Χρηματιστήριο

Τι συμβαίνει - Υπόκωφη δυσαρέσκεια για συχνές πωλήσεις από τα υπόχρεα πρόσωπα και δωρεάν μετοχές σε τράπεζες και εταιρίες

Τι συμβαίνει - Υπόκωφη δυσαρέσκεια για συχνές πωλήσεις από τα υπόχρεα πρόσωπα και δωρεάν μετοχές σε τράπεζες και εταιρίες
Παρόλο που η πανδημία του Covid-19 αποτελεί παρελθόν, όλες οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και των εισηγμένων εταιρειών πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά
Οι τράπεζες αυξάνουν την διανομή μερίσματος της χρήσης 2024 σε ποσοστό μεταξύ 35% έως 50% επί των ετήσιων κερδών τους σε συνδυασμό και με μια πιθανή επαναγορά μετοχών.
Ωστόσο, στις επόμενες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, αλλά και μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, οι διοικήσεις αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια υπόκωφη και αυξανόμενη δυσαρέσκεια των επενδυτών – η οποία εντείνεται λόγω της χαμηλής απόδοσης των τίτλων.
Αιτία είναι οι διανομές δωρεάν μετοχών σε μέλη της διοίκησης, ανώτερα στελέχη, προσωπικό, αλλά και τα χορηγούμενα δικαιώματα προαίρεσης τα οποία αντιστοιχούν σε μετοχές και εξασκούνται σε συγκεκριμένες τιμές κάθε τρίμηνο ή σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου (ιστορικά στοιχεία), κάθε δίμηνο αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο οι συναλλαγές στα υπόχρεα πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις δωρεάν μετοχές ή τα δικαιώματα προαίρεσης.
Και οι συναλλαγές, κατά τεκμήριο, είναι πωλήσεις δεδομένου ότι το κόστος κτήσης είναι μηδενικό ή υποπολλαπλάσιο της σημερινής αξίας των μετοχών.
Όπως θα δούμε, ο μηχανισμός επιβράβευσης των στελεχών με διανομές δωρεάν μετοχών έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις είτε στις τράπεζες, είτε στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, καθώς ένα μέρος των ετήσιων κερδών των εταιρειών καταλήγει να απονέμεται δωρεάν ή με χαμηλό κόστος στα στελέχη.
Και το πρόβλημα διογκώνεται διότι ελάχιστες εταιρείες προχωρούν μεν σε διάθεση μετοχών, αλλά στο τέλος κάθε χρήσης ακυρώνουν μέρος της αγοράς ίδιων μετοχών (βλέπε OTE, ΔΕΗ).
Άλλες εταιρείες (λ.χ Jumbo) δεν προβλέπουν διανομή ιδίων μετοχών για τα στελέχη προερχόμενη από τα κεφάλαια της εταιρείας, αλλά πρόγραμμα αγοράς που στοχεύει στην τελική ακύρωση των τίτλων.
Σημειώνεται ότι παρόλο που η πανδημία του Covid-19 αποτελεί παρελθόν, όλες οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και των εισηγμένων εταιρειών - οι οποίες και έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις διανομής μετοχών - πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και η συμμετοχή των επενδυτών, όπως και η αντίθεση τους, καταγράφεται μόνο στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.
Είναι προφανές ότι, όταν πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις με την φυσική παρουσία των επενδυτών οι αντιδράσεις θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή εφόσον συνεχιστούν οι ίδιες καταχρηστικές πρακτικές.
Και εδώ υπάρχει ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διότι εξετάζει: Αν πραγματοποιούνται περιπτώσεις χειραγώγησης μέσω της αγοράς ιδίων μετοχών, αλλά δεν υφίσταται συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο επιβράβευσης των μελών διοίκησης και στελεχών.

Επαναγορά ιδίων μετοχών με αναφορά του οφέλους για τους επενδυτές

Μέσα στις εξαγγελίες των τραπεζών (Εθνική,Εurobank, Alpha) είναι ο συνδυασμός της καταβολής μερίσματος αλλά και η επαναγορά ιδίων μετοχών.
Έως σήμερα, όμως, στην ελληνική αγορά δεν εφαρμόζεται - όπως στο εξωτερικό - το συγκεκριμένο όφελος που προκύπτει ανά μετοχή από την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Για παράδειγμα, η Unicredit διανέμει μετρητά 1,44 δισ. ευρώ (0,9261 σεντς) και μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών 1,7 δισ. ευρώ πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά σε ποιες διανομές έχουν προχωρήσει οι ελληνικές τράπεζες.

Εurobank δικαιώματα προαίρεσης έναντι 0,23 ευρώ – Δωρεάν: Εθνική – Πειραιώς – Alpha bank

Η Εurobank ακύρωσε 52 εκατ. μετοχές (ΤΧΣ), αλλά προχώρησε σε πενταετές πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης (55,6 εκατ.) κάθε ένα εκ των οποίων θα αντιστοιχεί σε μια νέα μετοχή με τιμή εξάσκησης ίση με 0,23 ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2024, ο Όμιλος Eurobank χορήγησε σε στελέχη του 6.822.123 νέα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, εξασκήσιμα τμηματικά σε ετήσια βάση, έως το 2029, εκ των οποίων 3.076.786 εξασκήθηκαν εντός του τρίτου τριμήνου του 2024.
Από τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που έληγαν το 2024, 12.337.225 δικαιώματα εξασκήθηκαν εντός του τρίτου τριμήνου 2024, έχοντας ως αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμου αριθμού νέων κοινών μετοχών με δικαιώματα ψήφου.
Τα δικαιώματα προαίρεσης για απόκτηση μετοχών κατά το τέλος της περιόδου αναφοράς ανέρχονται σε 21.348.598 και θα ασκηθούν τμηματικά έως το 2029.
Η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε την θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι αγορές ιδίων μετοχών που πραγματοποιήθηκαν το 4ο τρίμηνο 2023 και το εννεάμηνο 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος θα χορηγηθούν δωρεάν σε στελέχη και/ή στο προσωπικό της τράπεζας και των εταιρειών της Εθνικής.
Η Τράπεζα Πειραιώς τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2024 διένειμε 82,2 χιλ. και 1284388 δωρεάν μετοχές στο πλαίσιο προγράμματος διάθεσης δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.
Η Alpha bank, τον Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2024, διέθεσε δωρεάν σε δικαιούχους συνολικά 1.890.504 και 1.799.829 ίδιες, μετοχές, συνολικής αξίας 2.9 εκατ. ευρώ και 2.8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης