Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρούνται οι άτονες κινήσεις στο ΧΑ στις 1.426 μον. – Στο επίκεντρο οι εκροές σε τράπεζες λόγω MSCI και αύξηση short στη Motor Oil

Συντηρούνται οι άτονες κινήσεις στο ΧΑ στις 1.426 μον. – Στο επίκεντρο οι εκροές σε τράπεζες λόγω MSCI και αύξηση short στη Motor Oil
Η επιφυλακτικότητα παραμένει στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ προβληματίζει η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς να ακολουθήσει τη μεγάλη αντίδραση προς ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών
Σχετικά Άρθρα
(upd05) Σε επενδυτική αναμονή παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, 30 Αυγούστου 2024, συντηρώντας τη ζώνη των 1.425-1.430 μονάδων, καθώς θα πραγματοποιηθεί rebalancing στους δείκτες του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει, αφού εξέρχεται του Standard Greece.
Αναλυτικά στις τράπεζες, άνοδο καταγράφει η Πειραιώς +1,3%, η Alpha Bank είναι στο +0,45%, η Eurobank χάνει -0,1% και η Εθνική είναι στο +0,20%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 1,1% καταγράφει ο ΟΠΑΠ.
Η επιφυλακτικότητα παραμένει στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ προβληματίζει η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς να ακολουθήσει τη μεγάλη αντίδραση προς ιστορικά υψηλά των ξένων αγορών.
Την ίδια ώρα, αναμένεται το rebalancing να αυξήσει σήμερα τη συναλλακτική δραστηριότητα.
Όπως δημοσίευσε χθες το ΒΝ αναμένονται εκροές για τις περισσότερες εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες με τις περισσότερες να εστιάζονται στη Motor Oil η οποία αφαιρείται από τον MSCI Greece Standard.
Στο μεταξύ, σε νέα αύξηση της ανοικτής θέσης πώλησης στη μετοχή της Motor Oil προχώρησε η Millenium International Management.
Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο η short θέση ανέρχεται στο 1,37745% μετά τις χθεσινές πωλήσεις στον τίτλο, από 1,02730% που ήταν στις 27 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται πως η ανοικτή θέση εμφανίστηκε στις 22 Αυγούστου και ήταν ύψους 0,58211%, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε για να φτάσει σήμερα στο 1,37745%.

Δυνατή πτώση στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο

Οι 1.500 μονάδες δεν θα διασπαστούν έως το τέλος του 2024.
Εάν αυτό συμβεί θα είναι μεγάλη έκπληξη αλλά και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο θα γυρίσει ξανά κάτω από τις 1.500 μονάδες.
Από τον Απρίλιο 2024 είχαμε προειδοποιήσει ότι οι 1.500 μονάδες θα είναι το υψηλό έτους και πολλές ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες αποδέχονται αυτή την προσέγγιση.
Ορισμένοι λένε αξιολογώντας τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις ότι λόγω της Morgan Stanley Capital International και των εκροών σε τράπεζες και Motor Oil η αγορά ατόνησε…
Ναι αυτό είναι αληθές σε κάποιο μεγάλο βαθμό αλλά μην ξεχνάμε ακόμη δεν έχουμε δει την μεγάλη διόρθωση… που θα έρθει…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,41%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,03% στις 1.426 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.430,28 μονάδες και χαμηλό τις 1.426,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.

Motor Oil: Το χρονοδιάγραμμα πώλησης μετοχών της Ελλάκτωρ, η μερισματική πολιτική και τα περιθώρια διύλισης

Το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής της Motor Oil στην Ελλάκτωρ, ανέλυσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τζαννετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Motor Oil, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας, πάντως, πως δεν είναι κάτι που πιέζει χρονικά την εταιρεία και πως είναι ευχαριστημένη η διοίκηση με την επένδυση.
Όπως είπε πούλησε αρχικά ποσοστό λίγο κάτω από 3% και θα το ξανακάνει, αλλά η αντίληψη της διοίκησης είναι πως η Reggeborgh λόγω του κανονισμού της κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να αγοράσει πάνω από 3% σε διάστημα εντός 6 μηνών, καθώς μετά θα έχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση.
Έτσι εκτιμά πως το επόμενο 3% περίπου θα πουληθεί το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και το υπόλοιπο ποσοστό πάλι 6 μήνες μετά.
Υπογράμμισε πάντως πως έχει λάβει και την επιστροφή κεφαλαίου από την Ελλάκτωρ, ενώ περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Ηλέκτωρ.
Για την έκτακτη φορολογία ο κ.Τζαννετάκης ανέφερε αναμένει να οριστικοποιηθεί τέλος Σεπτεμβρίου και θα είναι ίσως λίγο κάτω από 205 εκατ. ευρώ που εκτιμά η διοίκηση, αλλά έγραψε στη λογιστική κατάσταση την υψηλότερη εκτίμηση.
Αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης είπε πως αυτά υποχώρησαν στο δεύτερο τρίμηνο αλλά κατάφερε να πετύχει αξιόλογα νούμερα ο όμιλος, ενώ παρατηρείται μία περαιτέρω υποχώρηση στο τρίτο τρίμηνο και δεν αποκλείεται μία αντίδραση από τους παραγωγούς όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, αν και απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή ανέφερε πως ο ορίζοντας είναι μακροπρόθεσμος και όχι λίγων μηνών.
Παρά την υποχώρηση η παραγωγή είναι δυνατή και υγιής η πορεία της δραστηριότητας.
Επιπλέον σημειώθηκε πως λόγω της πορείας του τουρισμού η δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι και πάλι βελτιωμένη.
Για το μέρισμα ανέφερε πως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να επαναληφθεί φέτος το μέρισμα της χρήσης 2023, αλλά υπάρχουν ακόμα 5 μήνες για τη χρήση και μέχρι τότε θα δει η διοίκηση πως θα εξελιχθεί η πορεία και θα αποφασίσει.
Τέλος αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό στο Σουέζ, όπου εγκλωβίστηκε πλοίο που θα έφερνε πετρέλαιο στην Κόρινθο και έγιναν πολλές πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να λυθεί το θέμα και είναι ευχαριστημένος από την κατάληξη. Αν έρθει χωρίς μεγάλη καθυστέρηση στην Κόρινθο δε θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά και αν αργήσει υπάρχουν εναλλακτικές.

HelleniQ Energy: Αναμένει αύξηση των περιθωρίων διύλισης, συνεχίζει επενδύσεις στις ΑΠΕ παρά τις περικοπές

Ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης της επόμενες εβδομάδες περιμένει η διοίκηση της HelleniQ Energy, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών για την πορεία του πρώτου εξαμήνου.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως η υποχώρηση των περιθωρίων αποτέλεσε έκπληξη ενώ σημείωσε πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερο, λόγω και των εργασιών συντήρησης του διυλιστηρίου, αλλά αναμένεται ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία θα καλύψει την υστέρηση.
Η ζήτηση παραμένει ισχυρή στην Ελλάδα λόγω της πορείας του τουρισμού και στήριξη το πρώτο εξάμηνο.
Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά η διοίκηση την υπολογίζει στα 173 εκατ. ευρώ και θα την εγγράψει στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Elpedison η διοίκηση επανέλαβε ότι εξετάζει όλες τις περιπτώσεις χωρίς ωστόσο να έχει κάτι ανακοινώσιμο να πει.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν το δεύτερο πυλώνα στρατηγικής του ομίλου και στις οποίες αναπτύσσεται με συνετή πολιτική.
Ο κ.Σιάμισιης τόνισε πως το θέμα των περικοπών είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες καθώς θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.
Μία λύση είναι η αποθήκευση και ο όμιλος είναι ηγέτης στον κλάδο αυτό, ενώ ξεκινά την κατασκευή του πρώτου standalone έργου στη Θεσσαλονίκη. Τα υβριδικά επίσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Η διοίκηση εκτιμά πως θα πετύχει το στόχο του 1GW έως το 2025 που θα δίνει 100 εκατ. ευρώ EBITDA, παρά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, ενώ ο στόχος για το 2030 υπενθυμίζεται πως είναι στα 2GW.
Σήμερα έχει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία 384MW.
Ο όμιλος δημοσίευσε χθες EBITDA 532 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA 570 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και καθαρά κέρδη 209 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένο επίπεδο αυξημένα κατά 29%, αλλά συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 236 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15%.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε 2% και στα 1,587 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.426 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.257 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις 34 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εντάσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,64% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,83% και το 2ετές στο 3,87%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Αναμονή στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,1%

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν άνοδο την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την περιοχή και τις ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,2% στις 18.940 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4%, στις 8.411 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται 0,5% υψηλότερα στις 7.675 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύεται 0,6% στις 34.408 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ήταν 0,27% υψηλότερα, καθώς τα περισσότερα μεγάλα περιφερειακά χρηματιστήρια και κλάδοι διαπραγματεύονταν στο πράσινο. Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν κατά 0,62%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων πρόσθεσαν 0,89%.
Ο Stoxx 600 είχε καταγράψει κέρδη την Πέμπτη, με τις μετοχές τεχνολογίας να οδηγούν τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν την τελευταία τριμηνιαία έκθεση κερδών της Nvidia.

Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,8460 ευρώ, με άνοδο +0,20% με όγκο 30 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,15 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5665 ευρώ, με άνοδο +0,4%, με όγκο 200 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8620 ευρώ, με άνοδο +0,97% με όγκο 40 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,77 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0480 ευρώ, με πτώση -0,10%, με όγκο 100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,78 ευρώ, με άνοδο +0,63% με όγκο 10 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,48 ευρώ, με άνοδο +1,19% με όγκο 10 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 423 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,55 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 33,36 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 12,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,80 ευρώ, με πτώση -0,47% και αποτίμηση 6,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,78 ευρώ, με πτώση -1,13% και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,02 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 4,89 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,57 ευρώ, με πτώση -0,26% και αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 32,00 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,34 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση 1,85 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,12 ευρώ, με πτώση -0,05% και κεφαλαιοποίηση 2,27 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,0450 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,50 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 23,06 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,55 ευρώ, με άνοδο +0,01% και κεφαλαιοποίηση 590 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,8620 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,35 ευρώ, με πτώση -0,01% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Γερμανία στις 103 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,64% με το μεταξύ τους spread στις -35 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -35 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Αυγούστου του 2024 στο 3,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2024 στο 2,26%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,85% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,08% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,09%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης