Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει πληρώσει το Δημόσιο - Επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των οφειλών μετά την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει πληρώσει το Δημόσιο - Επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των οφειλών μετά την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου
(upd)Το 1,5 δις. ευρώ προσεγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του ποσού από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει επιστρέψει το Δημόσιο σε όλους τους ιδιώτες.
Διαδικασία η οποία «ξεμπλόκαρε» μετά την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δις. ευρώ με αποτέλεσμα στο Γενικό Λογιστήριο να προχωρούν με εντονότερους ρυθμούς των εκκαθάριση των οφειλών που χρωστά το κράτος.
Η πολιτική της κυβέρνησης που υπαγορεύεται και μέσα και από μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει το Υπουργείο Οικονομικών με όλους τους φορείς, συνοψίζεται στο εξής: «ούτε ένα ευρώ δεν θα εκταμιεύεται για ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες εάν το Υπουργείο δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα δημιουργούνται νέες οφειλές».
Το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης αυτών των οφειλών και οι κρατικές εισπράξεις , εξετάσθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά μειώνονται ταυτόχρονα και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, γεγονός που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται σύμφωνα με τους στόχους.
Βέβαια το συμπέρασμα αυτό εξήχθη βάσει των στοιχείων που προσκόμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τα οποία απουσίαζε το ύψος των υποχρεώσεων που έχει η κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Γενική κυβέρνηση).
Έτσι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν μείωση κατά 376 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του έτους στα 524,2 εκατ. ευρώ, από 900,2 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία είναι αποτέλεσμα της έγκρισης και καταβολής της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα που επέτρεψε στο δημόσιο να εμφανίζεται καλοπληρωτής με τα λεφτά της Τρόικας.
Οι απλήρωτες υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στις 31.12.2012 ανέρχονταν στο ποσό των 670,1 εκατ. ευρώ, από 937 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας μείωση κατά 266,9 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2012, οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 67,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου (68,7 δισ. ευρώ) και κατά 9,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011 (76,7 δισ. ευρώ).
Και ενώ οι δαπάνες βαίνουν μειούμενες τα έσοδα συνεχίζουν να αποκλίνουν από τους στόχους του Μνημονίου και τα οποία πλέον θα παρακολουθούνται δύο φορές την εβδομάδα.
Πιο συντονισμένη θα είναι και η δράση κατά της φοροδιαφυγής ενώ ειδικό βάρος πρόκειται να δοθεί και στις μεθόδους είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών που έχουν οι πολίτες προς τις Εφορίες. Για το 2012 τα χρέη έφθασαν τα 53,5 δις. ευρώ με το Δημόσιο να αποσπά μόλις 2,5 δις. ευρώ από αυτή την «πίτα».

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης