Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές κερδίζουν την συσσώρευση και τα placements

Ποιες μετοχές κερδίζουν την συσσώρευση και τα placements
Με την πολύμηνη συσσώρευση της αγοράς πέριξ των 1400 μονάδων, τα μετοχικά χαρτοφυλάκια οδηγήθηκαν σε μια μετατόπιση από τις τράπεζες και τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να σημειωθούν αποδόσεις.
Όταν η τάση είναι ανοδική οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων δεν χρειάζεται να “νικήσουν” τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη.
Με άλλα λόγια, δεν κερδίζουν πάντοτε οι μετοχές του Γενικού Δείκτη, ειδικά όταν εντός της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί placements ύψους 2,5 δις. ευρώ
Με την πολύμηνη συσσώρευση της αγοράς πέριξ των 1400 μονάδων, τα μετοχικά χαρτοφυλάκια οδηγήθηκαν σε μια μετατόπιση από τις τράπεζες και τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να σημειωθούν αποδόσεις.

Τους τρείς τελευταίους μήνες ο Γενικός Δείκτης χάνει 2,44% και από τις αρχές του χρόνου κερδίζει 9,5%.

Για να διατηρηθεί, όμως, ο δείκτης στο εύρος των 1400 1450 μονάδων, ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca - Cola σημειώνει άνοδο 4,12% καθώς τα κέρδη εξαρτώνται από την πρωτογενή αγορά διαπραγμάτευσης ( Λονδίνο ).
Όσοι διαχειριστές ακολούθησαν την αλλαγή τάσης και κατέχουν τις μετοχές των εταιρειών Κρι – Κρι, ΟΤΕ, Optima και Tιτάνα σήμερα ξεπερνούν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη και αντισταθμίζουν τις ζημιές από τις τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE 25.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο η γαλακτοβιομηχανία Kρι – Κρι με τις προσδοκίες της αυξημένης ζήτησης από Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και την διάθεση μετοχών ( 3% ) σε ξένους επενδυτές έναντι 12 ευρώ εμφανίζει άνοδο 14,78% ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της κατά 37,79% - όταν ο δείκτη σημειώνει αντίστοιχα άνοδο μόλις 9,5%.
Η ανάληψη της ηγεσίας του ΟΤΕ από τον κ. Κ. Νεμπή άλλαξε άρδην την προηγούμενη εικόνα της μετοχής του οργανισμού καθώς από το στρατόπεδο των “χαμένων” της αγοράς βρέθηκε να υπεραποδίδει με κέρδη 13,78%.
Προφανώς, η ριζική μεταστροφή της μετοχικής συμπεριφοράς ήταν προαπαιτούμενο της νέας διοίκησης προκειμένου να προχωρήσει στο στρατηγικό σχεδιασμό για την θυγατρική της Γερμανικής Τelecom στην Eλλάδα.

Ο τίτλος του ΟΤΕ εμφανίζει από τις αρχές του χρόνου παρουσιάζει υπερδιπλάσια απόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη κερδίζοντας 23,18%.

Η μετοχή Optima το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγράψει άνοδο 8,81% προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και θέτει πλέον υποψηφιότητα για την είσοδο στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση του Δείκτη Ftse 25 καθώς παράλληλα με την άνοδο έχει αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά της μετοχής.
Με τις προσδοκίες να αποτιμηθεί με υψηλότερους πολλαπλασιαστές στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά η θυγατρική του Τιτάνα, η μετοχή της μητρικής κερδίζει 6,68% ενώ από τις αρχές του χρόνου ο Τιτάνας έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του 52,68%.
Στο ίδιο διάστημα, βεβαίως, η καθαρή κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 34% φθάνοντας τα 148,7 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές του Δείκτη, αντοχές επιδεικνύει η Jumbo με άνοδο 1,35% το τελευταίο τρίμηνο και o OTE με 1,28%.

Οι “χαμένοι” - Υψηλή κεφαλαιοποίηση Αττικής και Ελλάκτωρ

Οι μεγάλες ζημίες από το υψηλό dilution των μετόχων της Παγκρήτιας μέσω της συγχώνευσης με την Τράπεζα Αττικής οδήγησαν στο πρόσφατο τρίμηνο σε μια κατάρρευση 81% την μετοχή της τελευταίας, πριν από την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας μέσω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεύτερη “μεγάλη” χαμένη της πολύμηνης συσσώρευσης είναι η μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία μετά την διανομή της επιστροφής κεφαλαίου και την υψηλή ρευστότητα καταγράφει απώλειες 28,88% το τελευταίο τρίμηνο.
Παρά το αίτημα για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του 2025, η μετοχή της Μetlen χάνει περισσότερα από την αγορά καθώς οι απώλειες ανήλθαν σε 10,11% απέχοντας αρκετά από την πρόσφατη διάθεση μετοχών στα 37 ευρώ.
Απώλειες πάνω από 9% λόγω της επιβολής έκτακτης εισφοράς παρουσιάζουν τα διυλιστήρια της Helleniq Energy και της Motor Oil.
H μετοχή της τελευταίας επιβαρύνθηκε και με τις εκροές λόγω της εξόδου απο τον Δείκτη Msci, αλλά και από το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ( 9,2 εκατ. ευρώ ).
Το “δίδυμο” του ομίλου Κόκκαλη, Ιntralot και Intracom χάνουν 14 % και 15% ενώ από τις τράπεζες την μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζει η Alpha bank με 10,52% ενώ ακολουθεί η Eθνική με απώλειες 6,69%.
H Viohalco και ΕΧΑΕ χάνουν από 8,3% και 9,5% αντίστοιχα ενώ η ΔΕΗ λόγω και της αγοράς των ίδιων μετοχών χάνει 2,35%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης