασκευάζει επικοινωνιακά αφηγήματα για να δείξει ότι έχει αλλάξει… αλλά στην πραγματικότητα παραμένουμε αδύναμη οικονομία…
Το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έληξε σήμερα… αλλά από τον Μάιο του 2024 απόρροια όχι μόνο της διαφαινόμενης ήττας της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές που επιβεβαιώθηκε αλλά και λόγω μιας σειράς πραγμάτων που χρήζουν σοβαρής ανάλυσης…

1)Πως εξηγείται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της… μια χώρα με προβληματικό χρέος είναι αδύνατο να μειώσει το χρέος.
Παραμένει στην ζώνη των 405 δισεκ. και αυτό δείχνει την βαθιά εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα δανεικά.

2)Πίσω από το αφήγημα της σταθερότητας… στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει έντονη πολιτική αστάθεια.
Οι επενδυτές του εξωτερικού βλέπουν ότι τελείωσαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις από την μια ωστόσο είναι θετική εξέλιξη γιατί το πάρτι του μαύρου χρήματος συνεχίζεται ακάθεκτο.

3)Οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν να έχουν σχεδόν 31 δισεκ. κεφάλαια – εκτίμηση τέλους 2024 και 27 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Όλο αυτό όμως χτίστηκε πάνω στην υποστήριξη του Euribor 3 μηνών… δηλαδή οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη 3,8 δισεκ. ευρώ ετησίως χωρίς αύξηση δανείων, χωρίς αύξηση τραπεζικών εργασιών αλλά λόγω του υψηλού περιθωρίου κέρδους που στρεβλωμένα κρατάει ψηλά η ΕΚΤ.
Καμία θετική αναθεώρηση των τιμών στόχων δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές.
Όταν θα διαβάσετε αύξηση τιμών στόχων 50%... απλά οι επενδυτές να τις πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων.
Ακόμη και τα μερίσματα που δίδονται δεν προήλθαν από τραπειζκή ανάπτυξη αλλά παθητική διαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων.

4)Οι ελληνικές επιχειρήσεις παίρνουν μια ώθηση με όρους κύκλου εργασιών από την ανάπτυξη στην Ελλάδα που κινείται στην ζώνη του 2% με 2,5%.
Προσέξτε η Ελλάδα ευεργετήθηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης και πλέον επανήλθε στην ζώνη των πραγματικών δυνατοτήτων της.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πάνω από 2% με 2,5% και με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τον Τουρισμό να συνεχίζει να διατηρεί μια δυναμική.
Η Ελλάδα είναι παρασιτική οικονομία, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο παραγωγικό μοντέλο.

5)Υπερτόνισαν την ανάγκη να αυξηθεί το μείγμα παραγωγής ρεύματος ώστε να μειωθεί η αξία του κοινώς να δοθεί φθηνό ρεύμα.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο… από τότε που σταμάτησαν οι λιγνιτικές μονάδες να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στο μείγμα παραγωγής ρεύματος πάμε από το κακό στο χειρότερο ως προς το κόστος ενέργειας.
Προφανώς και είμαστε υπέρ της χρήσης λιγνίτη.
Αυτά περί πράσινης ενέργειας είναι επικοινωνιακές μπούρδες.

6)Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα – όπως αποδείχθηκε στην πράξη και είχαμε αναλύσει πριν ξεκινήσουν οι αναβαθμίσεις – δεν έφερε καμία αλλαγή στην επενδυσιμότητα της οικονομίας.
Οι ξένοι επενδυτές δεν ήρθαν στην Ελλάδα επειδή αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα αυτά είναι επικοινωνιακές ανοησίες.
Ήρθαν επειδή πουλήσαμε τις τράπεζες φθηνά π.χ. την Εθνική στα 5,30 ευρώ και σήμερα είναι 7,40 ευρώ.
Πιο απλά δεχθήκαμε ως χώρα το ελληνικό δημόσιο να χάσει 42 δισεκ. ευρώ να υποστεί ζημία 42 δισεκ. ευρώ για να έρθουν 60 με 80 ευκαιριακοί καιροσκόποι στο χρηματιστήριο που σήμερα είναι και αύριο θα εξαφανιστούν.
Αυτό δεν λέγεται επενδύσιμη οικονομία…
Με χρηματιστηριακούς όρους το ελληνικό χρηματιστήριο από την ζώνη των 900 μονάδων πήγε στις 1.380 μονάδες… δηλαδή όλος αυτός ο κακός χαμός έγινε για 500 μονάδες άνοδο στο χρηματιστήριο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφουσκώσει.

H Ελλάδα δεν άλλαξε στο ελάχιστο…
Θέλετε μια απόδειξη.
Το κεφαλαιακό απόθεμα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 32 δισεκ. και σήμερα είναι 33 δισεκ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται και το κράτος παρέχει pass στους πολίτες δηλαδή ψίχουλα για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.
Αυτό δεν ονομάζεται παραγωγικό μοντέλο… είμαστε μια χώρα μακροχρόνιας οικονομικής παρακμής που κατασκευάζει επικοινωνιακά αφηγήματα για να δείξει ότι έχει αλλάξει… αλλά στην πραγματικότητα παραμένουμε αδύναμη οικονομία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης