Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

JP Morgan: Προσεχώς σε μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία - Η Moody's απειλεί με άμεση υποβάθμιση - Τι συμβαίνει στην Ισπανία

JP Morgan: Προσεχώς σε μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία - Η Moody's απειλεί με άμεση υποβάθμιση - Τι συμβαίνει στην Ισπανία
Η διάχυση της ελληνικής κρίσης χρέους που φοβόντουσαν πολλοί αναλυτές φαίνεται να εξελίσσεται με μεγαλύτερη δυναμική, καθώς στο μάτι του κυκλώνα έχει ήδη ξαναμπεί η Ιρλανδία, ενώ στον “προθάλαμο” βρίσκονται και η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η αγορά ομολόγων εμφανίζει αναταράξεις που γνώρισε η Ευρώπη την περασμένη άνοιξη, ενώ ο φόβος κατάρρευσης των τιμών φαίνεται να είναι πολύ κοντά. Την ίδια ώρα, η Moody's προειδοποιεί ότι εξετάζεται η άμεση υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, κάτι όμως που θα κριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας στις 220 μ.β., λίγο δηλαδή πριν από τις 232 μ.β. που είχαν βρεθεί τον Ιούνιο. Τα CDS σε Ιρλανδία και Πορτογαλία έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ήτοι 610 και 500 μ.β. αντίστοιχα. Στην Ισπανία το CDS φτάνει στις 292 μονάδες.
Η χρήση του μηχανισμού στήριξης που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κράτη μέλη που δεν μπορούν να προσφύγουν για δανεισμό στις διεθνείς αγορές με λογικά επιτόκια, φαίνεται να είναι πολύ πιθανή τις τελευταίες ημέρες, δηλώνουν οι αναλυτές της Kleinwort Benson Private Bank στο Λονδίνο. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες είναι ίδιες και για την Ισπανία, η οποία συμβάλει κατά 12% στην οικονομία της ευρωζώνης, και το ΑΕΠ της είναι τριπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Είναι εμφανή τα σημάδια διάχυσης της κρίσης και στις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, δηλώνει ο  Jacques Cailloux της  Royal Bank of Scotland Group, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι επόμενη στη λίστα της αβεβαιότητας είναι η Ισπανία. Η χώρα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, πρόσθεσε.
Οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καλύψει πλήρως τις δανειακές της ανάγκες, όπως σε αντίθεση έχουν καλύψει οι άλλες περιφερειακές οικονομίες. Κι ενώ η Πορτογαλία έχει προγραμματίσει την τελευταία για το 2010 έκδοση ομολόγων στις 10 Νοεμβρίου, και η Ιρλανδία δε θα πραγματοποιήσει καμία δημοπρασία αφού έχει καλυφθεί για φέτος, η Ισπανία χρειάζεται να αντλήσει άλλα 12 δισ. ευρώ σε τρεις δημοπρασίες που απομένουν μέχρι τη λήξη του έτους. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα δηλώνει η UniCredit.
Ωστόσο, παρά αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν ότι η Ισπανία δεν είναι πιθανή χώρα προς ενεργοποίηση του μηχανισμού της ΕΕ. Αν και η Ιρλανδία θεωρείται ότι θα τον ενεργοποιήσει τον μηχανισμό μέσα στο 2011, η κατάσταση στην Ισπανία είναι διαφορετική. Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να στηρίξει την αγορά ομολόγων της, προσθέτει η JP Morgan.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης