Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ταράζει εκ νέου τα νερά το Βερολίνο - Αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους ζητά το κόμμα της αντιπολίτευσης, SPD - Στεφάνου: Η στάση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ευρώπης

Ταράζει εκ νέου τα νερά το Βερολίνο - Αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους ζητά το κόμμα της αντιπολίτευσης, SPD -  Στεφάνου: Η στάση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ευρώπης
Ταράζει εκ νέου τα νερά το Βερολίνο, φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα της αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η γερμανική αντιπολίτευση τάσσεται εκ νέου ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους.
"Το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, το SPD, επιμένει να προχωρήσει άμεσα μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της Κύπρου", αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα.
"Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο - ήτοι αν θα συνεισφέρει στη χορήγηση βοήθειας προς τη χώρα - εξαρτάται άμεσα από τη συμπεριφορά της Ευρωζώνης", τονίζει την ίδια ώρα, σε νέα παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαιώνοντας τα όσα προηγουμένως είχε διαμηνύσει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή.
Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στο πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο συζητείται σε επίπεδο Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριαστικά ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ.
Εν τω μεταξύ, ο Michael Fuchs, βουλευτής του κόμματος της Angela Merkel, CDU, δήλωσε ότι η  Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο, δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στον ESM κι αποτελεί πρόβλημα της Ρωσίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

«Πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη η Κύπρος, παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της - Δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ - Οι στενές σχέσεις με τη Ρωσία και η διαμάχη Schaeuble - Draghi


Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα προκάλεσε «πονοκεφάλους»  στην ευρωζώνη, δυσανάλογους ως προς το μέγεθός της, περιμένετε να δείτε τα προβλήματα που θα προκαλέσει η Κύπρος στις αγορές συναλλάγματος, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Darrell Delamaide, αρθρογράφος του Marketwatch.
Μπορεί η Κύπρος να είναι η τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ωστόσο χρειάζεται κεφάλαια διάσωσης (22 δισ. ευρώ),  περίπου ίσα με το ετήσιο ΑΕΠ της. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι τόσο το δημόσιο χρέος, όσο οι αφερέγγυες τράπεζές της, των οποίων των μέγεθος είναι σχεδόν οκταπλάσιο, σε σχέση με την οικονομία της.
Σχεδόν το 1/5 των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες προέρχονται από τη Ρωσία, με τους Γερμανούς αξιωματούχους να καταγγέλλουν ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, στο νησί της Αφροδίτης. Ωστόσο οι κυπριακές αρχές, αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι στενές, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Marketwatch, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το 2011 ο κομμουνιστής  Πρόεδρος Χριστόφιας, έλαβε δάνειο ύψους 3,3 δισ. δολαρίων από τη Μόσχα.
Ίσως σε αυτό το σημείο, κάποιοι να συμφωνήσουν με την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ότι η Κύπρος δεν είναι «συστημικά σημαντική» για την ευρωζώνη, ώστε να διασωθεί, άποψη η οποία βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετο τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, εξού και η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, με φόντο την κυπριακή διάσωση.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι μια άτακτη κυπριακή χρεοκοπία, θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, σημειώνοντας ότι η ανάληψη ενός τέτοιοιυ ρίσκου θα ήταν «ανόητη», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Schaeuble.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 17Φεβρουαρίου, πιθανότητα τον Μάρτιο.
Χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Kudrin, προειδοποίησε ότι η Κύπρος ενδέχεται να προκαλέσει ανάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τα κεφάλαια διάσωσης από τους εταίρους της, προειδοποιεί ο Παράλληλα προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ για Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία δεν έχει εξαλειφθεί.
«Το κυπριακό πρόβλημα γίνεται οξύ. Η Ελλάδα διασώθηκε αλλά κανείς δεν θέλει να σώσει την Κύπρο, η οποία θα επεκτείνει τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη», τόνισε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν πρέπει να δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Κύπρο, έως ότου Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης το οποίο θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας.
«Αν Ε.Ε. και ΔΝΤ αποφασίσουν να διασώσουν την Κύπρο, αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και τότε η Ρωσία θα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο Kudrin προειδοποίησε παράλληλα ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ μελλοντικά.
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΟΜΤ), «ηρέμησε» τις αγορές, ωστόσο δεν έλυσε οριστικά το πρόβλημα, απλώς το «καμουφλάρισε».
Τέλος, ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει απειλές, λόγω των ανισορροπιών που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και δεν αποκλείεται μια επιδείνωση της κρίσης και σε παγκόσμιο επίπεδο σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Medvedev, τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αγοράσει ευρωπαϊκό χρέος, καθώς ήδη το 42% των ξένων αποθεμάτων της έχουν επενδυθεί σε ευρώ, ενώ όσον αφορά την Κύπρο, τόνισε ότι η Μόσχα θα βοηθήσει μόνο εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφασίσουν για τη διάσωση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης