Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πτωχευτικό δίκαιο - 544 εταιρείες υπέβαλλαν αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 σε 46 πρωτοδικεία της χώρας το τελευταίο 15μηνο - Ελάχιστες οι περιπτώσεις εξυγίανσης και ανάκαμψης

Πτωχευτικό δίκαιο -  544 εταιρείες υπέβαλλαν αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 σε 46 πρωτοδικεία της χώρας το τελευταίο 15μηνο - Ελάχιστες οι περιπτώσεις εξυγίανσης και ανάκαμψης
H χρεοκοπία της χώρας προκάλεσε καταιγισμό αιτήσεων από 544 εταιρίες σε όλη την Ελληνική επικράτεια να υπαχθουν στο άρθρο 99,  τους τελευταίους 15 μήνες (Σεπτέμβριος 2011-Δεκέμβριος 2012)  που κορυφώθηκε η οικονομική κρίση, με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων να συγκεντρώνουν τα Πρωτοδικεία της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθές στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, διαβιβάστηκαν από 46 Πρωτοδικεία της χώρας, ενώ υπολείπονται τα στοιχεία από ακόμη 17 πρωτοδικεία της χώρας.
Οπως τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης το υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης καθώς και στους Διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την πορεία αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις 17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 (σ.σ. σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο) 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα στοιχεία αφορούν και όσες εταιρείες υπήχθησαν τελικά στη συγκεκριμένη διαδικασία. Μεταξύ των εταιριων που κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περιλαμβάνονταν και οι
εισηγμένες:  η Alapis(η οποία παραιτήθηκε από τη διαδικασία), η Πετζετάκις, η Χ.Κ.Τεγόπουλος, η PC Systems, η Νεοχημική που έχει εισέλθει σε διαδικασία εκκαθάρισης και  η Μπάμπης Βωβός όπου και απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διαβίβασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα). Από τις παραπάνω αιτήσεις 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14 ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις  την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων. «Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες», σημείωνε στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι για το α΄ εξάμηνο του 2012 υπεβλήθησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, ένα χρόνο πριν είχαν υποβληθεί 124 και το 2009, που ξεκινάει ουσιαστικά η κρίση στην Ελλάδα, οι αιτήσεις υπαγωγής ανήλθαν στις 95. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο κλάδος του εμπορίου είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο πτωχευμένων εταιρειών.
Οπως αναφέρουν τα δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, για να υπαχθεί μία επιχείρηση στη διαδικασία εξυγίανσης θα πρέπει: α) να έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων της στην Ελλάδα, β) να βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμών, και γ) να εμφανίζει υψηλά χρέη από οποιονδήποτε λόγο προς οποιοδήποτε πρόσωπο. Η εμπειρία των τελευταίων ετών στις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των διατάξεων του άρθρου 99 δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Ενα πολύ μικρό ποσοστό, που δεν ξεπερνάει το 4%, κατάφερε να εξυγιανθεί και να επιστρέψει σε πορεία ανάκαμψης. Πάντως, όπως αναφέρουν τα δικηγορικά γραφεία, τους τελευταίους μήνες καταγράφονται αρκετές συμφωνίες των πιστωτών -απαιτείται να συμφωνήσει το 65%- με τις εταιρείες που οδηγούνται στο άρθρο 99 προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις από τη χρεοκοπία και την επώδυνη διαδικασία των πλειστηριασμών που ακολουθεί εάν δεν γίνει χρήση του άρθρου 99.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης