Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θα αποδέχεται ως collaterals τα ομόλογα που εκδίδει ο ESM η ΕΚΤ... αλλά υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών o Regling - Είναι δανειστής ύστατης ανάγκης....

Θα αποδέχεται ως collaterals τα ομόλογα που εκδίδει ο ESM η ΕΚΤ... αλλά υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών o Regling - Είναι δανειστής ύστατης ανάγκης....
(upd)Θα αποδέχεται ως collaterals (εγγυήσεις) τα ομόλογα που εκδίδει ο ESM, o μόνιμος μηχανισμός της ΕΕ, η ΕΚΤ. Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η ΕΚΤ, θα μπορεί να δέχεται (στις πράξεις αναχρηματοδότησης που διενεργεί), τα ομόλογα που εκδίδει ο ESM. 
Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης καθίστανται ολοένα και πιο πολύπλοκα....
Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μέσω του μηχανισμού ESM, αλλά και η ανάληψη του εποπτικού ρόλου των τραπεζών από την ΕΚΤ έχουν αναχθεί σε άκρως πολύπλοκα ζητήματα, με τους Ευρωπαίους να μην κατορθώνουν να βρουν την επιθυμητή λύση ή την πολυπόθητη "χρυσή τομή" που απαιτείται.
Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, o οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: Ο ESM πρέπει να συνιστά έναν δανειστή ύστατης ανάγκης και μόνο, όσον αφορά στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επί της ουσίας ο Regling διαμηνύει πως "δεν πρέπει η Ευρωζώνη να περιμένει τα πάντα τον ESM...".
Kαι όλα αυτά ενώ haircut στο σύνολο των ομολόγων, σε περίπτωση τραπεζικής διάσωσης, εισηγείται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"Eάν χρειαστεί να υπάρξει διάσωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, τότε θα πρέπει να επιβληθεί haircut στο σύνολο των ομολόγων της", ανέφερε μόλις χθες ο νέος επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Οι δηλώσεις αυτές των Regling και Dijsselbloem αποκτούν βαρύνουσα σημασία, καθώς αποδεικνύουν πως κορυφώνονται οι συζητήσεις στην κατεύθυνση σύστασης της τραπεζικής ένωσης...
Στο μεταξύ, νέα stress για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο του 2013, ετοιμάζουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA), σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης